ПІДСУМКИ РОКУ

27.12.2013
ПІДСУМКИ РОКУ

Майдан: світло в кінці тунелю

Через дев’ять років відродилося вуличне втілення українського громадянського суспільства — Майдан. Сотні тисяч людей у центрі Києва зібрали вимоги підписання Угоди про асоціацію з ЄС, відставки Президента й уряду. Криваве побиття «Беркутом» молоді з Євромайдану стало додатковим чинником мобілізації армії мітингувальників, спорудження барикад та оборони «Січі на Майдані». На фото: багатосоттисячний натовп виконує гімн України перед концертом групи «Океан Ельзи», підсвічуючи Майдан ліхтариками мобільних телефонів.

 

Прострочена Київрада

На початку червня закінчився термін легітимної каденції Київської міськради. Владна більшість у парламенті так і не призначила вибори мера та столичної ради, натомість Конституційний Суд «дозволив» чинній владі міста керувати аж до осені 2015 року. Опозиція силою блокує засідання «простроченої» Київради.

 

Втеча Мельника

Екс–нардепа від Партії регіонів, ректора Податкового університету Петра Мельника затримали під час отримання хабара в особливо великих розмірах. Суд відпустив симулянта (на фото) під домашній арешт, однак Мельник — вочевидь за потурання наглядачів — зміг зняти електронний браслет і зник у невідомому напрямку. Згодом він «випірнув» у родичів у Каліфорнії.

 

Гуд бай, Ленін!

У розпал майданної активності опозиційні мітингувальники з другої спроби повалили пам’ятник більшовицькому вождю Володимиру Леніну навпроти Бессарабського ринку в Києві.

 

Непідписання асоціації з Євросоюзом

Віктор Янукович на Вільнюському саміті «Східного партнерства» так і не підписав Угоду про асоціаціє з ЄС, хоча Європа наприкінці епопеї зняла всі додаткові вимоги до України. Замість західної вудки Президент обрав московську рибку, отримавши знижку на газ та кредит від Росії на порятунок кризової вітчизняної економіки.

 

Повстання Врадіївки

Вибух народного протесту спричинило жорстоке побиття і зґвалтування 29–річної мешканки селища Врадіївка Миколаївської області Ірини Крашкової, до якого були причетні капітан і лейтенант місцевого райвідділку міліції. Обурені врадіївці намагалися взяти відділення штурмом, вимагаючи покарати садистів. Трьох ґвалтівників таки притягнули до суду, який триває і досі.

 

Продаж каналу «Інтер»

Найбільша бізнес–угода року: продаж провідного українського телеканалу. Валерій Хорошковський продав «Інтер» Дмитру Фірташу (на фото) і главі адміністрації Президента Сергію Льовочкіну за 2,5 млрд. доларів. Аби уникнути тиску влади, Хорошковський виїхав у вигнання в Монако.

 

Луценко звільнений

Після президентського указу про помилування екс–міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вийшов із Менської виправної колонії, дк він відбував 4–річний термін ув’язнення, і приєдався до опозиційного руху.

 

Торговельна війна з Росією

Тиснучи на Київ, аби той не підписував асоціацію з ЄС, у серпні Росія несподівано оголосила всіх українських експортерів «ризикованими». Вантажі з України тижнями простоювали на митницях, а ввезення в РФ солодощів виробництва компанії «Рошен» було взагалі заборонено Росспоживнаглядом — через нібито виявлені в цукерках небезпечні речовини. Згодом обмеження зняли.

 

«Тітушки» на марші

Фінальний мітинг опозиційної акції «Вставай, Україно!» 18 травня в Києві спричинив появу нового терміну — «тітушки» — за прізвищем спортсмена з Білої Церкви Вадима Тітушка, найнятого стороною влади для провокацій. Кадри нападу майстра єдиноборств на журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя стали доказом його провини в суді.

 

Сніговий колапс у Києві

Небувала кількість снігу — півметра й більше — випала в центрі й на заході України за одну добу, 22–23 березня. Рекордна хуртовина спричинила транспортний колапс. Влада в Києві виявилася неспроможна вийти з надзвичайної погодної ситуації.