«Серпнева» допомога: благодійники із США подбали про воду і світло для селян під Полтавою

22.11.2023
«Серпнева» допомога: благодійники із США подбали про воду і світло для селян під Полтавою

У Тахтауловому будуть з водою й електроенергією. (Фото Сергія РОМАНЕНКА.)

Друга партія генераторів, на які залучила кошти (100 тисяч доларів) благодійників зі США керівниця управління стратегічного розвитку Полтавської міськради Влада Співак, підстраховуватимуть енергосистему в старостатах.

«Коли я розповідала про рашистський терор, багато хто плакав»

Наш бус вирушає від приміщення ГО «Міжнародний інститут розвитку громад», який нещодавно відчинився по вулиці Соборності, 46-В у Полтаві, слідом за невеликою критою вантажівкою, в якій розмістилися п’ять генераторів середнього розміру, й ми беремо курс до приміського села Тахтаулове. Біля сільради вже зібралися місцеві мешканці.


— Тут і війни не треба! — чую, перемовляються між собою жіночки поважного віку. — Он тиждень тому як налетів буревій — дерева поваляло, електродроти пообривало, і цілу добу світла не було.


— Та вам що? — обзивається до неї інша жінка. —У приватному будинку жити ще можна. А до нас на четвертий поверх вода не поступає, як світла нема.


Тим часом чоловіки взялися вивантажувати доставлений подарунок для громади. Поки його не сховали в надійному місці до надзвичайної ситуації, всі присутні разом з гостями стають біля ще запакованого генератора для спільного фото.


— Ми з моїм колегою Біллом Коулом дуже щасливі бути тут разом з вами й раді допомогти вирішити ваші проблеми, — звернувся з короткою промовою до присутніх мешканців Тахтаулового Девід Еджел —директор з питань розвитку громадської благодійної організації August mission («Серпнева місія») зі США, що займається гуманітарною допомогою Україні.

 

— Прихожани Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, що розташована у Солт-Лейк-Сіті (штат Юта, Каліфорнія. — Авт.), допомогли нам зібрати 100 тисяч доларів, на які ми придбали в Україні дев’ять однакових генераторів потужністю 17,5 кіловат. Сподіваюся, вони служитимуть вам довго й у ваших оселях завжди буде вода.


Перекладала сказане Девідом керівниця управління стратегічного розвитку Полтавської міської ради і депутатка Влада Співак. Це вона ініціювала збір доларів на генератори для Полтавської громади майже рік тому, перебуваючи у США на запрошення співзасновника «Серпневої місії» Роберта Локхеда.

Генератор — порятунок для старої вежі у Ковалівці.


Роберт домовився з директором храму (так дійсно називається посада), прихожанином якого він є, про те, що Владі дадуть слово для виступу.


— Коли після меси я розповідала присутнім, що в наших містах і селах через терор російського війська люди змушені ховатися у підвалах, днями сидіти без тепла, води і світла, багато хто плакав, — пригадує Влада Співак. — Я попросила їх пожертвувати кошти на генератори.

 

Тамтешня церква чомусь нагадувала мені Міністерство соціальної політики, де акумулюють і розподіляють кошти на підтримку тих, хто її потребує. Там, на іншому континенті, так само, як і в нашому полтавському Свято-Успенському кафедральному соборі, працює величезний гуманітарний штаб. Ми з Робертом та його дружиною тоді ж підключилися до збору гуманітарних наборів для українців.


Також завдяки Роберту мерія невеликого містечка Мідвей влаштувала зустріч Влади Співак з місцевими активістами, перед якими вона виступила з промовою про війну в Україні. Присутні тут же підключилися до збору коштів. Хто жертвував п’ять тисяч доларів, хто 40...

 

А мешканці міста за ініціативою мера Селести Джонсон усю виручку, отриману на традиційному ярмарку, вперше в історії Мідвея спрямували не на потреби власної громади, а на підтримку полтавців, котрі так само, як і всі українці, потерпають від терористичних атак росіян на енергосистему. Діти ж на знак підтримки своїх українських ровесників, які змушені лікуватися у медзакладах без світла, малювали для них картини…

Один із генераторів лишився у Бричківці.


Досить швидко потрібну суму зібрали, і вже наприкінці зими до Полтави прибула партія генераторів, які задля економії доставки були придбані в Польщі.

