Батьківські збори

13.03.2015
Батьківські збори

Антон Пашинський — хлопець iз гумором. От тільки «оборонці» може бути не до сміху... (з сайта tabloid.pravda.com.ua)

Епоха Януковича (разом з обома його синками, так вдало прилаштованими біля годівниці їхнім татком) пішла в небуття, але непотизм у вищих ешелонах залишився. Останній скандал, пов’язаний iз «родинними» призначеннями, закрутився довкола сина народного депутата Сергія Пашинського — Антона. Юний нащадок тата-нардепа очолив другий департамент державного госпрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт» державного концерну «Укроборонпром». Пішов, так би мовити, батьківськими стопами, адже Пашинський-старший очолює «оборонний» комітет Верховної Ради.

Брехня брехнею поганяє

До початку своєї карколомної кар’єри 24-річний Антон Пашинський працював бренд-менеджером у компанії Avangard олігарха Олега Бахматюка. А ще перед тим — закінчив Київський національний економічний університет ім. Гетьмана і вів, судячи зі світлин у соцмережах (які Антон поквапився видалити), цілком типове мажорське життя. Відповідаючи на запитання журналістів Forbes, молодик зробив вигляд, що навіть не розуміє, куди саме його призначили. «Ходив у відділ кадрів для уточнення. Я — начальник департаменту контрактів №2. Не хочу, щоб iз мого місця роботи хтось робив сенсацію, але, згідно з нашими положенями, спілкуватися з журналістами без узгодження концерну «Укроборонпром» я права не маю», — наводить Forbes слова Пашинського-молодшого.

І хоч призначення на посаду, де буде вирішуватися доля мільйонних оборудок, малодосвідченого сина нардепа само по собі не дуже добре пахне, подальший розвиток цього сюжету є ще більш обурливим. Почати з того, що Сергій Пашинський узагалі заперечив просування Антона по кар’єрній драбині. «Людина, яка представилася моїм сином, дала помилкову інформацію. Дуже шкода, що журналісти дають неправдиву інформацію — про якісь там мільярди гривень, департаменти «Укроборонпрому». Мій син не працює у другому департаменті «Укроборонпрому», — заявив Пашинський.

У відповідь на це відомий автогонщик та громадський діяч Олексій Мочанов виклав фото візитки Антона Пашинського, де чорним по білому зазначено, що той таки очолює департамент «Спецтехноекспорту». «І хай навіть «Спецтехноекспорт» — одне з півтори сотень підприємств української оборонної промисловості, візитна картка молодого держслужбовця чітко говорить про місце роботи її власника», — прокоментував Мочанов.

Наступним кроком у цій історії була досить незграбна спроба політичної соратниці Пашинського, депутатки Тетяни Чорновол захистити сина свого однопартійця. «Так, Антон Пашинський зараз працює, але що стосується посади, яку він обіймає, то це дуже маленька посада. І це не «Укроборонпром», а структура «Укроборонпрому», а в ній — департамент, де працює всього лише три людини, серед яких — Антон Пашинський», — зазначила Чорновол.

Маленька структура чи велика, троє людей в ній працює чи тридцятеро — все це не може ані принизити значимість «Спецтехноекспорту», ані нівелювати ту брехню, яка прозвучала спочатку. Втім згодом Сергій Пашинський таки підтвердив, що його син працює у складі «Укроборонпрому», але таке запізніле визнання очевидних речей вже не мало жодного значення.

Пішов нанівець весь імідж Антона Пашинського-патріота, який так старанно вибудовував його батько разом зі своїми політичними партнерами. Відомими є кадри, де на службу у Нацгвардії, до якої записався син Пашинського, його благословляє голова РНБО Олександр Турчинов, та навіть попри такого наставника понюхати пороху молодому бійцю так і не дали. Довелося піти у чиновники і служити Україні, працюючи офісним менеджером.

Пісочниця для VIP-діток

Поки всі обговорюють Пашинського-молодшого, перепочити та видихнути з полегшенням може Віталій Ярема. Влітку минулого року, тільки-но останній зайняв посаду Генерального прокурора, його 26-річний син тут же очолив департамент держреєстрації прав на нерухоме майно Державної реєстраційної служби. До цього кар’єрного стрибка Валерій Ярема трудився в Держреєстрі цілих 4 місяці. Ярема-старший свою участь у стрімкому просуванні нащадка заперечував, запевняючи, що Валерій досяг усього своїм розумом і чесністю. І живе винятково на зарплату в 5000 гривень на місяць.

А тим часом двоє заступників Яреми також не упустили можливість роздати дітям по синекурі. Після приходу до ГПУ Олексія Баганця його молодший син перейшов iз місця заступника начальника відділу загального нагляду прокуратури Києва на посаду начальника управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні прокуратури. А ось старший син, який до цього мав портфель заступника начальника слідчого відділу прокуратури столиці, очолив прокуратуру Оболонського району столиці, де спокійно працює і донині.

Малосимпатичний епізод пов’язаний і з колишнім «замом» Яреми, а нині Генпрокурором України Віктором Шокіним. Його 36-річна падчерка Тетяна (в заміжжі Горностаєва) в листопаді минулого року отримала посаду заступника прокурора Одеської області. У крісло заступника облпрокурора прийомна дочка Шокіна перестрибнула з кабінету керівника відділом захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин в суді прокуратури Одеської області.

Інколи кумівство, яким пронизана вся українська влада, проявляється не тільки у роздачі портфелів. Відомим є скандал, пов’язний з іще одним підлеглим Яреми — Анатолієм Даниленком, який оформив на сина 140 гектарів водойм поблизу сіл Мала та Велика Солтанівка Васильківського району на Київщині.

Цю територію вивели із держвласності за схемою, популярною у 90-х. Спочатку держпідприємство «Забір’я», якому належали ставки, стало акціонерним товариством. Спершу в нього увійшли приватні фірми, а потім вийшли, отримавши частину майна товариства — державні ставки. Згодом вони були перепродані іншим фірмам, хоча, згідно із законом, ставки могли бути лише орендованими.

У кінцевому підсумку 140 гектарів київської землі і досi належать фірмі «Солтанівка Каскад». Її власниками майже зареєстровані троє людей, серед яких В’ячеслав Даниленко — син Анатолія Даниленка, а також Микита Ільїн — син  Геннадія Ільїна, якого в пресі називають колишнім начальником охорони Петра Порошенка. Нині Геннадій Ільїн є депутатом Київради від «УДАРу», заступником голови Комісії з питань боротьби з корупцією, зазначає програма «Наші гроші», яка й провела розслідування даної оборудки. 

До речі, якщо ми вже згадали про Петра Порошенка, то було б нечесним оминути увагою його власного сина Олексія. Останній у 2014-му переміг на мажоритарному окрузі у Вінниці, пройшовши до Ради VIII скликання. Багато хто засуджував чинного Президента за те, що той — як мінімум — не поклав край затії з депутатством сина ще у зародку. Не будемо наразі уточнювати, у чесній чи ні боротьбі здобув мандат Олексій Порошенко. Поки його тато займає у країні крісло номер один, юнак міг би й скромно постояти в стороні. Для батькового і свого блага...