Сюрприз для «еліти»

13.03.2015
Сюрприз для «еліти»

Валентина Семеренко. (з сайта biathlon.com.ua.)

Тріумфально завершивши минулий сезон, біатлоністка Дар’я Домрачева почувалася тоді справжньою королевою — й зовсім не казковою. Після здобуття на Олімпіаді в Сочі трьох золотих нагород Олександр Лукашенко присвоїв спортсменці звання Героя Білорусі. Невипадковість своїх олімпійських здобутків Домрачева активно взялася підтверджувати в поточному році, приїхавши на головний старт сезону у статусі лідера загального заліку Кубка світу. Утім на планетарному форумі в Контіолахті у білоруски наразі нічого не клеїться. Після чотирьох змагальних дисциплін залишається Домрачева, як-то кажуть, на «голодному медальному пайку».

Відверто невдалу стрільбу олімпійської чемпіонки не може компенсувати навіть її чудовий хід по трасі. Як результат, комфортний гандикап, що мала білоруська біатлоністка перед головною опоненткою в боротьбі за «Великий кришталевий глобус», за час її невдалих виступів у Фінляндії практично розтанув. Завдяки виграшу планетарної «бронзи» в індивідуальній гонці відставання фінки Кайси Макарайнен від Домрачевої, яка з чотирма промахами фінішувала в «індивідуалці» на 16-й позиції, скоротилося до чотирьох очок.

Останній медальний успіх допоміг Макарайнен випередити Домрачеву в боротьбі за «Малий кришталевий глобус» в індивідуальних гонках поточного сезону. Попри рівну кількість очок, що в підсумку набрали лідерки КС-2014/2015, важливої ваги очковому доробку фінської біатлоністки додала саме виграна позавчора «бронза».

В індивідуальній гонці Кайса також стріляла не ідеально, проте завдяки своїй реактивній швидкості їй удалося нівелювати два невлучні постріли. Результат білявої фінки міг бути ще кращим, якби в останній момент карти їй не сплутала росіянка Катерина Юрлова.

Зазвичай власниками пізніх стартових номерів у біатлоні стають спортсмени, котрі не входять до «пулу фаворитів». Відтак в «еліті» не прийнято очікувати турнірної небезпеки від володаря 93-го «біба». Власне, коли Юрлова намотувала свої кола, Габріела Соукалова, Макарайнен та Доротея Вірер уже обговорювали почерговість свого сходження на п’єдестал, утім, як виявилося, робили це завчасно. Адже росіянці вдалося практично неможливе — вона повністю закрила всі 20 мішеней, чого не зміг зробити більше ніхто з пелотону, який налічував сотню біатлоністок.

На жаль, українським «стріляючим лижницям» втрутитися в медальну боротьбу не вдалося. Лідера нашої збірної — Валентину Семеренко — знову підвела стрільба. В індивідуальній гонці, де навіть один постріл у «молоко» лягає нездоланним часовим тягарем на плечі спортсмена, новоспечена бронзова призерка ЧС-2015 у спринті припустилася одразу трьох промахів, завершивши перегони на 15-й позиції, що призвело до втрати нею третьої позиції в загальному заліку КС.

Водночас найкраще з українок в «індивідуалці» відстрілялася дебютантка ЧС — юніорка Юлія Журавок, яка, посівши 28-му позицію, поклала свої перші очки у скарбничку Кубка світу.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Контіолахті, Фінляндія). Жінки. Індивідуальна гонка (15 км). 1. Юрлова (Росія) — 41.32,2 (0 промахів). 2. Соукалова (Чехія) — +23,2 (1). 3. Макарайнен (Фінляндія) — +24,4 (2)... 15. Вал. Семеренко — +2.52,2 (3)... 28. Журавок — +4.10,7 (1)... 36. Варвинець — +4.46,3 (4)… 38. Джима (всі — Україна) — +4.52,7 (4)...