Рідкі коти та огида до сиру: у США вручили Шнобелівську премію за безглузді відкриття

19.09.2017
Усі вчені — люди «не від цього світу». Однак деякі «відкриття» змушують не лише дивуватися, а й сміятися.
 
Що й роблять поважні науковці, які з 1991 року на пропозицію журналу «Аннали неймовірних досліджень» визначають лауреатів Антинобелівської премії (яку в народі прозвали Шнобелівською) за «досягнення, які спочатку змушують сміятися, а потім задуматися».
 
З 1999-го премія вручається у десяти галузях, частина номінацій збігається з нобелівськими.
 
Так, цьогорічним лауреатом премії з фізики став Марк-Антуан Фардін, який довів, що коти можуть вважатися як твердим тілом, так і рідиною, оскільки відрізняються умінням набувати форми посудини, в якій лежать.
 
Премію з економіки отримали австралійці Меттью Роклофф і Ненсі Грір, які вивчали вплив контакту з крокодилом на схильність до ризику в казино.
 
Шнобелівська премія миру дісталася швейцарській групі вчених під керівництвом доктора Майло П’юена з Цюрихського університету, які рекомендують грати на музичному духовому інструменті австралійських аборигенів діджеріду, щоб позбутися хропіння.
 
Нагороди також отримали французькі нейробіологи, якi довели, що в мозку деяких людей існує особлива ділянка, яка викликає огиду до запаху і смаку сиру, та італійські вчені, які з’ясували, що багато ідентичних близнюків не можуть розрізнити один одного на фотографіях.
 
Попри жартівливий характер Шнобелівської премії, 27-ма церемонія нагородження на повному серйозі пройшла в Гарвардському університеті (штат Массачусетс).
 
Нагороди переможці отримували з рук нобелівських лауреатів різних років. До того ж, крім статуетки, їм вручили і традиційну нагороду — 10 трильйонів зімбабвійських доларів.