Вільна, як гривня

26.11.2013
Вільна, як гривня

Українцi нинi позбуваються долара та євро, вiддаючи перевагу рiднiй нацiональнiй валютi. (з сайта tsn.ua.)

Призупинення євроінтеграції викликало у надмірно доларизованої України дуже велике питання: чи впорається з викликом національна валюта, чи зуміє вона втриматися у коридорі, який визначила для неї влада? Експерти відповідають однозначно: курс гривні не зміниться.

Значно краще, ніж торік

Сьогоднішня ситуація певним чином нагадує події минулого року, коли в умовах тривожних очікувань, пов’язаних із парламентськими виборами, стабільність гривні перебувала під загрозою. Але Нацбанку тоді вдалося зберегти стабільність курсу. Головними складовими успіху були своєчасні точкові інтервенції, запровадження обов’язкового продажу валютної виручки експортерів, жорстка протидія спекулянтам, кваліфікована роз’яснювальна робота. Завдяки виваженій політиці регулятора гривня залишається стабільною як нині, так і у найближчому майбутньому.

Головним наслідком дій НБУ стала стабільність цін, яка спостерігається упродовж більшої частини нинішнього року, та зростання довіри до української валюти — сформованої під впливом нульової цінової динаміки і привабливої дохідності фінансових інструментів у гривні.

Порівняємо, для прикладу, жовтень 2013–го і жовтень 2012–го. Ми бачимо, що перевищення купівлі валюти над її продажем скоротилося у десять (!) разів, обсяг придбання валюти скоротився на 42%, у той час, як обсяг проданої валюти, навпаки, зріс на 38%. Назагал за останні десять місяців населення купило готівкову іноземну валюту на суму 13,84 млрд. доларів, що на 28,5% менше, ніж торік. Таким чином, перевищення купівлі над продажем становить 1,16 млрд. гривень, і це у 7,3 раза менше, ніж було восени минулого року.

Експерти відзначають і таку важливу деталь: iз початку 2013 року курс продажу гривні на готівковому ринку коливається у дуже вузькому діапазоні — 1,5%. Тобто 8,09—8,21 гривнi за долар. Натомість коливання у валютній парі долар/євро торік було суттєво помітнішим — 7,8%. Тобто від 1,28 до 1,38 долара за євро. Якщо ж брати до уваги період із жовтня минулого року до жовтня нинішнього, то діапазон коливання головних світових валют становить цілих 9%. Таким чином, можна констатувати: станом на сьогоднішній день гривня є однією з найбільш стабільних світових валют.

Із боргів залишилися «крихти»

Прогнози про падіння курсу нацвалюти у нинішньому році ґрунтувалися на нібито нездатності влади розраховуватися за зовнішніми боргами. Заради справедливості варто зізнатися: 2013–й, як і передбачалося, був непростий рік у цьому плані. Адже Україна мала заплатити 5,62 млрд. доларів МВФ плюс 168 млн. доларів у вигляді відсотків. Також майже два мільярди доларів виплат за суверенними єврооблігаціями, плюс майже два мільярди доларів як погашення боргових паперів.

Зрештою, із цією непростою місією державі вдалося впоратися з честю. До кінця року залишилося виплатити 161 млн. доларів, що становить 1,65% від усієї суми боргів. Якщо при погашенні 98,35% від усієї суми курс гривні залишався стабільним, то погашення невеликого залишка, ясна річ, не зможе похитнути нашу національну валюту. При цьому важливо знати: наступні значні суми Україна погашатиме не раніше березня наступного року.

Важливу роль для стабільності банківської системи відіграють вклади населення. У цьому плані ми спостерігаємо дуже обнадійливу динаміку. Так, iз початку нинішнього року депозитні вклади населення зросли на 17,6% — до 430,6 млрд. гривень. При цьому збереження громадян зросли в 1,3 раза — до 244,7 млрд. гривень, у той час як в іноземній валюті, — лише на 2% — до 185,9 млрд. гривень. І це ще одне підтвердження зростання довіри до української грошової одиниці.

Аграрії як фактор фінансової стабільності

Необхідно відзначити і підйом української економіки у жовтні на 6%. Каталізатором зростання ВВП стало сільське господарство, яке у жовтні нинішнього року продемонструвало щодо аналогічного періоду минулого року підйом на 42,9%. Цей фактор дозволяє сподіватися на нульову динаміку ВВП за підсумками 2013 року з наступним зростанням у 2014 році.

