Євромайдани по Україні:

26.11.2013
Євромайдани по Україні:

Прапор ЄС над Самотіївською сільрадою за 20 км від кордону Росії. (Олександра ДЕСЯТНИЧЕНКА.)

ЛЬВІВ

Христина ІНЖУВАТОВА

Самоорганізації львівських студентів можна лише позаздрити. Одразу після оголошення рішення Кабміну про згортання курсу на асоціацію з ЄС вони зібралися під пам’ятником Тарасові Шевченку та почали чергувати в наметі. Наметове містечко розгорнули в неділю. Умова акції — відсутність партійних прапорів — дотримується неабияк.

Спочатку обладміністрація подала до суду, аби заборонити намети в центрі міста. Коли ж зранку судові виконавці прийшли здійснювати постанову, виявилось, що помились адресою — намет лишили. 23 листопада, в День пам’яті жертв Голодоморів, Олег Сало, новий керівник обладміністрації, назвав рішення суду «технічною помилкою» та пообіцяв розібратись у ситуації. Він повідомив, що «з тими людьми працювати не буде». Проте організатори акції непокори не повірили: «Якщо «губернатор» когось і подумує звільнити, то тільки за те, що вони неправильно позов склали», — каже Станіслав Степаненко, один з активістів львівського Євромайдану.

Кілька активістів живуть на львівському майдані з четверга, вони невиспані, захриплі, але з надією в очах. «Коли до нас підійшов дідусь і запропонував 1000 гривень зі словами: «Я не можу тут стояти, бо хворий. Але вас підтримую, тому візьміть гроші», — я мало не розплакався», — зізнався Любомир Кодань.

Близько двох тисяч львів’ян поїхали підтримати акцію за ЄС до Києва, а в самому місті Лева позавчора зібралося майде 20 тисяч небайдужих. Вони ставили підписи під вимогою повернення курсу євроінтеграції, імпічменту Президента та відставки не лише уряду, а й «губернатора». До скарбничок тут збирають кошти на київський Євромайдан.

На Високому замку вивісили стяг Євросоюзу, а всі скульптури на площі Ринок одягають «по–європейському». За кілька годин на площі перед монументом Кобзареві збирається віче. На сцені слово надали Андрію Садовому. «Король Данило Галицький, який заснував це місто, засновував його як вільне європейське — сказав мер. — Сьогодні наша задача, щоб європейський дух панував над всією державою».

Не обійшлося і без інцидентів. Нардеп–мажоритарник від «Свободи» Юрій Михальчишин таки пробився на сцену й обізвав студентів «сопляками». Молоді люди з числа організаторів львівського Євромайдану попросили радикального націоналіста піти. Після тривалої суперечки «свободівець» таки покинув сцену.

Учора на мітингу у Львові знову було 10 тисяч людей.

ДОНЕЦЬК

Володимир ВОЛОВНЕНКО

Сквер біля пам’ятника Тарасові Шевченку, традиційне місце проведення акцій місцевої опозиції, став Євромайданом «шахтарської столиці», хоч як мер Олександр Лук’янченко заявляв, що Євромайдану в місті не буде. Ще минулої п’ятниці, після меморіальної ходи з ушанування жертв Голодомору, тут залишилось чимало донеччан, охочих обговорити свіжі новини відносно згортання курсу на ЄС. Дискусія тривала до пізнього вечора, отже, учасники домовилися повернутися наступного ранку, та ще й захопивши із собою членів родин, друзів, колег по роботі чи навчанню. Умова, яку було прийнято без обговорення: обійтися без партійних прапорів та агітації за ту чи іншу політичну силу, бо проблема, яка постала перед суспільством, стосується кожного громадянина.

Вихідними днями донецький Євромайдан збирав по кількасот городян. Особливо багато було молоді, котра, як виявилось, не лише чудово розуміється на перевагах інтеграції в європейську спільноту, а й на собі відчуває недоліки існуючої влади: корупцію, хабарництво, необ’єктивне правосуддя, беззаконня в правоохоронних органах. Ночувати біля пам’ятника просто неба залишаються нечисленні добровольці, а зранку на чергування заступає група активістів, яка інформує зацікавлених перехожих про час наступного мітингу. Так само на світанку навколо виникають наряди міліцейського спецназу, але у перебіг подій поки що не втручаються.

Зате випробувати демонстрантів на міцність вирішило міськуправління ЖКГ: учора після обіду до Євромайдану несподівано підігнали автовишку — комунальні працівники заявили, що мають намір мити пам’ятник. Захисники стали колом навколо бронзового Тараса Григоровича і зірвали провокацію.

КРИМ

Василь САДОВСЬКИЙ

У Криму, за даними місцевого міліцейського Главку, у недільних акціях з приводу євроасоціації взяли участь понад п’ять тисяч осіб, зокрема в Сімферополі, Джанкої, Феодосії та Ялті. Обійшлось без інцидентів, хоча, приміром, у кримській столиці на центральну площу Леніна одночасно претендували прихильники і противники євроінтеграції.

Перші свою заявку оформили раніше. Утім їхнє місце зайняли керівники місцевого осередку Партії регіонів під орудою голови Верховної Ради АРК Володимира Константинова та зібрані в примусовому порядку під партійні прапори ПР понад дві тисячі аполітичних бюджетників міста. Це назвали мітингом «За стабільність і процвітання. Кримчани за розвиток торгових відносин із Російською Федерацією».

