Врятувати журналіста: українські ЗМІ, особливо друковані, існують завдяки західним донорам

21.06.2023
Врятувати журналіста: українські ЗМІ, особливо друковані, існують завдяки західним донорам

Фінансові негаразди супроводжували роботу вітчизняних ЗМІ й до повномасштабної російсько-української війни, а з початком бойових дій більшість видань, особливо паперових, узагалі опинилася поза межею виживання.

 

Адже з’явилися нові виклики перед редакціями: нестача і суттєве подорожчання газетного паперу, не завжди безперебійна робота друкарень, труднощі з логістикою. Російські загарбники навмисно обстрілювали кіоски «Преса», руйнували шляхи доставки свіжої періодики.


Проте цінність і вага журналістської роботи в такій ситуації тільки зростала — причому зростала в десятки і сотні разів. Сьогодні, мабуть, у кожній редакції можуть розповісти, як журналісти самоорганізовувалися в перші дні війни, знімали унікальні кадри нападу окупаційних військ­, передавали інформацію читачам про можливі небезпеки.

 

І при цьому продовжували професійно виконувати свою роботу. Попри те, що їхня робота ставала екстремальною та небезпечною.


Описані тут проблеми стосуються не лише районних газет на прифронтованих чи деокупованих територіях, хоча, за даними Національної спілки журналістів України, свою роботу відновили понад 20 районних редакцій.

 

У скрутній ситуації на межі безвиході опинилася і левова частка загальноукраїнських видань. І всім їм було б ще більше сутужно без матеріальної підтримки наших західних партнерів.


Значну допомогу українським ЗМІ продовжує надавати, зокрема, Європейський фонд за демократію — незалежна організація, яка видає гранти на потреби редакцій, що опинилися у складних ситуаціях.

 

ЄФД було створено 2013 року Європейським Союзом та державами-членами ЄС як автономний міжнародний цільовий фонд для сприяння розвитку демократії в державах Європейської політики сусідства: країнах Східного партнерства, Близького Сходу та Північної Африки, а також на Західних Балканах та за їхніми межами.


Фонд підтримує організації громадянського суспільства, демократичні рухи, громадських і політичних активістів, а також незалежні медіаплатформи та журналістів, які сприяють формуванню плюралістичних демократичних політичних систем.

 

Допомога також може бути надана нещодавно створеним або незареєстрованим організаціям, неформальним платформам, молодіжним групам або окремим активістам.

 

Зокрема, ЄФД підтримує тих, хто не може отримати допомогу від інших донорів та в рамках чинних програм Європейського Союзу. Гранти спрямовані на укріплення демократичних цінностей та захист прав людини.


Місія цієї організації — у підтримці демократії і, зокрема, свободи слова. Адже першого, як відомо, не може бути без другого. Тож Фонд допомагає незалежним ЗМІ розвиватися в якісні канали інформації, що у свою чергу забезпечує плюралізм в медіа та доступ громадськості до незалежних інформаційних ресурсів.

 

Така підтримка охоплює всі типи засобів масової інформації — від новостворених стартапів до великих професійних ЗМІ. Вона може варіювати від підтримки блогерів до допомоги цифровим платформам або новинним та інформаційним виданням.


Така допомога буде вкрай необхідна українським масмедіа і після нашої перемоги у цій війні. Адже наша держава продемонструвала всьому світу, що не лише свідомо стала на шлях розвитку демократії, гуманістичних цінностей, які сповідує вільний світ, а й уже заплатила і продовжує платити за свій вибір величезну ціну.


Редакція газети «Україна молода» дякує Європейському фонду за демократію за надану підтримку. Таким чином ми спільно робимо крок до об’єктивного, неупередженого інформування нашої читацької аудиторії в цей непростий час, утвердження європейських стандартів роботи преси та демократичних цінностей у нашому суспільстві.

 

Наш партнер —