У Києві відновили один із найстаріших велотреків Європи

24.05.2017
Після довготривалої невизначеності щодо функціонування історичного велотреку київська міська влада таки знайшла кошти і відреконструювала велосипедний майданчик.
 
Один із найстаріших у Європі, він був побудований у Києві ще у 1913 році.
 
Велотрек зміг пережити і Другу світову, і реконструкції, проте не встояв перед забудовниками.
 
Останні змагання на велотреку відбулися у 1999 році, і після цього розпочався його занепад.
 
У 2006-му земельну ділянку під велотреком віддали під забудову, згодом велотрек частково знесли. І забудовник звів упритул до віражу багатоповерхівку.
 
Вдалося відновити історичне місце для велолюбителів після Революції гідності у 2014 році.
 
Тоді місцева влада заявила, що готова відновити велотрек. Упродовж трьох років тривала відбудова, вдосконалення майданчика, і нарешті кияни побачили новий велотрек. 
 
Відкриття велотреку су­проводжувалось лазерним 3D-шоу з відеоінсталяцією про історію міста та велотреку.
 
На початку церемонії відкриття глядачам показали шоу у виконанні збірних команд Києва з брейк-дансу та BMX rider.
 
А після — лазерне «бім-шоу» та унікальну відеоінсталяцію з залученням новітніх 3D-технологій про історію Києва, велосипеда і велотреку.
 
«Сьогодні особливий день для всіх нас — другий день народження нашого велотреку. Ми подивилися історію велотреку, на якому зростали і тренувалися покоління киян. Я вдячний громаді й усiм небайдужим активістам, з якими ми, всі разом, захистили велотрек. Ми його відновили, зробили сучасним спортивним об’єктом. За оцінками експертів, полотно велотреку — одне з найкращих у Європі», — заявив мер столиці Віталій Кличко під час виступу на церемонії відкриття.
 
За словами очільника Шевченківського району міста Києва Олега Гаряги, велотрек був повністю відновлений за кошти бюджету столиці. А це  близько ста мільйонів гривень. 
 
Окрім, власне, велотреку, облаштували також і прилеглу територію: побудували паркінг, кафе та відновили сквер, який об’єднали в єдиний простір зi спортивною територією. 
 
Окрім цього, у проекті також відкриття дитячої велошколи.
 
А ще реконструктори розповіли, що під час роботи доводилося декілька разів перекладати полотно, тому що дуже складно було зробити ідеальні віражі. 
 
Київський велотрек є найстарішим у Європі, оскільки більшість європейських міст почали будувати веломайданчики лише після 20-х років ХХ століття.
 
Цікаво, що, наприклад, у Франції велотрек з’явився у 1924 році, а в Німеччині — в 1925-му.