Синоптики розповіли, чого чекати від погоди в жовтні далі

11.10.2023
Синоптики розповіли, чого чекати від погоди в жовтні далі

Жовтень принесе в Україну не тільки перші заморозки, а й досить приємні погодні умови.

З перших же днів жовтня українці відчули значне похолодання. Другий осінній місяць одразу показав, хто тут господар, принісши із собою вітер, хмарність та різке зниження нічної температури.


«Осінь вступає в свої права, — зазначає представниця Укргідрометцентру Наталія Птуха виданню NV. — Нічна температура +4...+9 практично по всій території країни, окрім узбережжя морів — там усе ж іще +8...+13... Загалом на нашу територію продовжує впливати поле підвищеного тиску, антициклон, і центр його розташований зараз над Центральною Європою, а ми — ніби на його периферії».

 

За її словами, вже не слід чекати таких високих температурних показників, як у вересні (він узагалі виявився рекордним). Центральна геофізична обсерваторія, каже пані Наталя, опублікувала підсумки першого місяця осені: він для Києва виявився найтеплішим за всю історію спостережень з 1881 року.


«Надалі мені складно говорити, осінь — це перехідний період, починається якраз перебудова атмосферних процесів, ситуація частіше може мінятися. Зрештою, очікуємо на настання метеорологічної осені», — додає вона.


Як прогнозує народний синоптик Володимир Деркач, жовтень принесе в Україну не тільки перші заморозки, а й досить приємні погодні умови: «Початок місяця був досить прохолодний: температура вночі низька — до заморозків, але вдень ще досить тепло. Така погода спостерігатиметься тільки в першій декаді місяця, а далі, на диво, потепліє: будуть погожі як для цього періоду осінні дні».

 

Він пояснює: кінець першої декади жовтня знову прийде з похолоданнями і невеликими дощами. Цей процес займе й початок другої десятиденки місяця, хоча сильних холодів не очікується. Однак на початку другої декади, хоч і не надовго, однак несподівано увірветься майже літнє тепло.


«Приблизно одразу після 14 жовтня прийде третє бабине літо... Хоча температура вночі опускатиметься все нижче, заморозків у цей період не очікується», — додає Деркач.


Синоптикиня Наталка Діденко теж наголошує на тому, що нас усе ж таки ще чекатиме потепління.

 

«Ось із 10 жовтня до нас прийшла чергова хвиля дуже теплої погоди. Як бачите, вона обіцяє бути вкрай неоднорідною, цікавою, контрастною й холеричною. Тримайте себе і свою голову в рівновазі, подбайте про профілактику, уважно стежте за свіжими уточненими прогнозами», — радить вона.

 

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка