Таке буває раз на все життя: 585-річчя міста Хмельницького з «Океаном Ельзи»

16.09.2016
Таке буває раз на все життя: 585-річчя міста Хмельницького з «Океаном Ельзи»

Святослав Вакарчук — співак і лектор.

У рамках дворічного світового гастрольного туру 25 вересня до Хмельницького завітає «Океан Ельзи», i o 20.00 заспіває на місцевому стадіоні «Поділля».
 
Чи не тому на запитання: «Куди піти на День міста?» чимало хмельничан iз легкістю дадуть відповідь: «На концерт Вакарчука!». То ж до 585-ї річниці рідного міста подоляни не тільки відвідають традиційні заходи, a й зможуть насолодитися найкращими хітами улюбленого гурту.
 
Окрім популярних старих композицій («Вище неба», «911», «Стіна», «Відпусти», «Квітка», «Друг», «Відчуваю», «Холодно», «Не питай», «Все буде добре» тощо), які «Океан» співає чи не на кожному концерті, шанувальники почують i пісні з нового альбому «Без меж» («Не твоя війна», «Не йди», «Еверест», «Мить» тощо).
 
До виступу y Хмельницькому в рамках туру музиканти вже встигли побувати y Вінниці, Дніпрі, Харкові, Сумах, Львові, Києві, Маріуполі, Запоріжжі, Миколаєві, Кропивницькому та Одесі, де на кожному стадіоні зібрали десятки тисяч своїх відданих прихильників i дарували тригодинний океан щастя та емоцій.
 
До слова, цього року на найбільшому майданчику країни, на столичному НСК «Олімпійський», 18 червня Вакарчук i компанія побили свій попередній рекорд iз відвідуваності — 75 тисяч, i зібрали ще більше своїх шанувальників — понад 85 тисяч глядачів.
 
Кажуть, де б не грав «Океан Ельзи», публіка здається «без бою», «відчуває» себе потрібною, відпускає свої емоції «вище неба» i «дякує» за «той день». Новий альбом «Без меж», який після Хмельницького презентують y Івано-Франківську та Чернівцях, a потім на найбільших світових сценах Гельсінкі, Тбілісі, Лондона, Нью-Йорка тощо показав, що дійсно групу люблять «без меж».
 
Приклад тому — концерт 14 жовтня y Стамбулі, на який білети розкупили за три дні (!). Саме тому на численні заклики прихильників додатковий концерт музиканти зіграють напередодні — 13 жовтня. 
 
Новий альбом «Без меж» був представлений у травні цього року одночасно в ефірах трьох онлайн-радіостанцій (Аристократи (Київ), Море.фм (Одеса), Skovoroda (Львів), а географія слухачів прямої трансляції охопила всю планету: від Грузії, Вірменії та Німеччини до США, Австралії та Індії.
 
Незмінний соліст «Океанів» та автор композицій Святослав Вакарчук, який виступив ще й співпродюсером дев’ятого студійного альбому, каже, що до написання 11 синглів платівки його надихнула любов. 
 
Утім на настрій деяких композицій вплинули i події в країні. Вакарчук зізнається, що пісню «Мить» почав писати ще в лютому 2015-го, а дописав аж y травні після відвідин y військовому госпіталі пораненого бійця. «Лютий 2015-го... Новини зі сходу приходять зі страшними цифрами поранених і загиблих.
 
Важко уявити, що відчуває людина на війні; про що думає, коли розуміє, що це, можливо, останні хвилини її життя. Я не міг заспокоїтися, поки не написав цю пісню... Написав на емоції, за кілька хвилин. Взяв гітару і разом iз мелодією почали з’являтися слова, а через 15 хвилин вона вже була готова, майже готова...
 
Винятком була лише одна маленька «мить», яка не відпускала мене. Я відчув, що сказав не все, — згадує Святослав. — У той вечір (коли зустрівся з пораненим. — Авт.) я знову повернувся до пісні і дописав останній рядок, якого мені так не вистачало весь цей час.
 
Не можна втрачати надії. Не можна здаватися до останньої миті. Можливо, саме вона, остання мить, принесе весну, яка стане початком нового життя. Весну, якою ти захочеш поділитися з усім світом».
 
Збирають «Океани» мільйони вдячних прихильників не тільки на стадіонах та концертних майданчиках, a й перед телеекранами. У День незалежності телеканал «1+1» показав глядачам спеціальний проект «Океан Ельзи. Без меж» — телеверсію концерту гурту в Дніпрі.
 
Окрім унікальної відеографіки та спецефектів, концертні номери супроводжували сюжети про маленьких i дорослих українців із заходу i сходу країни та закордону, чиє життя змінила творчість «ОЕ».
 
Багато учасників проекту поділилися особистими історіями про те, як разом iз музикою гурту, який є майже ровесником незалежності, змінювалася не тільки країна, а й життя нового покоління незалежних українців.
 
Так, одна студентка каже, що переводить пісні гурту на мову жестів; студент-іноземець розповів, що почав вивчати українську завдяки пісням Святослава, a зовсім юний хлопець не приховує, що композиції «ОЕ» допомагають йому виходить з хіміотерапії. Це далеко не всі історії, але всіх їх об’єднує один мотив — любов та подяка гурту «Океан Ельзи».
 
«Музика «ОЕ» є визначальною для України. Під пісні найпопулярнішого гурту ми закохуємося, мріємо, сумуємо, радіємо, віримо в себе і y свою країну. Ми дуже старалися створити гідну візуалізацію віршам і музиці Святослава Вакарчука, хотіли підкреслити актуальність української культури, мистецтва», — коментує генеральний продюсер «1+1 Продакшн» Вікторія Лезіна. 
 
До речі, лідер гурту Святослав Вакарчук напередодні Дня незалежності провів лекцію «Незалежність. Дар чи випробування?» y Національному музеї історії України. За словами музиканта, Україна виборе справжню незалежність тільки тоді, «коли вчений, учитель, суддя і військовий будуть сприйматися як найвища, найбільш авторитетна, найбільш почесна ланка українського суспільства».
 
«Незалежність — це коли народ не може далі терпіти і розуміє, що потрібні зміни. Нестабільність погіршує добробут людей, та коли людей доводять до ручки — будь-яка зміна на краще. Приблизно цю ж думку сформулював у преамбулі Декларації про незалежність США президент Томас Джефферсон.
 
Він пояснив, чому 15 колоній хочуть бути незалежними, а не просто констатував факт. Щоб незалежність мала успіх, у громадянському суспільстві має існувати еліта, — переконаний лідер «ОЕ».
 
— Люди, які знають, що робити далі: як, куди і навіщо йти. У 1991 році в Україні цю умову не виконали. Були «шістдесятники», але насправді героїчних зусиль — крапля в морі. Неосвіченість та безвідповідальність еліти призвела до стратегічної помилки з самого початку. Почали будувати політичну націю і державу одночасно, а цього не потрібно було робити. Бо формуванням політичної нації займаються митці».