Світове панування в прогулянковому режимі

24.12.2013
Світове панування в прогулянковому режимі

Клубний кубок світу в руках баварців Рібері й Лама, яких визнали найкращими гравцями турніру. (Рейтер.)

Легкою прогулянкою для «Баварії» став клубний чемпіонат світу в Марокко. Підопічні Хосепа Гвардіоли провели два матчі, вигравши їх із загальним рахунком 5:0. Причому володарям Кубка європейських чемпіонів не знадобилося навіть зустрічатися з бразильцями — чинні переможці Кубка Лібертадорес, клуб «Атлетико Мінейро» з міста Белу–Орізонті, несподівано вибули на стадії півфіналу, попри наявність у складі володаря «Золотого м’яча–2005» Роналдіньйо.

Клубний кубок світу ФІФА — а саме так офіційно називається цей турнір — уперше було розіграно в 2000 році. Доти, а також у 2001–2004 роках, головний приз від «Тойоти» розігрували у форматі Міжконтинентального кубка лише два колективи — від Європи та Південної Америки. А тепер ФІФА залучає сімох учасників — переможців від регіональних конфедерацій та представника організаторів.

Уперше з 2000 року, коли фінал у Ріо–де–Жанейро розіграли бразильські команди, «срібними призерами» клубного чемпіонату світу стали господарі. Марокканська «Раджа», складена майже всуціль із місцевих футболістів, подолала повний турнірний шлях. Починаючи з 1/8 фіналу, «зелені орли» обіграли новозеландський «Окленд» (2:1), мексиканський «Монтеррей» (2:1, в овертаймі) та вже згаданих фаворитів з «Атлетико Мінейро» (3:1). Цікаво, що матчі турніру приймала не столична Касабланка, яку представляє «Раджа», а Марракеш та Агадір.

Ущерть заповнені трибуни «Стад де Марракеш» — 37 774 глядачі — марно намагалися вплинути на «Баварію». Мюнхенці вже на старті ошелешили «Раджу» шквалом атак, і оборона «зелених» двічі тріснула. Рахунок 2:0 виявився остаточним. З одного боку, в «рамці» господарів старався Халід Аскрі, з іншого — європейці отримали змогу розслабитись і довести поєдинок до перемоги «на класі». У післяматчевих коментарях баварці тішилися і здобуттям чергового трофея, і змогою достроково піти на зимові канікули.

«Початок зустрічі, без сумніву, нам вдався. Це визначило подальший перебіг матчу, — сказав Хосеп Гвардіола. — Загалом «Баварія» в цьому році досягла приголомшливих результатів — взяла п’ять титулів (чемпіонат, Кубок і Суперкубок Німеччини, Ліга чемпіонів, Клубний кубок світу. — Авт.). У цьому заслуга і гравців, і мого попередника Юппа Хайнкеса. Я отримав добру спадщину й намагаюся її розвинути».

Враховуючи Міжконтинентальні кубки 1976 і 2001 років, для Мюнхена це третій титул найсильнішого клубу світу. Разом із почесною чашею переможці отримали 5 млн. доларів призових, віце–чемпіони — 4 млн., «бронзові» призери, бразильці, — 2,5 млн., кожна наступна команда в ранг–листі — на 500 тис. менше.

Найкращим гравцем турніру в Марокко визнали півзахисника «Баварії» Франка Рібері — він отримав у нагороду «Золотий м’яч Adidas». «Срібний м’яч» дістався захисникові мюнхенців Філіппу Ламу, «бронзовий» — форварду «Раджі» Мухсіну Яжуру.

ТАБЛО

Клубний чемпіонат світу (Марокко, 11–21 грудня). Фінал. «Баварія» (Німеччина) — «Раджа Касабланка» (Марокко) — 2:0 (Данте, 7; Тьяго Алькантара, 22).

За третє місце. «Гуанчжоу Евергранд» (Китай) — «Атлетико Мінейро» (Бразилія) — 2:3 (Мурікі, 9; Конка, 15 (пен.) — Д. Тарделлі, 2; Роналдіньйо, 45; Луан 90).

За п’яте місце. «Аль–Ахлі» (Єгипет) — «Монтеррей» (Мексика) — 1:5