Якщо я стану президентом...

07.02.2017
Французький крайньо-правий політик Марін Ле Пен минулої суботи оприлюднила свою виборчу програму зі 144 пунктів, а в неділю з мітингу в місті Ліон офіційно запустила свою президентську кампанію.
У своїй програмі лідер правих радикалів виступає за збільшення самостійності Франції у відносинах з Євросоюзом. Пані Ле Пен обіцяє, що у випадку перемоги скоротить взаємодію з органами ЄС і докладе всіх зусиль, щоб вийти з єврозони, повернувши франк як національну валюту. Крім того, вона виступає за виведення французьких збройних сил з-під командування НАТО, обмеження імміграції (зокрема з країн, населених, в основному, мусульманами), а також скорочення легальної міграції з інших країн ЄС. Оскільки у Франції мешкає близько п’яти мільйонів мусульман — найбільша ісламська меншина у Західній Європі, — прихильників у Ле Пен не бракуватиме.
Партія Марін Ле Пен традиційно вважається радикально правою. Однак останнім часом експерти все частіше говорять, що і «Національний фронт», і сама пані Ле Пен сильно змінилися. На їхню думку, вона зуміла успішно дистанціюватися від «неонацистської» репутації, яку політсила отримала під керівництвом Жана-Марі Ле Пена, що дозволило партії набрати нових прихильників із числа поміркованого правого табору. Зараз, відзначають експерти, Марін Ле Пен намагається залучити на свою сторону навіть частину лівого електорату, а також використовує досить ліберальну риторику.
Водночас Марін Ле Пен вважають проросійським політиком. Вона називала безглуздими санкції, введенi країнами Заходу щодо Росії через анексію Криму та конфлікт на Донбасі, і виступала за покращення відносин iз Москвою. Також «Національний фронт» звинувачують у отриманні фінансування від Росії. У партії це заперечують. «Національний фронт» намагається позиціонувати себе як партію антиістеблішменту, а її лідер — використати бажання виборців до змін, що з’явилося після перемоги Дональда Трампа у США та голосування за Брекзит у Британії. 
Під час першого виборчого мітингу в місті Ліон Ле Пен пообіцяла провести переговори про нові умови членства Франції в ЄС, а якщо вони проваляться — організувати референдум щодо виходу з Євросоюзу. За її словами, ЄС — це «провал», який «не здійснив жодної зі своїх обіцянок». Послухати Ле Пен у Ліоні зібралися тисячі людей. Після референдуму у Британії чимало французів переконані, що їхня країна має «подати на розлучення» з ЄС, тобто здійснити, за прикладом британців, Фрекзит.
Нагадаємо, що перший тур виборів президента Франції запланований на 23 квітня. А другий відбудеться 7 травня, якщо в першому жоден iз кандидатів не зможе набрати більше половини голосів виборців. За даними соц­опитувань, наразі рейтинг Ле Пен становить близько 25%. Цього достатньо, аби вийти в другий тур виборів. Але ці ж опитування свідчать, що вона програє у другому турі. Друге місце у першому турі прогнозують незалежному кандидату, екс-міністру економіки Емманюелю Макрону, рейтинг якого на цей час становить 21-22%. Кандидат від правих Франсуа Фійон, якого ще недавно вважали майже повним переможцем виборів, після скандалу з шахрайським працевлаштуванням власної дружини має лише 18% підтримки і ризикує не потрапити в другий тур. 
Нинішні президентські перегони у Франції є одними з найбільш непередбачуваних за десятиліття. Чинний глава держави Франсуа Олланд украй непопулярний і балотуватися на другий термін не буде.