Новий «особливий»

26.11.2013
Новий «особливий»

Новий шаховий король — Карлсен. (з сайта ФІДЕ.)

«Пробачте, що вийшов такий матч», — цими словами завершив своє перебування на індійській землі новоспечений чемпіон світу з шахів Магнус Карлсен. Молодому 23–річному генію знадобилося десять із 12–ти можливих партій, аби відібрати шахову корону у Вішванатана Ананда, котрий безроздільно володів нею з 2007 року. «Віші — один із великих чемпіонів, і я справді щасливий, що переграв його», — додав Магнус.

Власне, іншого результату ніхто й не очікував, адже Карлсен був абсолютним фаворитом протистояння. Відтак сенсацією став би не тріумф норвежця, а його фіаско. Зрештою, попри підтримку рідних стін, Ананд не мав жодних шансів на четвертий успішний захист чемпіонського титулу.

«Очевидно, що мій суперник домінував. Готуючись до протистояння, я приділяв велику увагу витривалості в довгих партіях, однак саме в такій ситуації я й припустився помилки. Надалі все було тільки гірше», — зазначив Ананд, якому не вдалося виграти у норвежця жодної партії. Натомість скандинав тричі змушував свого опонента викидати білий прапор.

Ключовою стала перемога Карслена в п’ятій партії.

Хоча, на думку нового чемпіона, вирішальними були третя–четверта партії, коли йому «довелося неабияк похвилюватися». Утім норвежець впорався з емоціями й почав грати так, як він уміє. Натомість Ананд не зміг здивувати удвічі молодшого опонента — беззаперечного лідера рейтингу ФІДЕ, який нарешті підтвердив свою беззаперечну ігрову перевагу чемпіонським титулом. «Я взагалі роблю багато чого, що вважається незвичним для інших, так що це нормально. Але найголовніше для мене — це почуття комфорту, внутрішньої рівноваги, коли ти можеш показати все, на що здатен», — новий шаховий король вкотре наголосив про свою особливість.

ТАБЛО

Матч за титул чемпіона світу (Ченнаї). Дев’ята партія. Ананд — Карлсен — 0:1. Десята партія. Карлсен — Ананд — 0,5:0,5; рахунок у матчі — 6,5:3,5 на користь Магнуса Карлсена.