«Євроцінності підуть далеко на схід»

26.11.2013
«Євроцінності підуть далеко на схід»

Віктор Ющенко.

Президент України 2005—2010 рокiв Віктор Ющенко вважає, що Європейський Союз повинен зважити на політичні ризики відмови від Угоди про асоціацію та ухвалити цей документ, оскільки момент ще не втрачено. Про це він сказав у Вільнюсі під час конференції «Ми у Європі чи Європа без нас?», яку напередодні самiту провели Фонд Єжи Гедройца (Литва) і Центр Броніслава Жеремка (Польща). «Я просив провідних європейських політиків: не залишайте Україну, не персоніфікуйте питання інтеграції», — сказав Віктор Ющенко, наголосивши, що європейська політика спрямована на інтереси 46 мільйонів українців, а не кількох українських політиків.

Він назвав помилковими як трирічну паузу у стратегічних відносинах Україна — ЄС, так і підхід, який було обрано для оцінки готовності України до укладання Угоди про асоціацію. «У дорожній карті ми виставили технічні умови, які асиметричні поточним політичним завданням, вони неспівставні з метою євроінтеграції», — сказав Віктор Ющенко. Він додав, що за цей час в Україні відбулися більші успіхи, ніж будь–хто сподівався, проте їй так і не було відправлено чітких сигналів щодо відновлення відносин із МВФ, ЄБРР, Світовим банком, надання європейської фінансової допомоги. «Хіба це правильна постановка офіційного Брюсселя — ви там самі розберіться, а потім приходьте з виконаною дорожньою картою?» — підсумував він.

За словами Віктора Ющенка, найближчі два роки треба моделювати перехідний період, формувати політику компенсації. «Ми потребуємо чітких і ясних політичних заяв від Європи. Але сьогодні ми цю битву програли. Цю битву програла об’єднана Європа. Україна не ідеальна, однак Україну треба брати такою, якою вона є. Європейський Союз отримає унікальні переваги, бо далеко на східний кордон підуть європейські цінності та прозорі правила соціального життя», — констатував Віктор Ющенко.

Водночас він нагадав про позицію Росії щодо України та її політику інтеграції колишніх радянських республік у нові економічні проекти, для яких Україна є ключовим компонентом. «Сьогодні в нас немає запасу часу, бо ми знаємо, як працює російська політика», — сказав він. «Росія буде боротися за Україну всіма способами, звісно, при мовчанні Європи», — сказав Віктор Ющенко, нагадавши про незмінні умови газової угоди із щорічними переплатами 4 млрд. доларів та підписання харківської угоди про продовження базування російського Чорноморського флоту. Він пояснив, що для українців повернення до Європи означає збереження її незалежності. Інший вибір, який історично можливий зараз, — це статус вторинного державного утворення у фарватері російської політики. «Залишилося два кроки — і Україна в Митному союзі та проваллі євразійського простору. Україні дадуть преміальні, може, 10—15 млрд., приймуть без будь–яких умов. Ми легко перелітаємо із світла в тінь», — застеріг Віктор Ющенко.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

В останні вихідні перед самітом «Східного партнерства» у Вільнюсі відбулися Дні України. Фестиваль «Українське містечко» на площі перед Ратушею відбувся за підтримки посольства України в Литовській Республіці та посольства Литви в Україні.

Вільнюсцям дали скуштувати українські страви, познайомили їх із культурою, традиціями та забавами сусідньої України. Співали «Мандри».

При цьому перший день фестивалю був присвячений пам’яті трагедії Голодомору 1932—33 років, а народні гуляння були вже наступного дня — в неділю. Литовцям нагадали, що наші держави мали майже 400 років спільної історії.