Контролери «Київводоканалу» за півроку хочуть обійти всі квартири

27.01.2017
Контролери «Київводоканалу» за півроку хочуть обійти всі квартири

Постачальники води вважають, що їх часто дурять власники квартир.

Платіжки за опалення за грудень шокували не одного власника помешкання. Рахунок на 1400 гривень за 1-кімнатну квартиру площею до 40 квадратних метрів у багатоповерхівці з будинковим лічильником — це ще більш-менш, вважають мешканці, бо хоч було тепло. У тому ж будинку за опалення 3-кімнатного помешкання (74 кв. м) — майже 2900 грн. Такі ж суми «Київенерго» нарахував у багатьох випадках і мешканцям квартир за іншими адресами, де температура була навіть не 15 градусів тепла. Найприкріше те, що працівники «Київенерго» відмовляються складати акти про низьку температуру у помешканнях, бо їм економічно не вигідно.
 
До слова, і мешканцям сільських приватних будинків підвищили тарифи. Якщо пенсіонерка (пенсія була 1300 грн.) на Чернігівщині, оформивши субсидію, за листопад платила до 40 гривень, то за грудень рахунок — 230 грн. Тим часом пенсію їй підвищили лише на 100 грн. 
 
У столиці у січні ПАТ «АК «Київводоканал» розпочав перевірки водокористування у квартирах багатоповерхових будинків. Мета — зробити коректними розрахунки з клієнтами, усунути зловживання з боку несумлінних споживачів та актуалізувати абонентську базу. Лише упродовж одного дня — 21 січня — комунальники побували у 32 столичних будинках у різних районах Києва. Усього зняли 1195 контрольних показникiв. 160 квартирних приладів обліку одразу опломбували та зафіксували обсяги використаної холодної води. Ще 103 лічильники внесли у реєстр як такі, що потребують повірки. Крім того, 176 найбільших боржників отримали попередження про наслідки несплати заборгованості, а 181 мешканець — підписаний примірник договору.
 
У «Київводоканалі» наголосили, що такі заходи проводитимуть регулярно. Ходитимуть у всі квартири: з лічильниками і без. У планах — за півроку побувати у кожній столичній квартирі. І ще й спеціально у вихідні навідуватимуться — щоб були вдома власники. «У разі відмови у допуску до приладів обліку, ненадання інформації працівникам «Київводоканалу» чи ухилення від належної повірки лічильників підприєм­ство буде змушене переводити споживачів на загальні розрахунки», — наголосили у прес-службі підприємства.
 
Нагадаємо, ще у грудні 2016 року столична влада заявила, що має намір розпочати перевірки квартир без лічильників води, де зареєстрована одна людина, але фіксується велике споживання води.
Варто зауважити, що кожне помешкання — це приватна територія. Тому юристи дещо охолоджують запал комунальників. У власників квартир є право впускати за поріг тих, кого вони вважають за потрібне. Дозвіл на примусове приймання непроханих гостей — це рішення суду.