Поліпшується ситуація і у сфері державних фінансів. Дефіцит державного бюджету України за 9 місяців становив 35,2 млрд. гривень, що є суттєвим зменшенням порівняно з попередніми періодами. Із наближенням новорічних та Різдвяних свят ділова активність традиційно знижується. Це, як правило, призводить до падіння обсягів імпортних операцій, що відповідно зменшує попит на іноземну валюту. У той же час суттєво зростає роздрібна торгівля — люди купують подарунки до свят. Дехто для цього обмінюватиме євро і долари, які вони тримають під матрацом, на гривню. Це значить, що притік валюти на готівковий валютообмінний ринок збільшиться, що з високою ймовірністю приведе до зміцнення гривні. Додатковим фактором у цьому плані стане рекомендація Каб­міну оголосити у січні 2014 року тривалі канікули — із 1 по 7 число.

Ще один фактор укріплення гривні — норма про обов’язковий 50–відсотковий продаж валютної виручки експортерами. Цей крок дозволив наситити міжбанківський ринок валютою, стабілізувати його, а також сформувати надлишкову пропозицію валюти — замість дефіциту, який мав місце торік. Нещодавно дія цієї норми була продовжена. А це значить, що надлишкова валюта на міжбанку залишатиметься.

Аналітики очікують також зростання експорту. Так, у найближчі два місяці за вже підписаними контрактами ми продамо сільськогосподарських товарів на суму 6 млрд. доларів. Тобто обсяг надходження до України валюти — й обов’язковий продаж половини валютної виручки — стане таким, що НБУ викуповуватиме з ринку долари та євро, поповнюючи міжнародні резерви.

За словами експертів, нинішня ситуація на валютному ринку та її об’єктивний прогноз на 3–4 місяці свідчать: НБУ успішно пройшов традиційний осінній тиск на курс національної валюти, і нині немає жодних підстав для послаблення курсу гривні.

Допомога від Митного союзу

Свою додаткову роль, утім, можуть зіграти і зовнішньополітичні фактори. Так, за словами опозиціонерів, український Президент Віктор Янукович домовився з Росією про залучення 20 млрд. доларів, а також про знижку за газ у розмірі 150 доларів за тисячу кубометрів. Якщо ці прогнози справдяться, то гроші надійдуть в економіку держави і її фінансовий сектор. При цьому іноземна валюта конвертуватиметься у гривню, що знову ж таки приведе, що євро і долар викуповуватиме Нацбанк та зараховуватиме до золотовалютних резервів. Іншими словами, нині є всі підстави говорити про суттєве зростання міжнародних резервів України впродовж найближчих одного–двох кварталів.

У свою чергу знижка за газ дозволить поліпишити як ситуацію у вітчизняній промисловості, особливо у базових галузях та житлово–комунальному господарстві, так і у фінансовому секторі: скоротяться валютні витрати на оплату поставок. Наприклад, у вересні нинішнього року Україна імпортувала із Росії 4,045 млрд. кубометрів газу за ціною 429,7 долара за тисячу кубометрів на загальну суму 1,74 млрд. доларів. З урахуванням знижки ціна становила би 279,7 долара за тисячу кубометрів. Відповідно, витрати на оплату — 1,13 млрд. доларів. Тобто купівля газу обійшлася би нам на 607 млн. доларів дешевше. А враховуючи, що в осінньо–зимовий сезон закупівлі газу зростають у 1,6 раза, зменшення витрат іноземної валюти становитиме у середньому 971 млн. гривень щомісяця. Тобто попит на валюту на міжбанківському ринку через здешевлення газу суттєво впаде, і це стане ще одним кроком для зміцнення національної валюти.

ДО РЕЧІ

Гривня буде стабільною й без НБУ

Курс національної валюти увійшов у передноворічний спокій і до початку 2014 року її курс не зміниться: гривня коштуватиме 8,20 за долар. Так вважає управляючий партнер «Капітал Таймз» Ерік Найман. На думку начальника відділу аналізу і підтримки бізнесу ринків капіталу «Альф–Банк–Україна» Олександра Вертія, стабілізації курсу сприятимуть і проблеми в американській економіці.

«Долар дешевшає щодо євро і йєни після того, як кілька керівників Федеральної резервної системи США дали зрозуміти, що американська економіка поки недостатньо сильна і кількісне пом’якшення може продовжуватися у попередніх розмірах», — сказав експерт.

Експерти також відзначають, що вимоги МВФ відпустити гривню у «вільне плавання» є дещо некоректними, оскільки суперечать самій суті обов’язків Національного банку — підтримувати стабільність курсу національної валюти. До того ж, сьогодні в Україні фактично немає фіксованого курсу: є офіційний обмінний курс і валютний коридор, у межах якого можуть «плавати» обмінні курси. У свою чергу Нацбанк — у випадку необхідності — здійснює заходи щодо зменшення коливань на довготермінову динаміку курсу передусім. Валютні інтервенції він тепер здійснює рідко. Скажімо, у жовтні на це пішла сума 300 млн. доларів. Для порівняння — у жовтні 2012 року було витрачено 1,3 млрд. доларів.