 

Роберт Локхед особисто був присутнім при розвезенні їх на заздалегідь визначені об’єкти. Тоді джерела альтернативної енергії різної потужності отримали 2-га та 4-та міські клінічні лікарні, обласний кардіоваскулярний центр, міська дитяча лікарня.

 

3-тя клініка отримала два генератори, один з яких розрахований на автономну роботу операційної, обладнаної в підвальному приміщенні. Сьомий генератор було встановлено у Гожулівському старостаті для підтримання тиску подачі води на верхні поверхи житлових будинків.

«Весь світ у боргу перед українцями, томи ми будемо вас підтримувати, скільки треба»

І ось тепер, у листопаді, до Полтави прибула ще одна партія генераторів, закуплених (уже в Україні) на пожертви прихожан Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів. Їх дев’ять, усі вони мають однакову потужність — 17,5 кВт, працюють на дизелі.

 

І всі розвезені по сільських старостатах, що найбільше потерпають від відсутності води, подача якої залежить від електроенергії. Оскільки генератори невеликі, вони мобільні, і їх можна в разі потреби доставляти до дитячих та шкільних закладів, щоб кухарі мали змогу підігріти дітям їжу.


Окрім Тахтаулового, генератори доставлені до Бричківки, Сем’янівки, Ковалівки, Гожулів, у Валки, Пальчиківку, Чорноглазівку, Біологічне.


— У нашому селі стоїть стара водонапірна вежа, збудована ще за часів колгоспу, і одна колонка, — розповідає помічниця старости Ковалівського старостату Вікторія Цигурова. — І там, і там встановлені електричні насоси. Тому коли зникає електрика — починається колапс. У нашому старостинському окрузі мешкають п’ять тисяч людей, половина яких — у Ковалівці. Води, закачаної у вежу, вистачає на дві-три години, далі мешканці, приєднані до централізованого постачання, змушені ходити по воду до тих, хто має колодязі.


Ще критичніша ситуація у Сем’янівці, де ґрунтові води надто близько підходять до поверхні. Відтак колодязів тут ніхто не копає, і 220 споживачів залежать від централізованої подачі води. А насос, який подає воду до вежі, звісно, електричний. Тож немає енергії — немає води.


— Генератор, який нам сьогодні подарували, — наш порятунок, — не стримує радості староста Наталія Іонова.


Директорка Сем’янівського НВК Олена Промська також дуже задоволена. Каже, завдяки генератору діти в разі відсутності світла будуть забезпечені гарячим харчуванням, адже у закладі стоять електричні плити.

Дітлахи з Сем’янівки матимуть теплі обіди, якщо рашисти «вимкнуть» їм світло.


Я бачила, як у радника місії Білла Коула наверталися сльози на очі, коли він дізнавався, що у кількох у малюків із Сем’янівки батьки служать у ЗСУ. І як він захоплювався родиною з Ковалівки, в якій усі чоловіки — батько і два зяті — воюють з окупантами.


— Вони боронять зараз не тільки свою землю, не тільки Україну, — говорить Білл, батько трьох дітей і п’яти внуків. — Вони захищають весь світ. Весь світ у боргу перед українцями! Тому ми вам не просто співчуваємо. Ми будемо вас підтримувати доти, доки це буде треба. Війна обов’язково закінчиться перемогою України, американці в цьому не сумніваються.


— Наші американські друзі з August mission відгукнулися й на інші нагальні потреби Полтавської громади, — додає Влада Співак. — Так, на прохання дирекції четвертої лікарні були придбані апарати для цілодобового вимірювання кров’яного тиску. А другій міській лікарні, щоб запустити вже встановлений апарат МРТ, потрібне джерело безперебійного живлення для захисту цієї дороговартісної техніки. Його ціна — близько півтора мільйона гривень. Тому я знову звернулася до «Серпневої місії» з проханням допомогти у придбанні такого пристрою. Частину коштів благодійники вже проплатили дилерській фірмі у Києві, яка займається поставками техніки. І невдовзі вартісний МРТ матиме альтернативне постійне джерело живлення.


А загалом цей матеріал не стільки про важливу для полтавських старостатів подію і не стільки про народну дипломатію чи безцінну підтримку України з боку американського народу. Він, радше, про те, як одна людина з полтавської влади вирішує питання стратегічного значення, залучаючи мільйонні іноземні інвестиції заради безпеки і розвитку громади.