Лірика у контексті: гурт Kozak System представив новий альбом «Не моя»

11.04.2018
Лірика у контексті: гурт Kozak System представив новий альбом «Не моя»

Вокаліст Kozak System Іван Леньо. (Фото Марії СУЛИМИ)

Український рок-гурт Kozak System презентував четверту повноформатну платівку «Не моя» – назвали її за однойменною піснею, що, без перебільшення, блискавично завоювала серця не лише прихильників гурту.
 
І треба сказати, що такими шанувальники козаків ще не чули, адже в новому альбомі стільки ліричних пісень, як не було в жодному досі. 
 
 
«Не моя» — це пісні про кохання, що буває сумним, трагічним, фатальним, нерозділеним. Чому вдалися до лірики — музиканти пояснили так: пісня «Не моя» відкрила їм доступ до багатьох радіоефірів, тому і вирішили створити альбом, схожий на неї змістом і настроєм. 
 
 
Зрештою з’явилися ще вісім композицій ліричного, драматичного та любовного настроїв, які скомпонували в єдиний альбом. 
 
Серед авторів текстів пісень до нового альбому — вже звичний Сергій Жадан, Сергій Мартинюк — лідер гурту «Фіолет», саме він написав слова до ліричної пісні «У осені очі твої», на яку гурт зняв не менш ліричне відео.
 
І вперше слова для пісні козаків написала дівчина — композиція «Мости» напевне увійде в історію гурту, її автор — Мідна. 
 
А от пісню на слова Сашка Положинського, YARMAK, Сергія Соловія «Мій друг» можна назвати — у стилі Kozak System.
 
На неї теж уже зняли відеокліп, а шанувальники на концерті співають її напам’ять.
 
Кажучи про сповідь, безумовно, варто згадати пісню на слова і музику гітариста гурту Олександра Дем’яненка «Самота».
 
До речі, саме завдяки йому з’явилася заголовна пісня альбому — «Не моя». Тепер-от можна послухати сповідь Олександра, на презентації альбому в Києві автор сам її на сцені і виконав. 
 
Насправді бачити козаків ліричними стало вже звичним: «Коли вона», «Сніг», «Сни ранньої весни» — Kozak System уміють бути різними.
 
Утім  цього разу концентрація лірики для них занадто незвична. Але ж хіба це не найкраща риса музикантів — щоразу дивувати своїх прихильників?
 
На презентації альбому в Києві гурт представив усі дев’ять треків з нової збірки.  Проте тим, кому лірики забагато, музиканти заграли свої найкращі композиції «Шабля», «Маніфест», «Наша Маланка», «Така спокуслива».
 
Не минулося і без пісні «Мамай», яку нещодавно представляли на Національному відборі Євробачення 2018. «Мамая» вже встигли полюбити шанувальники — зала шаленіла від цієї пісні.
 
А от виконання пісні «А вже тому 7 рік буде» від Kozak System та Каті Чилі, як завжди, пройняло до сліз.
 
Це те поєднання вишуканої лірики та до мурашок виконання — відверте, проникливе і чуттєве. Цю композицію музиканти присвятили військовим, які боронять нашу землю на сході України.
 
Оскільки альбом «Не моя» вийшов ну дуже ліричним, то і завершили його в дусі нового альбому — романтичним виступом Давида Стеблюка та Анастасії Мацуцької, які виконали заголовну пісню альбому.
 
Саме з цією композицією дует виступив на вокальному конкурсі «Голос країни» на «1+1». До речі, це перша пісня Kozak System, що пролунала в ефірі рейтингового телепроекту «Плюсів».
 
Як розповів «Україні молодій» вокаліст гурту Іван Леньо, альбом «Не моя» — результат понад річної праці музикантів. І додав, що це буде єдина платівка, в якій надто багато романтичних пісень. Чи так це буде — покаже час.
 
Тим часом практично відразу після концерту-презентації оприлюднили кліп на пісню «Я віддам» на слова Сергія Жадана. Його називають своєрідним короткометражним кіно.
 
У відео немає звичної гри музикантів і традиційних синхронів. Натомість є діалоги і монологи без музичного супроводу; лінія, яку грають актори, та навіть художня лінія, яку відіграє той чи інший колір.
 
Картинку створив режисер Алекс Сігалов, який співпрацював зі знаменитими брендами, зокрема, Mercedes, Otto, Estee Lauder, Marionnaud, PEZ, Velux. n