НОВИНИ ПЛЮС

25.12.2013

Копієчна культура

Аналіз видатків держбюджету на 2014 рік показав, що на культурну сферу планується зменшити фінансування. Чи не найбільше постраждає кінематограф. Так на створення та розповсюдження національних фільмів буде виділено на 32 млн гривень менше, аніж попереднього року, тобто 121 млн. гривень. Витрати на організацію заходів у сфері кіно (кінофестивалі і т.д.), а також на підтримку роботи Національної спілки кінематографістів зменшили майже вдвічі — 3 млн. проти минулорічних 5, 5 млн. грн. Створенню та розповсюдженню національних фільмів та підтримці Національного центру Олександра Довженка затягнули пасок на 31, 3 млн. грн.

Шматочок щастя

Запланованому новорічно–різдвяному селищу таки бути. З Хрещатика його монтування КМДА перенесла на Володимирську вулицю, біля Національної опери, та на Контрактову площу. З 25 грудня 2013 року по 20 лютого 2014–го на території новорічно–різдвяного селища можна буде придбати новорічні прикраси, українські сувеніри, ялинки, українську перепічку тощо. Також обіцяють виступи творчих колективів, майстер–класи та розважальну програму. Для тих, кому не до вподоби цьогорічна столична ялинка на Майдані, біля Національної опери буде більш традиційна — зелена.

Параджанов без відзнак

З оскарівських перегонів вибув український фільм «Параджанов» Олени Фетісової та Сержа Аведикяна. Про це стало відомо з оприлюдненого короткого списку номінантів Американської кіноакадемії в категорії «кращий іноземний фільм». Із 76 картин відібрали дев’ять. Серед яких: «Розімкнуте коло» від Бельгії, «Випадок із життя збирача заліза» від Боснії і Герцеговини, «Зникле зображення» від Камбоджі, «Полювання» від Данії, «Два життя» від Німеччини, «Великий майстер» від Гонконгу, «Товстий зошит» від Угорщини, «Велика краса» від Італії та «Омар» від Палестинської автономії. До слова, останній фільм Анджея Вайди «Валенса» від Польщі також не пробився до фіналу. Як і військова екшн–драма «Сталінград» Федора Бондарчука від Росії.