Телевізори і телефони стежать за нами

10.03.2017
Викривальний сайт «Вікілікс» виклав тисячі документів, які, за словами авторів публікації, розкривають хакерські прийоми, до яких вдається ЦРУ, повідомляє Бі-Бі-Сі. У цих документах iдеться, зокрема, про віруси для комп’ютерів і смартфонів, а також про програмне забезпечення, яке перетворює «розумні» телевізори на пристрої для прослуховування, навіть коли вони перебувають у вимкненому стані. 
Кілька технологічних фірм, чиї продукти фігурують у «Вікілікс», відреагували на ці заяви. В компанії «Еппл» закликали клієнтів завантажувати останні версії програмного забезпечення IOS, щоб мати найновіший захист безпеки. В компанії «Самсунг» обіцяють продовжувати роботу над вразливими місцями. «Захист приватності користувачів і безпека наших виробів — це топ-пріоритет «Самсунга», — заявили в компанії, чиї телевізори F8000 були скомпрометовані закидами про шпигування.
У документах «Вікілікс» також iдеться про те, що ЦРУ створило хакерську програму для ураження «Майкрософт Віндоуз». У «Майкрософт» заявили, що знають про звіт «Вікілікс» і вивчають його. Google відмовився коментувати інформацію про те, що ЦРУ вдалося проникнути в телефони на базі Android.
Як зазначає кореспондент Бі-Бі-Сі з питань безпеки Гордон Корера, Агентство з нацбезпеки США свого часу струснув сильний скандал через Едварда Сноудена. Тепер у схожій ситуації опинилося ЦРУ. Якщо вірити документам «Вікілікс» від червня 2014 року, хакерська атака проти телевізорів «Самсунг» серії F8000 мала кодову назву Weeping Angel («Ангел, що плаче»). У них iдеться про створення особливого режиму роботи телевізора, який обманював користувачів, змушуючи їх вірити, що телевізор вимкнений. Замість цього, як ідеться у документах, вірус у телевізорах таємно записував усі звуки в кімнаті, а після ввімкнення телевізора і відновлення Wi-Fi пересилав усе на сервери ЦРУ. У розділі майбутніх розробок перед­бачається, що телевізори зможуть самі знімати своїх власників, а обмеження, пов’язані з необхідністю підключення до Wi-Fi, теж вдасться подолати.
  «Вікілікс» також стверджує, що ЦРУ знайшло прогалини в системі безпеки програмного коду платформи Android. У результаті гаджети таких компаній, як Samsung, HTC і Sony, виявилися відкритими для хакерських атак, до­зволяючи ЦРУ читати повідомлення у Whatsapp, Signal, Telegram і Weibo, а також в інших чатах. Повідомляється також, що для роботи з iPhone і iPad створили спеціальний відділ ЦРУ, метою якого було встановлювати місцезнаходження об’єкта, активізувати відеокамеру і мікрофон на його пристрої і читати його листування. 
«Вікілікс» називає цю публікацію першою з серії запланованих викриттів хакерської діяльності ЦРУ.   
Представник ЦРУ і прес-секретар британського міністерства внутрішніх справ відмовилися коментувати публікацію «Вікілікс». Водночас американські спецслужби розслідують витік документів ЦРУ, оприлюднених на сайті «Вікілікс». На федеральному рівні порушено кримінальну справу. Слідчі прагнуть з’ясувати, яким чином таємна інформація потрапила у розпорядження сайта — внаслідок викрадення чи зливу самими працівниками спецслужб. «Президент уже раніше казав, що будь-хто, причетний до витоку таємної інформації, відповідатиме перед законом. Ми вистежимо таких осіб і суворо покараємо. Наша адміністрація не терпітиме такого легковажного ставлення до національної безпеки», — заявив речник Білого дому Шон Спайсер.