«Будувати Європу вдома»

26.11.2013
«Будувати Європу вдома»

Мітинг на Михайлівській площі. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

У неділю дзвони Михайлівського Золотоверхого і ранкову літургію заглушили інші звуки — шум мітингу, організованого Українським союзом промисловців і підприємців за підтримки Партії регіонів. Підсилювали його динаміки, з яких лунали пісні Таїсії Повалій, Наталії Бучинської та Миколи Баскова. Перше, що не можна було не відчути, підходячи до Михайлівської площі, — це запахи десятків біотуалетів, які встановили впритул до стін собору.

Цей мітинг зібрав близько трьох тисяч осіб. Вони стояли з жовто–блакитними прапорами однакового формату, виготовлених власноруч транспарантів, як на «європейському» мітингу, не було видно. Люди не вигукували якісь «народні» гасла та речівки, мало посміхалися і пили багато кави з «кофебусів». Вони просто стояли, лише «партер» біля сцени, заглушений музиками, танцював і «відривався».

Чимало людей, до яких підходила «УМ» поцікавитись,чому вони прийшли на цей захід, не хотіли спілкуватись або відбувалися якимись короткими фразами на ­кшталт «Треба будувати Європу в Україні», або «Ми не хочемо, щоб в Україні віталися гомосексуальні сім’ї, як в ЄС». Деякі мітингарі, як наприклад, київська пенсіонерка Галина Устименко, заявляли, що прийшли висловити підтримку владі: «Я не проти Європи, але сьогодні прийшла підтримати владу, тому що вважаю, що їм краще знати, що для України вигідніше». Проте були й ті, хто, здавалося, «помилився адресою». «Хочу жити, як в інших розвинутих країнах, щоб стипендія була нормальна і після університету можна було хорошу роботу знайти», — зізнався «УМ» студент Київського національного педагогічного університету ім. Драгоманова Тарас, проте чому він стоїть тут, а не на Європейській площі, хлопець не зміг пояснити.

Як пояснювали зі сцени самі «промисловці та підприємці», «Європа — це безробіття для українців, це торговельна війна з Росією, яку ми не зможемо виграти, тому Угода про асоціацію не актуальна для України сьогодні». Проте чому ця думка спіткала не три місяці тому, а саме зараз, напередодні Вільнюського саміту, не могли відповісти навіть чільні представники партії влади, присутні на зібранні. «Ми ні в якому разі не відходимо від курсу євроінтеграції», — заявив депутат ВР від Партії регіонів Володимир Олійник, запевнивши, що «все ще сподівається, що Асоціація може бути підписана 29 листопада». А єдиний «регіонал», який проголосував за законопроекти щодо звільнення Юлії Тимошенко, Нестор Шуфрич заявив «УМ», що «представники європейських країн не змогли почути нашої економічної стурбованості, тому підписання Угоди однозначно буде перенесене». «Надовго?» «Не знаю, це може бути два дні, а може, й два роки».

«Європа грала з нами подвійною колодою карт, чому Польщі погасили 75 мільйонів, а Україні не йдуть на поступки. Європа навіть не може допомогти нам отримати кредит у МВФ, а в цей час Росія закриває свої кордони. Зрозумійте, що Росія ще не вступала по–справжньому у гру, та якщо вона по–справжньому почне захищати свої національні та економічні інтереси, промисловість України перетвориться на кладовище», — переконує кореспондента «УМ» Михайло Чечетов, перший заступник голови фракції ПР у Верховній Раді. У «регіонах» не заперечують, що відмовою від асоціації Президент втратить свій рейтинг, але Михайло Чечетов переконаний, що зігравши проти себе в рейтинговому плані, «Президент принесе користь народу».

Мітинг на Михайлівській площі затримався не надовго. Коли стемніло, він «розсмоктався», залишивши по собі трохи сміття на бруківці.