Україна вдев’ятеро збільшила експорт найпопулярніших яблук до Європи

13.02.2018

Головним покупцем українських яблук останніми роками значиться Білорусь, яка продовжує активно нарощувати обсяги імпорту цієї продукції.
 
Бурхливій закупівельній активності сябрів неабияк сприяє санкційний тиск на войовничих східних сусідів, для яких Білорусь лишилася єдиною буферною зоною у торгівлі з цивілізованою Європою.
 
Тим часом зниження виробництва яблук в ЄС у поточному сезоні дозволило Україні наростити поставки цієї продукції і на суто європейські ринки.
 
Український аграрний експорт до Євросоюзу за минулий рік зріс майже на 40 відсотків.
 
Згідно з даними митної статистики, за липень—січень сезону-2017/18 Україна експортувала в країни Євросоюзу 9,2 тисячі тонн яблук.
 
Для порівняння: за вказаний період сезону 2016/17 аналогічний показник ледь перевищував 1 тисячу тонн. Причому, тоді йшлося тільки про фрукти для подальшої переробки. 
 
На Білорусь же знову припала левова частка імпорту десертних плодів: за липень—січень нинішнього сезону Україна відвантажила в цю країну 11,4 тисячі тонн яблук.
 
Це вполовину більше, ніж за аналогічний період попереднього сезону. Всього ж за сім місяців сезону-2017/18 Україна експортувала 21 тисячу тонн яблук, — у 2,3 раза більше, ніж минулого сезону.
 
Нагадаємо, за підсумками 2017 року зовнішньоторговельний обіг аграрної та харчової продукції між Україною та країнами Європи збільшився на 30,8 відсотка, або на 1,9 мільярда доларів США у грошовому еквіваленті, та досягнув 8,1 мільярда доларів. 
 
За даними Держстату, загальний урожай плодів та ягід в Україні минулого року склав два мільйони тонн з 194 тисяч гектарів при середній врожайності 105,2 центнера з гектара.
 
Із них зерняткових — 1,25 мільйона тонн зі 104,4 тисячі гектарів; кісточкових — 563,9 тисячі тонн з 60,6 тисяч гектарів; ягід — 126,8 тисячі тонн з 19,9 тисячі гектарів; горіхів — 108,6 тисячі тонн з 13,5 тисячі гектарів.
 
Серед зерняткових культур найбільше було зібрано яблук — більше мільйона тонн при врожайності 118,6 центнера. Серед кісточкових — вишні (172 тисяч тонн з 19,8 тисячі гектарів) та сливи (200 тисяч тонн з 17,8 тисяч гектарів).
 
З ягідних культур: суниці та полуниці — 55 тисяч тонн при врожайності 68,6 центнера. Окрім того, зібрали 403,3 тисячі тонн винограду з 40,3 тисяч гектарів при врожайності 100 центнерів з гектара.