МАКСІМАльна біда

26.11.2013
МАКСІМАльна біда

До паркану, за яким височіє купа уламків бетону на місці великої частини «Максіми», люди несуть квіти і свічки. (Рейтер.)

Три дні вся Латвія була в жалобі. Минулого четверга в столиці країни, Ризі, обвалився дах популярного торговельного центру «Максіма». Трагедія сталася близько 18–ї — фактично «година пік» для шопінг–центрів у центрі міста, куди люди йдуть скупитися після роботи.

Люди, які опинилися в епіцентрі обвалу (спершу провалилася частина даху площею до 500 квадратних метрів та «склалася» стіна), загинули фактично вмить. Рятувальники, які негайно прибули на місце катастрофи, сподівалися швидко знайти під завалами тих, хто вижив. Проте щойно розпочали роботи, як стався другий обвал. Загальна кількість жертв — 54, з них троє — рятувальники. Ще 40 людей із травмами різної тяжкості потрапили на лікарняні ліжка.

Хоча ці цифри не остаточні, оскільки останні завали вчора ще розбирали — залишилося зовсім трохи, але ці ділянки експерти назвали найскладнішими. До того ж пізно ввечері суботи стався черговий, уже третій, обвал. Цього разу, на щастя, ніхто не постраждав — рятувальники на той момент працювали в іншому місці.

Президент Латвії Андріс Берзиньш назвав цю трагедію «масовим убивством» і закликав провести розслідування якомога швидше. За попередніми даними, причиною трагедії стали наміри адміністрації звести на даху ТРЦ дитячий майданчик із «зимовим садом». З цією метою там розмістили тонни будівельних матеріалів, чорнозему тощо.

Замовником будівництва комплексу була канадська компанія Homburg Group, проектувальником — архітектурне бюро Kubs. Починаючи з 2011 року, «Максіма» виграла кілька архітектурних премій: «Щорічний приз латвійської архітектури», «Найкраще будівництво року в Латвії» (номінація «Новобудова») тощо.

Член правління Hom­burg Group Джеймс Торпей заявив, що під час будівництва та проектування було дотримано всіх необхідних норм, але пообіцяв від імені компанії надати постраждалим та родинам загиблих фінансову допомогу, а слідчим — усі потрібні документи й покази. Також компенсації пораненим і родичам померлих виплатять міськрада, торговельна мережа «Максіма» і благодійний фонд Ziedot.lv, який станом на неділю зібрав iз цією метою вже понад 300 тисяч латів (близько 600 тисяч доларів). Держава виплатить по 50 тисяч латів сім’ям загиблих рятувальників.

Мер Риги Ніл Ушаков пообіцяв, що по завершенні всіх пошукових робіт і слідства залишки ТРЦ буде знесено, а на його місці встановлено меморіал пам’яті жертв трагедії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>