Осінь кіно і шоу

11.09.2015
Осінь кіно і шоу

«Слідчі» з каналу ICTV. (телеканалу.)

Інколи цікаво розкласти все з допомогою цифр, процентів і часток. Навіть повчально. Цього тижня результати дослідження стосовно наповнення ефірів десяти найрейтинговіших вітчизняних телеканалів презентувала консалтингова компанія Media Resources Management. Аналізували минулий рік. Взагалі, у середньому кожен загальнонаціональний телеканал, працюючи у цілодобовому режимі, за 365 днів має 8 тисяч 760 годин мовлення (плюс-мінус години, що «з’їдаються» профілактичними роботами чи форсмажорами). І виявляється, у 2014-у топ-10 українських телеканалів показали понад 27 тисяч годин серіалів, з яких 66% — російського виробництва (тобто більше 17 тисяч 820 тисяч годин), 5% — українського, а 6% — спільного російсько-українського виробництва. Радує, що переважна більшість шоу (85%) — таки вітчизняного виробництва.
Домінували у загальній структурі українського телеефіру минулого року саме серіали — 31 відсоток і шоу — 22 відсотка. Малоймовірно, що ці цифри суттєво змінилися. Втім, анексія Росією Криму й воєнні дії найманців РФ на Донбасі й стали причинами для поступового витіснення з українського «ящика» російської телепродукції. На новий сезон, який уже розпочався, мовники запланували не одну прем’єру серіалів власного виробництва. І шоу різної тематики, звичайно, — куди ж без цих сеансів «масового психозу».

UA: Перший з Мирославою Гонгадзе

Основною родзинкою на все ще державному UA: Першому, який намагається де факто трансформуватися у суспільного мовника, буде у новому сезоні програма «Прайм Тайм». Її перший випуск — розмову з Президентом уже показали.

«Я хотіла робити подібну програму вже давно. У програмах «Голосу Америки» (показує «5 канал». — Авт.) я маю можливість спілкуватись із цікавими особами і речі, які вони розповідають, часто не потрапляють в ефір через брак часу, — розповіла журналістка Мирослава Гонгадзе. — Нарешті з’явилася нагода — керівництво UА: Першого захотіло бачити подібний проект на телеканалі. Я довгий час ходила «вагітна» назвою програми і нарешті десь у травні з допомогою невеликого мозкового штурму з колегами ми зійшлися на назві «Прайм Тайм». Це буде сезонна програма інтерв’ю з людьми, які в тій чи іншій мірі впливали чи впливають на долю України. Планую запрошувати високопосадовців, експертів, послів. Я хочу не лише говорити про сьогодення та майбутнє — хочеться заглянути в історію новітньої України і почути людей, які її творили».

ICTV: сім — разом із псом

Директор-президент ICTV Олександр Богуцький вважає, що сім нових серіалів на однойменному каналі «започаткують нові тренди в телеперегляді на довгі роки». Вже у перший день осені відбулося чотири прем’єри власного виробництва. Започаткував лінійку кіноновинок містичний детектив «Код Костянтина». Головний герой серіалу на прізвище Коваль, колишній співробітник органів, розслідує справи, пов’язані з надприродними явищами. Він тісно співпрацює з екстрасенсами — у серіалі знімаються реальні ясновидці. Далі міська докдрама «Слідчі». В її основі — реальні історії, злочини та розслідування. Розплутують кримінальні головоломки слідчі Дар’я Котаєва і Віктор Дорофєєв разом з оперативною групою. У вечірньому праймі — гостросюжетний серіал «Пес». Головні герої — сищик Макс та його чотириногий улюбленець — німецька вівчарка. Вони разом розкривають найзагадковіші злочини і потрапляють у курйозні ситуації. А потім ще й детективний серіал «Відділ 44». Ці нишпорки-суперпрофі використовують для розслідувань найсучаснішу техніку та гострий розум. Вам здається, що щось подібне ви вже бачили?! Кардинальних змін — щоб не відлякувати глядачів — телевізійники не роблять.

