Як завершиться осінь та з якою температурою зустрінемо грудень — прогноз синоптиків

22.11.2023
Як завершиться осінь та з якою температурою зустрінемо грудень — прогноз синоптиків

Не дивно, якщо листопад стає холоднішим за грудень, бо є періодом, коли зима дає про себе знати та готує до похолодання.

Тумани, дощі, опале листя, стовпчики термометрів, що з кожним днем опускаються нижче, й поступовий мокрий сніг — «звична логістика двадцятих чисел листопада», вважає синоптикиня Наталка Діденко.


Згідно з багаторічними спостереженнями метеорологів, абсолютний максимум температури в листопаді було зафіксовано на рівні +6 (вночі)...+24 (вдень), а у Чернівецькій, Закарпатській, центральних, південних областях та в Криму — місцями до +25...+29 градусів.


Бували й аномально холодні роки, коли під кінець осені вдаряли морози до -15... -24. У північних, Дніпропетровській, Запорізькій, східних областях та гірських районах місцями фіксували до -31.


Метеоролог Вазіра Мартазінова окреслює листопад дуже контрастним місяцем. Не дивно, якщо він стає навіть холоднішим за грудень, бо є періодом, коли зима дає про себе знати та готує до похолодання. Нині дійсно спостерігається тимчасове похолодання, але, на думку експертів, до початку зими погода вирівняється.


Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в інтерв’ю для NV розповіла про те, що, за останніми розрахунками багатьох провідних прогностичних центрів, зима 2023—2024 в Україні буде теплою.


Незважаючи на холодний кінець листопада, найімовірніше, що у грудні спостерігатиметься підвищення температури повітря на всій території країни, проте ці зміни найменші протягом зимового сезону і становлять близько 0,5 градуса.


На думку народного синоптика Володимира Деркача, наприкінці листопада прийде потепління. За його словами, до кінця осені температура природно знижуватиметься, хоча це ще не буде початок зими, а лише її репетиція.


«Середина цього відрізка (місяця. — Ред.) збереже можливість невеликих опадів, але вони нівелюються досить погожими днями до кінця цієї декади», — пояснив народний синоптик.


Синоптикиня Наталка Діденко попереджає: по 24 листопада включно в Україні очікується сильне похолодання. За її словами, температура повітря знизиться до невеликих «мінусів», а в нічні години 23-го та 24 листопада на Сумщині, Полтавщині й Харківщині може опуститися до -10...-14 градусів. І, відповідно, є висока ймовірність снігу в багатьох областях.


«Давайте не будемо хвилюватися про сніг, чи точніше мокрий сніг, у другій половині листопада, бо це нормально для цієї пори року. Тим більше, що він вже трохи пролітав місцевостями, а в Карпатах вже були снігопади. Така поведінка — природна, хоча й часом непроста для людей... Тому підготуйте себе та свої справи заздалегідь», — радить фахівчиня.

 

А також додає: «Хай наше внутрішнє тепло й тепло від оточення пропорційно обертатиметься посиленню холодної погоди пізньої осені, а сніг у листопаді навіть розважить. Хай не болять голови, не крутять коліна, не мокнуть ноги, а в шию не задуває холодний вітер».

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка