У Німеччині відбулися перші й єдині передвиборчі дебати між Меркель i Шульцом

05.09.2017
У Німеччині відбулися перші й єдині передвиборчі дебати між Меркель i Шульцом

Меркель має хороші шанси знову стати канцлером Німеччини.

На телевізійних перед­виборчих дебатах між двома головними претендентами на посаду канцлера ФРН — християнською демократкою Анґелою Меркель та соціал-демократом Мартіном Шульцом, що відбулися у неділю, 4 вересня, перемогу здобула чинний федеральний канцлер.
 
 
За результатами опитування, проведеного інститутом досліджень громадської думки Infratest-dimap на замовлення телеканала ARD, Меркель назвали переконливішою 55 відсотків опитаних, Шульца — 35 від­сотків.
 
 
Меркель уперше вдалося перемогти на теледебатах із такою великою перевагою. Загалом 49 відсотків опитаних назвали Меркель більш гідною довіри. Шульца таким вважають 29 відсотків.
 
Серед опитаних, які не визначилися, за яку партію голосуватимуть на виборах до Бундестагу, Меркель назвали переконливішою 48 відсотків, Шульца — 36.
 
Нагадаємо, саме на 40 відсотків виборців, які ще не визначилися, голова соціал-демократів і робив головну ставку.
 
Головними темами теледебатів, які тривали 97 хвилин, були криза біженців, відносини з Туреччиною, криза навколо ядерної та ракетної програм КНДР і роль президента США Дональда Трампа в цьому питанні, соціальна політика, а також «дизельний скандал» з поставкою турбін компанії «Сіменс» до Криму.
 
Ця політична дуель була єдиною напередодні виборів до Бундестагу 24 вересня. 
 
Стосовно конкретики, то Шульц звинуватив Меркель у тому, що вона у «недостатній мірі залучала до вирішення міграційної кризи партнерів по ЄС».
 
Щодо відносин з Анкарою, то тут обидва лідери зійшлись на думці, що Туреччині з її теперіш­ньою політикою не місце в Євросоюзі. Шульц раніше виступав за членство Туреччини в ЄС, але тепер заявив, що Анкара «перейшла червону лінію» і переговори з нею мають бути припинені. Про відносини з Росією і конфлікт в Україні суперники не згадували.
 
52 відсотки німців вважають, що теледебати між канцлером Німеччини Анґелою Меркель та її суперником від Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мартіном Шульцом матимуть незначний вплив на результати виборів до Бундестагу.
 
Це випливає з опитування, проведеного інститутом досліджень громадської думки Emnid на замовлення газети Bild am Sonntag. 
 
20 відсотків респондентів очікують, що вплив теледуелі між Меркель і Шульцом на результати виборів буде «радше значним», ще десять відсотків вважають, що дебати вплинуть сильно.
 
14 відсотків переконані, що перебіг дебатів не матиме жодного впливу на результати виборів. Якби канцлера в Німеччині обирали прямим голосуванням, 50 відсотків опитаних віддали б свої голоси за Меркель, 25 відсот­ків — за Шульца.
 
Ще 16 відсотків респондентів зазначили, що не голосували б за жодного з цих кандидатів. n