НОВИНИ ПЛЮС

21.02.2017

Герой України Василь Сліпак 

Відомому в світі оперному співаку, волонтеру, учаснику Революції гiдностi та війни на Донбасі Василю Сліпаку посмертно присвоєно звання Герой України.
Відповідний указ Президент Петро Порошенко підписав 20 лютого 2017 року. У документі зазначено: «За виняткову мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові постановляю присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота зірка» Сліпаку Василю Ярославовичу — учаснику антитерори­стичної операції (посмертно)».
Василь Сліпак був солістом у Паризькій національній опері. З 2015 року він  — боєць Добровольчого корпусу «Правий сектор» на сході України. Загинув 29 червня 2016-го від кулі снайпера поблизу смт Луганське Бахмутського району Донецької області.
«Перше питання, що його мені ставлять друзі у Франції, — а яка позиція офіційної влади щодо загибелі оперного співака Василя Сліпака у Cхідній Україні, — нещодавно ділився з журналістом «УМ» Орест Сліпак, брат загиблого. — Я кажу, що я її не знаю. Мене питають — а що, немає справи? Може, є слідство, слідчі дії, але я про це нічого не знаю, мені не повідомляли. Я сподівався, що наша військова прокуратура працює, і коли співак виступав у Парижі і за 2 тижні загинув на фронті, то має бути якась офіційна позиція...»

Ляшко хоче, щоб Артмеменко склав мандат

Таку вимогу лідер Радикальної партії висунув після того, як стало відомо, що депутат фракції РПЛ Артеменко передав для адміністрації президента Трампа свій план нормалізації відносин між Україною та РФ для скасування санкцій, де зокрема передбачалася можливість передачі Криму в оренду Росії на 50 років. «Це винятково його власна позиція, яку ні я особисто, ні наша команда не підтримуємо», — заявив Ляшко.

Генпрокуратура звітує, вбивці не покарані

У дні вшанування пам’яті героїв Небесної сотні, коли діючій владі закидають майже 3-річну бездіяльність у справі справедливого покарання винних у вбивствах людей під час Революції гiдностi, через «Фейсбук» виправдався Генеральний прокурор Юрій Луценко. Він написав у соціальній мережі: «Притягнення до відповідальності (тих), які переховуються в РФ, розпочнемо відразу після уточнення закону про особливості заочного засудження, який перебуває в парламенті».
Генпрокурор уточнив, що нині органи прокуратури розслідують 259 проваджень щодо злочинів, здійснених під час Революції гiдностi. Із них 14 — слідство власне Генпрокуратури, інші — обласних прокуратур.
У «справах Майдану» повідомлено про підозру 353 особам, iз них Генпрокуратурою — 201 особі (34 високопосадовцям, 127 службовцям правоохоронних органів, 32 цивільним «тітушкам»). У топ-10 підозрюваних високопосадовців входять, нагадаємо, зокрема, Янукович, Захарченко, Пшонка, Азаров.
За статистикою Генпрокуратури, визнано винними уже 11 осіб, з яких 8 правоохоронці та 3 «тітушки». 
Нагадаємо, за період Революції гiдностi загалом розслідують убивство 91 особи (78 мітингувальників i 13 силовиків). На лаві підсудних у справі про розстріли на Майдані наразі — лише 5 екс-бійців київського «Беркута». 

Передати справу Януковича до суду

У понеділок під час зустрічі з родинами героїв Небесної сотні Президент Петро Порошенко закликав депутатів підтримати зміни до закону про заочне правосуддя для можливості передачі до суду обвинувачення проти Віктора Януковича. «Єдина і спільна наша позиція — звернення до депутатів, — цитує гаранта прес-служба. — Ми не можемо чекати місяцями, бо 15 квітня закінчується дія закону, і вони знову вислизнуть від відповідальності. Це наше тверде і наполегливе прохання: цього тижня проголосувати закон, який дозволяє передати справу Януковича до суду».
Присутній на зустрічі Генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв, що після того, як законопроект буде прийнято, обвинувачення Януковича у державній зраді протягом десяти днів буде передано до суду.