На Буковині запрацює перший український завод із виготовлення лавандової олії

19.07.2023
На Буковині запрацює перший український завод із виготовлення лавандової олії

Фото новинного порталу «БукІнфо».

У селі Білівці Хотинської міської громади функціонуватиме унікальний завод із переробки лаванди на олію.


Як зазначає Чернівецька обласна рада, місцеві підприємці висадили близько 15 га запашної трави восени 2020 року.

 

Нещодавно розпочався період цвітіння, а поле відкрили для відвідувачів, створивши ще одну туристичну точку громади.


Неподалік виготовлятимуть українську лавандову олію, що є важливим компонентом у парфумерії та медицині.


Батьківщиною лаванди вважають Середземномор’я, однак географія розповсюдження рослини величезна: від Канарських островів до Аравії та Східної Індії.

 

Її активно вирощують у Франції, Італії, Іспанії, Болгарії, Угорщині тощо. Десь як декор (гібридні сорти лаванди є надзвичайно красивими), а десь задля отримання лікувального меду або лавандової олії, що так шанується по всьому світові.


Ефірну олію з цих рослин почали використовувати понад 2 тис. 500 років тому: вона чудово знеболює, загоює й заспокоює. Уже багато століть лаванда високо цінується, а в Провансі її часто називають синім золотом.


Від рослини використовують усі надземні частини — квіти, листя, стебла, однак найважливішими залишаються квіти, бо саме в них міститься більше ефірного масла (1,2—2,3%), ніж у листках і стеблах.

 

Квіти лаванди — свіжі або висушені — мають пряно-гіркуватий смак, а в практичній медицині їх застосовують уже через 7—10 днів після цвітіння.


Лаванда благотворно впливає не тільки на наші емоції, а й на весь організм у цілому. Вона нормалізує роботу серцевої системи, знижує тиск і знімає спазми судин; покращує роботу печінки, жовчного міхура і всього травного тракту; знімає набряки; зменшує запалення; знімає м’язові болі та болі у суглобах: виводить токсини; знімає запалення; зменшує почервоніння, свербіж, лущення; знімає нервову напругу і сприяє здоровому сну; є відомим та ефективним репелентом.


Ця запашна рослина посилює опірність організму перевтомі та інфекційним захворюванням, зменшує негативні прояви атеросклерозу та інсульту, а також впливає на емоційну сферу.

 

Як-от регулює перепади настрою, утихомирює гнів, приносить спокій і ясність, підвищує концентрацію уваги, захищає розум від «атак» усіляких образ і стресів. До того ж усуває перезбудження, безсоння, плаксивість та істеричні реакції.


Парфумерно-косметична промисловість теж активно використовує лавандові суцвіття: при виробництві парфумів, одеколонів, мила, шампунів, кремів, мазей тощо. Спеціальні свічки з цих рослин блискуче ароматизують приміщення, білизну в шафі та захищають одяг від молі.


Лавандову олію застосовують і для догляду за шкірою будь-якого типу. Рослина має омолоджувальний вплив і балансувальний ефект, а ще заспокоює, регенерує, розгладжує, тонізує шкіру та бореться з куперозом.


Наприклад, із лавандової олії можна приготувати омолоджувальний скраб, перемішавши 1 ч. л. меленого мигдалю, 1 ч. л. мелених вівсяних пластівців, 1 ст. л. жирних вершків (для сухої шкіри) чи 1 яєчний білок (для жирної шкіри) та 2 краплі самої олії.


Або ж маску для волосся, яка зробить його більш міцним, шовковистим та боротиметься з лупою: для цього можна з’єднати у суміш 5 крапель ефірного масла лаванди і 3 ст. ложки олії жожоба. Далі нанести на шкіру голови, залишити на 10 хвилин та змити шампунем.


Важливо, що лавандова олія є некомедогенною (не забиває пори), тому її сміливо використовують із проблемною шкірою на постійній основі. Як і будь-яка інша ефірна олія, лавандова поєднується практично з усіма зволожувальними й тонізувальними засобами. Тож її можна додати, приміром, у флакони з тоніком для обличчя, аби заспокоїти та покращити тон шкіри. У випадку з кремами — перемішувати безпосередньо перед нанесенням.

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету
імені Бориса Грінченка