Антиприродна акцiя

25.12.2013
Антиприродна акцiя

«Антимайдан» пішов, поламані лавочки і затоптані дерева залишилися. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Купи брудного картону, дерев’яні палети, пляшки, пластиковий посуд, вивернуті «з м’ясом» і завалені ліхтарі — такий слід залишили по собі учасники мітингу на підтримку Віктора Януковича. У неділю вони згорнули свою показову громадську діяльність і вирушили по домівках на період свят.

«Гості» навідріз відхрещуються від того, що залишили сміття. Утiм численні світлини і відгуки засвідчують протилежне. Захаращений парк довелося прибирати у кілька заходів і не без скандалу.

«Антиєвромайданівці» і влада поспішили записати благодійне прибирання на свій рахунок. У понеділок народний депутат Олександр Бригинець написав у своєму «Фейсбуці»: «Сьогодні приблизно о 13–й годині Сергій Терьохін запропонував усім депутатам від Києва взяти в руки граблі й особисто зібратися завтра вранці в Маріїнському парку, в якому «антимайданівці» залишили повний бедлам. Після кількох телефонних дзвінків і смс усі депутати дали згоду на участь у такій акції. А вже через півтори години в Маріїнському парку з’явилося понад сотню комунальних працівників (тих самих, які за потреби викликають «Беркут», щоб вiн влаштовував криваве побоїще) і почали «зачищати» парк від залишків діяльності «антимайданівців». Дякую, шановні спецслужби, що ви уважно слухаєте наші розмови і вчасно передаєте їх для виконання. Будемо й надалі підкидати вам ідеї». Після комунальників до Маріїнки завітали й активісти Євромайдану. Вони «підтягнули хвости» за професійними прибиральниками: позгрібали листя і дрібне сміття до мішків.

Утім покинутий непотріб і пошкоджена інфраструктура — не найстрашніша шкода, яку завдали парку. Екологів серйозно турбує стан зелених насаджень.

«По ґрунту навколо дерев сильно потопталися, утрамбували його. Було досить тепло. Якби земля замерзла, все обійшлося б. Усі знають, що під поверхнею у дерева розташовано корiння, за рахунок якого рослини дихають. Просто над ним палили багаття. Це теж вкоротило деревам віку. Важко порахувати, який збиток завдано парку, але можна сміливо стверджувати, що ще ніколи за останні десять років такої шкоди йому не робилося. Ми можемо лише спостерігати за тим, що станеться зi столітніми деревами. І нічим не можемо їм зарадити», — розповів «УМ» Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України.

Повернути одному з найгарніших парків Києва первозданний вигляд не вдасться навіть за рахунок нових насаджень. Адже для того, щоб молоді са­джанці стали розлогими деревами, мають пройти десятки років. Щоб відновити принаймні справедливість, екоцентр звернувся до Генпрокуратури з вимогою знайти і покарати порушників закону «Про природно–заповідний фонд України».

«Не має значення, хто понесе покарання. На мою думку, винні як організатори, так і учасники акцій протесту. Стаття 252 Кримінального кодексу за умисне знищення або пошкодження об’єктів природно–заповідного фонду передбачає штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на термін до трьох років. Утiм не варто себе тішити ілюзіями, що хтось когось ув’язнить. Ні. Але отримати список осіб, які заплатили б високі штрафи, було б непогано. Принаймні всім би це запам’яталося», — зазначив пан Олексій.

До закидів у бік Євромайдану, буцімто і там завдають шкоди довкіллю, еколог ставиться скептично. «На Майдані немає природи, нічого не поламано. Барикади можна буде розібрати і сміття вивезти. Важливо зрозуміти, що для нас у цьому немає політичної складової. Сьогодні це збіглося з політичними подіями і, на жаль, для всіх матиме політичне забарвлення, а не природоохоронне. Прикро, що ми цього не можемо уникнути», — каже еколог.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>