Відтак активісти української громади Сімферополя та молодіжного крила Меджлісу — до речі, без партійної символіки — змушені були переміститись на майданчик перед будівлею постійного представництва Президента України в АР Крим. Прибічників ЄС було немало — близько 250.

ТЕРНОПІЛЬ

Світлана МИЧКО

На тернопільському Євромайдані відбулася позачергова виїзна сесія міської ради, єдине питання порядку денного якої присвячувалося захисту української євроінтеграції. Окрім відповідних звернень до Президента та уряду України, тернопільські депутати також прийняли звернення до лідерів європейських організацій та країн, в якому просять їх підписати угоду про асоціацію у Вільнюсі та максимально сприяти швидкій європейській інтеграції України. В цьому ж документі вони застерігають колег із ЄС, що в разі вияву байдужості Європа «дозволить довершити повномасштабну політичну, економічну, культурну й інформаційну окупацію України Російською Федерацією».

Відповідні звернення англійською мовою до лідерів європейських держав та президента США Барака Обами для розміщення на їх особистих сторінках у соціальних мережах прийняли також активісти студентських та молодіжних організацій Тернополя. Вони оголосили студентський страйк.

СУМИ

Алла ФЕДОРИНА

Назви місць, де впродовж трьох днів у Сумах відбуваються виступи на підтримку євровибору України, говорять самі за себе: площа Незалежності, вулиця Соборна напроти пам’ятника Тарасу Шевченку. Понад півтисячі людей щодня сходилися на акції, аби підтвердити думку, що одна людина не може вирішувати долю цілої держави. Промовці на мітингах та на недільному вічі «Україна — в Європі» заявляли про потребу підписання Угоди про асоціацію з ЄС, відставку Президента та Кабінету Міністрів, відсторонення від влади і навіть заборону Партії регіонів. Пролунала й заява, що сумська акція буде безстроковою — до виконання Президентом та урядом євроінтеграційних зобов’язань України.

На площі біля пам’ятника Шевченку такі обіцянки не видаються нічим не підкріпленими прожектами. Саме звідси у 2004 році вирушили пішим ходом на Київ учасники «студентської революції на траві». Нагадаємо, та акція привела до скасування указу Президента та постанови Кабміну про об’єднання сумських вишів.

Поки на майдані Незалежності в Сумах встановлено чотири протестних намети.

Тим часом у селі Самотоївка Краснопільського району, що лише за 20 км від кордону з Росією, над сільрадою підняли прапор Євросоюзу. «У п’ятницю сільчани готували стадіон до осіннього кубка з футболу, — розповів «УМ» сільський голова Іван Перерва. — Звичайно, зайшла мова й про останні події навколо підписання договору про асоціацію. Тут хтось згадав, що вдома має синій прапор із зірочками, виникла ідея його встановити. Придумали — зробили. Прийшли до сільради, прибили древко, а мені молодь сказала: не займати і готувати рішення сесії щодо постійного розміщення прапору ЄС поруч із державним».

У таких діях голова села нічого протиправного не бачить — усе цілком вписується у проголошену в країні політику євроінтеграції. «Громада сприйняла цю подію однозначно позитивно», — каже Перерва.

ІВАНО–ФРАНКІВСЬК

Степан ҐРАЖДА

Обласний центр Прикарпаття вже не перший рік вважається символічним партнером ЄС, позаяк ще 13 вересня 2008–го за участі чотирнадцяти делегацій міст–побратимів із Польщі, Литви, Латвії, Румунії, Чехії та Словенії отримав Почесний прапор Ради Європи. «Ми не уявляємо себе поза межами Європейського Союзу, бо ще чотири роки тому, за результатами авторитетного соціологічного дослідження, 98 відсотків опитаних мешканців Івано–Франківська однозначно висловилися «за Європу», — зазначив минулої суботи після проведення позачергової відкритої сесії міськради на Вічевому майдані обласного центру його мер Віктор Анушкевичус. На знак рішучої підтримки євроінтеграційних процесів, наразі заблокованих нинішнім керівництвом України, депутати міськради ухвалили рішення на всіх в’їздах до міста встановити таблички з назвою Івано–Франківська у поєднанні з прапором ЄС.

На центральному майдані обласного центру з вечора 21 листопада діє наметове містечко та тривають безперервні акції проти призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС, ініційовані передусім студентами місцевих вишів. Нинішня атмосфера згуртованості, доброзичливості та взаємопідтримки багатьом нагадала незабутні події Помаранчевої революції.

У неділю на Вічевому майдані Івано–Франківська відбувся кількатисячний мітинг, на якому виступили провідні політичні та громадські діячі краю, закликаючи прикарпатців «триматися подалі від Москви й поближче до Брюсселя». Учора колони студентів прикарпатських вишів, солідаризуючись із проєвропейськими українцями, пройшли центральними вулицями обласного центру. Студентський рейд, в якому взяли участь майже три тисячі учасників, завершився на Вічевому майдані.

ОДЕСА

Інф. «УМ»

В Одесі Євромайдан відбувався навколо пам’ятника дюку Ришельє за принципом вільного мікрофона — всі охочі могли підійти і висловити своє ставлення до асоціації з ЄС. Утім, попри давні традиції Одеси як «вільного міста», колишнього «порто–франко», дався взнаки нинішній тоталітарний і проросійський тягар. Учора тамтешнє наметове містечко знесла міліція, затримавши трьох активістів партії «Демократичний альянс». Про це через «Твіттер» повідомив голова партії Василь Гацько, зазначивши, що одного з євроактивістів побили...

* * *

Крім перелічених міст, Євромайдани відбуваються також у багатьох інших областях України.