Джоффрі читає Жадана: актор Джек Глісон продекламував українську поезію на лондонському Talented U

08.11.2023
Джоффрі читає Жадана: актор Джек Глісон продекламував українську поезію на лондонському Talented U

Джек Глісон.

Нещодавно в Instagram українсько-британської Асоціації професіоналів екранної індустрії Talented U поширили відео про те, як ірландський актор Глісон (король Джоффрі в серіалі «Гра престолів») у вишиванці читає вірш «Плеєр» (Headphones) відомого українського письменника Сергія Жадана.


У серпні 2021 року цей твір з’явився на сторінках The New York Times Magazine. Над англійським перекладом працювали американська письменниця й театральна діячка українського походження Вірляна Ткач і американська поетка Ванда Фіпс.


«Джек спеціально обрав цей вірш з-поміж різних запропонованих йому матеріалів. Поезія 2000 року, опублікована раніше в The New York Times, досі звучить напрочуд актуально», — зазначили в дописі Talented U.


На захід актор прийшов у футболці з написом «Чебурека сила — ворогу могила», яку пізніше змінив на вишиванку.


Як повідомляє РБК-Україна, зірка «Гри престолів» також висловив готовність розглянути пропозиції щодо зйомок у наступному фільмі режисерки Ксенії Бугримової, відомої своєю роботою над проєктами «Моя правда», «Україна має талант», «Холостяк» та «Київ удень та вночі».


Наразі немає конкретних відомостей про те, який саме фільм готує Ксенія, але, можливо, про творця легендарної «Червоної рути» — Володимира Івасюка.


«Це зворушує до глибини душі!.. Дякую, Джеку, за підтримку України, особливо враховуючи зниження інтересу ЗМІ через події на Близькому Сході», — подякували Глісону українські колеги.


Джек Глісон — ірландський актор, котрий з вісьми років виступає на сцені й має значний акторський доробок у популярних серіалах та короткометражних фільмах.

 

Популярність йому принесла роль Джоффрі Баратеона в телесеріалі «Гра престолів». Однак у 2014-му він заявив, що після закінчення зйомок у серіалі завершить кар’єру в кіно.


Джек не вперше підтримує Україну і щоразу робить це публічно і щиро. Наприклад, у лютому 2023 року актор відвідав Київ, де його помітили поруч зі станцією метро «Арсенальна».

 

Він зустрівся з військовими та взяв участь у відкритому кіноінтенсиві, де разом з англомовними українськими акторами працював над сценою із серіалу.

 

Кошти від продажу квитків та благодійні пожертви передав на придбання пікапа L200 для танкістів 5-го штурмового полку під Бахмут.


Також Глісон виставляв на аукціон Prozorro статуетку Джоффрі, аби зібрати гроші для ЗСУ. Зібрані за результатами аукціону кошти теж скерували на придбання тепловізора для 5-го окремого штурмового полку.

 

Лада ОСА