Подарунок Кобзарю

26.11.2013
Подарунок Кобзарю

Федір Кучер планує відзначити ювілей Шевченка двома сотнями його портретів. (з сайта nashshevchenko.in.ua.)

Такий незвичний спосіб відзначити 200–річчя з дня народження Тараса Григоровича 90–річний художник–аматор із міста Сміла Федір Кучер вибрав не випадково. Адже шанує творчість Шевченка з малих літ, відтоді як ще другокласником прочитав у школі «Заповіт» Кобзаря і був вражений його рядками до глибини душі. А потім усе життя він збирав у своїй домашній бібліотеці не лише твори та ескізи Тараса Шевченка, а й книги та монографії про нього.

За період своєї творчості Федір Кучер намалював не один портрет Шевченка. І ці його твори можна побачити в багатьох музеях Черкащини. А шість років тому в художника виник задум написати 200 портретів улюбленого поета. «Ці портрети — справа для душі. Уже написав більше сотні портретів», — розповідає Федір Кучер. Він каже, що відразу працює над кількома полотнами масляними фарбами, покриваючи свої картини на завершення лаком. Це, наголошує, щоб зберігалися у віках.

Таку величезну кількість портретів Шевченка художник планує роздарувати або ж продати за символічною ціною. «Заробляти на Кобзареві не планую», — каже шанувальник поета.