Луценко розповів, як знешкодить контрабанду деревини в ЄС

26.07.2016
Масова вирубка лісів на Закарпатті може призвести до того, що за кілька років гори стануть лисими, а повені та екологічна катастрофа будуть невідворотними. Днями карпатські ліси інспектував Генеральний прокурор Юрій Луценко, який залишився вкрай незадоволений роботою правоохоронних органів.
 
«На Закарпатті відбувається екоцид. Дерева, які саджали за Франца Йосипа, зараз активно вирубуються, Карпати перетворюються на пустку. Ліс пиляли і пиляють, і на наших очах це відбувається. Що вам потрібно, щоб ця проблема скінчилась? Чого не вистачає? Судів, поліції? У будь-якому населеному пункті вздовж румунського кордону я нараховував щонайменше 10 місць відвертих рубок. Або ви в цих районах наведете порядок, або вчіться літати. Або вчіться літати, або закрийте питання вирубки лісу», — пригрозив очільникам закарпатських прокуроратур Юрі Луценко.
 
За словами очільника Генеральної прокуратури, щодня з Тячівського, Рахівського, Міжгірського районів регіону під виглядом дров і тирси вивозиться величезна кількість кругляка — від 70 до 100 — машин деревини, а формальні збитки у справі про незаконну вирубку лісу сягають більше 6 мільйонів гривень.
 
Утім за жодний злочин ніхто не звільнений із займаної посади, а у правоохоронних органах — одиниці відкритих справ. 
 
Великі сподівання на притягнення до відповідальності щодо вирубки Карпат у Генеральній прокуратурі покладають на щойно призначеного прокурора Львівщини Юрія Квятківського.
 
Днями він уже провів більше десятка обшуків у працівників лісгоспів області. Таким чином вперше за тривалий час  до відповідальності притягують не тільки тих, хто рубає ліс, а й тих, хто під виглядом дров продає в Євросоюз «кругляк».
 
За словами Луценка, керівники цих господарств налаштували схему вирубки та контрабанди лісу-кругляка. «Є дрова, під які маскують ліс-кругляк. Беруть хвойні породи лісу, спилюють, оформлюють як дрова, відправляють на Закарпаття. При цьо­му є угода, печатки, але ніякої звітності немає. Коли копнули глибше, виявилося, що цей ліс був оформлений на родичів, але жодної копійки у касу лісових господарств не надійшло. Після початку обшуків злякалися, спробували відкликати назад угоди. Але все зафіксовано, і є документи, які приведуть до кримінальної відповідальності», — запевнив Ген­прокурор.
 
Тим часом аналітики порталу texty.org.ua створили інтерактивну мапу, на якій позначено місця найактивнішої вирубки лісів у Карпатах з літа 2011-го до червня 2015 року. За чотири роки у Карпатах вирубали територію, еквівалентну розміру понад тисячі футбольних полів.