Ще три новинки: «Володимирська, 15» виробництва Film.ua — серіал про героїв української міліції; «Ніконов і Ко» спільного виробництва Film.ua і Mamоs Film Production — про інтелектуалів розшуку і невідворотність розкриття злочинів; і «Патруль Самооборона» (виробництво Mamas Film Production) — нестандартна відповідь криміналу небайдужих мешканців міста, які домагаються справедливості власними силами й методами.

Уже цього тижня у денному ефірі на каналі ICTV вийде нове гумористичне шоу... «Труба містера Сосиски» студії «Пілот». За форматом, ведучий, чиє прізвисько — у назві, демонструватиме глядачам відео на кулінарну тематику.

До речі, наприкінці літа стартували зйомки нового скетч-шоу «На трьох» від «Дизель Студіо». Всього буде знято 24 випуски на замовлення телеканалу ICTV. Знімаються всі актори проекту «Дизелів»: Єгор Крутоголов, Марина Поплавська. Олександр Бережок, Вікторія Булітко, Євген Гашенко, Яна Глущенко, Євген Сморигін та Олег Іваниця. «Пробні скетчі, викладені в мережу, викликали не тільки цікавість глядачів (переглядів понад мільйон), а й купу питань — «Що це за фільм? Де його завантажити?». «Радує така реакція, — каже фронтмен «Дизель-шоу» Єгор Крутоголов. — Чудово, що підібралася хороша команда. На знімальному майданчику сміємося постійно. Упевнений, глядачі біля екранів теж від душі повеселяться». Героями стануть, зокрема, лікар із поліклініки, туристи, даішники і міліціонери.

Плюс Юрій Горбунов

Уже цієї осені «1+1» покаже 24-серійну мелодраму власного виробництва «Хазяйка». Це адаптація латиноамериканської теленовели La Patrona. У центрі сюжету — мати-одиначка Наташа Суворова. Під тиском обставин вона змушена працювати на вуглевидобувній шахті «Алмазна», це трохи не єдине місце роботи у провінційному містечку. Керує всім сильна та владна жінка — «господиня» шахти й усього міста Аліна Хмелевська. За сюжетом Наталія кидає виклик корумпованій системі міста та його «господарці». Одну з ролей у серіалі — молодого професора екології Віктора, який пристрасно обожнює байки, — грає актор і ведучий телеканалу Юрій Горбунов.

У центрі сюжету «Кандидата» — директор ковбасного заводу Олексій Олексійович Калач, який через свою дружину опиняється на межі банкрутства. Скориставшись із цього, люди мера пропонують йому взяти участь у виборах міського голови, а натомість обіцяють фінансову допомогу від нібито незалежних бізнесменів країни. Насправді ж дивакуватий Калач має стати технічним кандидатом і відтягувати голоси в опонента мера. Олексій пристає на пропозицію, не підозрюючи, що він лише маріонетка у великій політичній грі... У середині серпня «1+1 Продакшн» почав зйомки 16-серійного політичного ситкому «Кандидат» за участю українських акторів Марка Дробота, Лесі Самаєвої, Антона Холькіна, Костянтина Корецького. Головну роль у серіалі виконує Антон Лірник.

Тим часом продакшн «Імперія Добра» під керівництвом Антона Лірника на замовлення каналу «1+1», почав виробництво 8-серійного комедійного серіалу «Найкращий» тиждень мого життя» — це рімейк відомого британського серіалу. Режисером картини виступив Семен Горов. У стрічці задіяні, зокрема, Володимир Горянський, Ольга Сумська, Юрій Горбунов, Костянтин Октябрьський, Катерина Вострикова. Сюжет такий. Головні герої, Ігор та Оля, з нетерпінням чекають свого весілля, призначеного рівно за тиждень. І все було б добре, якби вони не вирішили провести цей «останній» тиждень у батьків нареченої. Адже майбутній тесть не абихто, а справжній генерал, а зять — лише кондитер. Хай як старається молодий чоловік сподобатися батькам, а все перетворюється на негаразди, створюючи комічні ситуації.

