НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2017

200 га в одні руки

Міністерство агрополітики робить ставку на формування середнього класу, заявив перший заступник міністра Максим Мартинюк під час дискусії в Українській аграрній конфедерації на тему «Формування ринку землі: реалії та перспективи». Наразі під дією мораторію перебувають приблизно 37 мільйонів гектарів землі. «Тим часом п’ять мільйонів гектарів землі, які перебувають у приватному користуванні, не підпадають під дію мораторію, але це не створює проблем. Причому в Україні немає обмежень на володіння цією землею для юридичних осіб», — повідомив Мартинюк. Мінагрополітики запропонувало відкривати ринок землі у два етапи: спочатку дозволити купівлю-продаж державних земель, а через два роки, коли ціна сформується, відкрити ринок для всіх власників. Пропонують при цьому максимальний розмір ділянки обмежити двома сотнями гектарів. «Мета запровадження ринку землі — створення середнього класу на селі. Якщо її буде досягнуто, то в середньостроковій перспективі в кожному селі ефективно працюватиме два-три фермери, спеціалізуючись на високомаржинальних культурах, що не потребують масштабності виробництва», — вважає Мартинюк. 

Весняно-польові роботи

Завдяки сприятливим погодним умовам в Україні почалися весняні польові роботи. В десяти областях розпочато внесення поживних речовин: озимі культури на зерно підживлені на площі 579 тисяч (8 відсотків), а озимий ріпак — на 96 тисячах гектарів (11 відсотків). Найбільше підживлено озимих зернових на Одещині — 241, Миколаївщині — 111, Херсонщині — 103 та в Запорізькій області — 69 тисяч гектарів. Станом на кінець лютого сходи озимих зернових культур отримано на площі 6,8 мільйона гектарів. Це — 95 відсотків від посіяного. З них у доброму та задовільному стані 5,5 млн. га (81 відсоток), у слабкому та зрідженому — 1,3 млн. га (19 відсотків). Сходи озимого ріпаку отримані на площі 860 тисяч гектарів, або 96 відсотків від посіяного. З них у доброму та задовільному стані — 689 тисяч гектарів, а в слабкому та зрідженому також майже п’ята частина — 170 тисяч гектарів. 

Громадська рада Мінагрополітики

Відбулося чергове засідання Громадської ради при Міністерстві аграрної політики, де обговорювали план роботи на 2017 рік. Цей план роботи Громадської ради, передбачає проведення певних заходів, у тому числі — створення національної аграрної платформи для широкого публічного обговорення проблем аграрного сектору — земельних відносин, оподаткування, держпідтримки, децентралізації, проекту середньострокового Плану пріоритетних дій уряду до 2020 року, законодавчого забезпечення АПК та дерегуляції. Для комплексного розвитку сільських територій заплановано Проект «Село 2030». Також обговорили законопроект «Про сільськогосподарську кооперацію» і Порядок розподілу та використання коштів, передбачених у державному бюджеті на нинішній рік.