Зірковий но пасаран

11.12.2013
Зірковий но пасаран

На теперiшній час Євромайдан захопив увагу не лише світових ЗМІ, аналітиків та політтехнологів. Діячі культури, які зазвичай тримаються подалі від політики, а перш за все політики міжнародної, починають говорити,

Джордж Клуні: Ми дивимось на Майдан із великим захопленням

Так, наприклад, американський актор Джордж Клуні, який добре товаришує з братами Кличками вже з десяток років (познайомились боксери з актором на зйомках кримінальної комедії «Одинадцять друзів Оушена» в 2001 році), записав на камеру слова підтримки українцям. У своїй промові Клуні припустив, що українці з американцями дуже схожі у пошуках демократії. «Через спроби і помилки ми засвоїли, що справжня демократія не існує без вільних, прозорих і чесних виборів. Не може бути демократії, коли заарештовують та перешкоджають мирним демонстраціям», — відрізав актор. Не забув Клуні згадати і про Тимошенко, назвавши її ув’язнення атидемократичним. Наприкiнцi актор запевнив, що Україна не залишиться непоміченою: «Коли всі ви на Майдані в Києві й по всій Україні дивитеся на Захід, знайте, що ми дивимось на вас iз великим захопленням. Ми бажаємо вам миру і безпеки, ми бажаємо вам уряду, якого хочете ви!».

Австрійські письменники «тримають кулачки» за Андруховича

Лауреат Нобелівської премії 2004 року, австрійська письменниця Ельфріде Єлінек написала листа Україні, в якому висловила стурбованість кривавим безчинством правоохоронних органів. «Ми не можемо передбачити, чи продовжуватиметься насильство і чи загостриться ситуація найближчими днями, але ми вже бачимо неймовірну сміливість і завзяття сотень тисяч українців, які, попри владне свавілля, арешти і постійну загрозу силового сценарію, в цю хвилину відстоюють на нещадному холоді демократичну Україну», — йдеться в емоційному посланні письменниці. Ельфріде висловила захоплення колегою, письменником Юрієм Андруховичем, якого на весь грудень запросив Літературний будинок Нижньої Австрії гостювати за програмою Writer–in–Residence — у місті Кремс/Штайн, натомість письменник відмовився і наразі перебуває на Майдані. «Ми висловлюємо глибоку повагу Юрію Андруховичу та його вибору, а також усім нашим українським колегам–письменникам, які обрали шлях протистояння. Ми солідарні з вами і бажаємо, незважаючи на репресії чинної влади, досягнути своєї мети», — зазначила письменниця. До слів підтримки Ельфріде Єлінек приєдналась група австрійських письменників та діячів культури, серед яких: письменник і журналіст Мартін Поллак, поет і прозаїк Роберт Менассе, письменник Крістоф В. Бауер, Нільс Єнзен, Роберт Проссер, Ґергард Руїс, Міхаель Штіллер, Сильвія Тройдль та Анна Вайденхольцер.

Музиканти також не залишаються осторонь

Шведський електронний виконавець Джей Джей Йохансон iз 2007 року дав 5 концертів в Україні, останній відбувся зовсім нещодавно, у вересні 2013 року. Музикант написав на власній сторінці у «Фейсбуцi»: «Зараз можу думати лише про друзів та прихильників з України. Сподіваюся, ви в безпеці і зможете бути почутими. До слова, Йохансон мало не щороку дає концерти у Росії, натомість зараз на офіційному сайті вказано, що два березневі концерти у Москві та Самарі виконавець скасував. Залишається лише здогадуватись з якої причини... До Джей Джея долучились колеги, французьке тріп–хоп тріо TELEPOPMUSIC, оновивши статус власного сайту на «Ми віримо в демократію в Україні».

Лія Ахеджакова заздрить безстрашності українців

Російська акторка, відома на всьому пострадянському просторі мініатюрна Лія Ахеджакова написала напрочуд емоційного листа, який був опублікований на сайті російського журналу «Сноб». У ньому Ахеджакова рефлексує на тему подій на Болотній, повсякчас повертаючись до Євромайдану: «Коли два роки тому почалися протести на Болотній, я відчула захват, вдячність, надію, але змінилися вони розчаруванням». Акторка нарікає на байдужість свого народу та опозиції. «Минуло два роки, нас стало в рази менше, а ми нічому не навчилися. Коли виходять кілька тисяч людей, їх дуже легко скрутити і так покарати, що страх скує все населення, — пише Ахеджакова. — Я дивлюся на те, що відбувається в Україні, коли в Києві вийшов мільйон, і відчуваю величезну повагу до українського народу. Я їм чорною заздрістю заздрю. Зрозуміло, що Євросоюз їм благополуччя не принесе, але вони не хочуть зашморг на шиї, їм не потрібен старший брат. Українці дали нам урок громадянської активності та безстрашності».

Активна позиція діячів культури, певно що, не рушій у політиці, однак, можливо, таким чином наш гарант зверне увагу на події Євромайдану, якщо багатотисячна громада його увагу привернути не в змозі.