Намагаючись випередити конкурентів, «Плюси» прем’єру розважальної програми «Вгадай ящик» зробили ще у середині серпня. Формат ігрового шоу спеціально для каналу «1+1» створила студія «Квартал 95». Судді у проекті — заїжджа Ксенія Собчак та свій Євген Кошовий, а ведучий — Юрій Горбунов. Учасники з народу змагаються із зірками у чотирьох категоріях: наука, спорт, спів і танець. Щасливчик може виграти до 50 тисяч гривень.

Нове дитяче талант-шоу «Маленькі гіганти», що незабаром вийде в ефірі «1+1», створюють за однойменним форматом Pequenos gigantes мексиканської компанії Televisa. Його вже адаптували в Коста-Риці, Панамі, Еквадорі, Перу, Парагваї, Уругваї, Іспанії, Чилі та Португалії. У шоу змагаються діти віком від 4 до 12 років, які мають унікальний вокальний, хореографічний чи інший оригінальний талант. Юні таланти розподілені на команди під керівництвом зіркових тренерів. Ними стали актори Ірма Вітовська та Володимир Горянський, телеведуча Ольга Фреймут, співаки Настя Каменських та молодята Володимир Дантес і Надя Дорофєєва. Серед зіркових суддів — знову Юрій Горбунов, ведуча — Катерина Осадча.

«Інтер» і «Новий» шукають пари

На каналі реанімували романтичне шоу «Любов з першого погляду», яке пам’ятають телемани 1990-х. Тепер трьом жінкам і чоловікам у студії допомагають знайти свої половинки ведучі Андрій Доманський і Вася Фролова.

В останні дні серпня на «Новому каналі» відбулася прем’єра спецвипуску весільного квесту «Звичка одружуватись». Ведучим проекту став Андрій Бєдняков, який у минулому був ведучим тревел-шоу «Орел і решка» на каналі «Інтер». «Звичка одружуватись» — власна розробка «Нового каналу» . Роботу над проектом розпочало творче об’єднання Олени Маторіної («Педан Притула шоу») ще влітку 2014 року. Але тривалий час не могли знайти кошти для зйомок. Спочатку планувалося, що у проекті візьмуть участь 12 пар. За правилами шоу, кожна молода пара має пройти п’ять випробувань у незнайомій їм країні. Якщо зуміють, то виграють безкоштовне весілля за місцевими традиціями та офіційно стануть чоловіком і дружиною. За кожне успішно виконане завдання отримують ключ від скриньки. Але чи вдастся відкрити ту, у якій бажані обручки?! Герої першого спецвипуску були в Румунії у ромів.

У вересні на «Новому» стартує програма власної розробки телеканалу «Проект «Любов». За форматом це журналістське реаліті. Ведуча Таня Бобрикова шукатиме ідеального хлопця для себе впродовж 100 днів. У цьому їй допоможуть друзі: журналістка «Нового каналу» Олена Філонова та ведучий Андрій Шабанов, а також команда професійних експертів — психологи, фізіономісти, сексопатологи та інші. Всього у сезоні вийде 12 епізодів.

Словом, кожному своє.

ОРИГІНАЛЬНО

Й антихам-шоу

— В осінньому сезоні телеканал ZIK запускає низку нових різнопланових проектів, — каже «УМ» Надія Тисячна, PR-директор однойменного медіа-холдингу. — Наприклад, у «Раді 8.0» говоритимуть про політику з гумором, місцями сарказмом. Ведучий проекту — відомий журналіст Данило Мокрик. Заплановане до виходу в ефір антихам-шоу «Почни із себе» про українців, які прагнуть в Європу, а не здатні навести лад у своїй рідній домівці. Наприкіінці вересня стартує авторський проект Данила Яневського «LifeКод», спрямований на громадський сектор. Не обійдеться і без свіжих програм формату журналістського розслідування. Так, «Лікарські таємниці», зрозуміло, про галузь медицини, а «Таємниці Ратуші» — про місцеве самоврядуванню. До речі, показуємо унікальний міжпрограмний продукт. «Співаник» та «Говірник» — заставки «з душею», це забуті народні пісні та неординарні слова української мови.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>