Брати? Терористи!

27.12.2013

Уряд Єгипту офіційно проголосив ісламістську організацію «Брати–мусульмани» терористичним угрупованням. Відтепер цьому руху, який представляв відсторонений від влади президент Мохаммед Мурсі, заборонено будь–яку діяльність, і передусім демонстрації. Дотепер протести ісламістів відбувалися мало не щодня.

Влада, яка до наступних ви­борів належить армії, звинувачує «Братів» у нападі 24 грудня на поліцейську дільницю у місті Аль–Мансура, внаслідок якого загинули 17 та отримали поранення 135 людей. Хоча відповідальність за цю акцію взяло на себе близьке до «Аль–Каїди» угруповання «Бейт Ансар аль–Макдесс», а «Брати–мусульмани» теракт в Аль–Мансурі різко засудили.

Рішення єгипетського уряду проголосити «Братів–мусульман» терористичною організацією ісламісти вчора назвали спробою «ліквідувати політичних опонентів». Юристи організації назвали рішення уряду «недієвим і недійсним» і мають намір оскаржити його в суді. Хоча Каїрська Феміда ще у вересні заборонила діяльність «Братів–мусульман» та постановила конфіскувати їхнє майно.

Рух «Брати–мусульмани», який існує вже 85 років, за часів 30–річного правління попереднього президента, Хосні Мубарака, був визнаний поза законом. Проте після повалення Мубарака в ході «Арабської весни» два роки тому ісламісти тріумфально повернулися в політику, впевнено перемігши на парламентських виборах. Висуванець «Братів» Мохаммед Мурсі в ході першого демократичного голосування здобув президентську посаду, проте діяльність всенародно обраного глави держави розчарувала мільйони єгиптян. Після масових акцій протесту з вимогою його відставки армія відсторонила Мурсі від влади, нині його утримують під вартою і судять.

Як зазначає агенція «Рейтер», відтепер влада може звинувачувати будь–кого з членів мусульманського «Братства» в причетності до терористичної організації і судити на підставі антитерористичного закону, ухваленого 1992 року після низки терактів, здійснених радикальними ісламськими групами. Цим законом передбачено жорсткі санкції проти осіб, визнаних терористами, аж до смертної кари.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Каїрі вчора в автобусі спрацювала саморобна бомба. Загинула одна людина, ще п’ятеро отримали поранення. На місці події поліція виявила ще один вибуховий пристрій, який не спрацював. Площу, на якій розташований найбільший у світі ісламський університет і де стався вибух, учора було перекрито.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>