Експерти ЄС визнали, що політичні еліти та ЗМІ України підконтрольні олігархічним кланам

08.12.2016
Експерти ЄС визнали, що політичні еліти та ЗМІ України підконтрольні олігархічним кланам

Європейський суд аудиторів визнав Україну найбільш корумпованою країною Європи. (Фото з сайту newsonline24.com.ua)

На думку Європейського суду аудиторів (ЄСА), державна політика та ЗМІ України є підконтрольними олігархічним кланам, iдеться в опублікованому вчора на сайті цієї інституції англійською та ще 22 офіційними мовами Євросоюзу прес-релізі. 
 
«Олігархічні клани продовжують справляти домінуючий вплив на економіку, політику та ЗМІ України», — зазначено в релізі. Повідомляється, що аудитори також оцінювали період iз 2007-го по 2015 рік у галузях управління державними фінансами і боротьби з корупцією в Україні. Також був оцінений і газовий сектор.
 
Європейський суд аудиторів також визнав Україну найбільш корумпованою країною Європи.
 
«Незважаючи на зусилля з проведення реформ, Україна все ще сприймається як найкорумпованіша країна в Європі», — зазначають аналітики ЄСА.
 
Також результати фінансової допомоги Євросоюзу Україні характеризуються аудиторами як «крихкі».
 
«Допомога Євросоюзу Україні мала обмежений вплив, і, незважаючи на імпульс до проведення реформ, досягнуті до цього часу результати залишаються крихкими», — говориться у звіті ЄСА.
 
«Експерти повідомляють, що боротьба з корупцією в Україні застопорилася, оскільки система кримінального переслідування є недостатньо незалежною від уряду, а олігархи мають вплив на політичні партії», — йдеться у тексті документа.
 
«А недостатній успіх у боротьбі з корупцією» ставить усю програму допомоги під питання, кон­статується в звіті. Відтак «Єврокомісія і зовнішньополітична служба ЄС повинні вжити заходів, щоб зробити допомогу Євросоюзу Україні ефективнішою». 
 
До 2014 року причиною повільного впровадження реформ називають недостатнє прагнення з боку тодішнього уряду. У звіті наголошується, що ЄС оперативно відреагував на кризу в Україні в 2014 році і виділив 11,2 мільярда євро допомоги на сім років, і це було надзвичайне рішення, гроші виділили без попереднього узгодження стратегії їх використання.
 
І хоча після подій на Майдані був зафіксований прогрес, у рахунковій палаті ЄС вважають, що результати цього пакета допомоги залишаються нестійкими.
 
Імовірно, що на винесення аудиторами Євросоюзу настільки жорстких формулювань мала вплив заява депутата Верховної Ради України Олександра Онищенка про те, що Президент країни Петро Порошенко неодноразово давав хабарі членам парламенту за просування необхідних йому ініціатив.
 
Нагадаємо, що 14 жовтня впливовий американський часопис «Форбс» також подав подібні «вбивчі» висновки про ситуацію в Україні у статті під промовистою назвою «Корупція вбиває українську економіку». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Корумпованість української влади є однією з причин, чому Євросоюз зволікає з наданням громадянам України права на безвізовий в’їзд на свою територію.
 
Хоча і не всі такої думки. Колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен 6 грудня назвав «зрадою» ставлення ЄС до Києва в питанні безвізового режиму для громадян України, повідомляє агенція «Рейтер».
 
Расмуссен, який нині обіймає посаду радника Президента України Петра Порошенка, вважає, що Київ відповідає «всім необхідним критеріям для полегшення візового режиму».
 
Водночас заступниця керівника Міністерства закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що «в ЄС та європейських відомствах спостерігається цілковите безсилля» щодо цього питання.
 
«Лише постійний тиск і постійне нагадування про це можуть змусити їх рухатися далі», — вважає вона. 
 
«Ми всі сподіваємося, що це (введення безвізового режиму. — Ред.) відбудеться найближчими тижнями», — сказав, у свою чергу, посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.