Разом з усім світом: цьогоріч українці святкуватимуть Різдво 25 грудня

20.12.2023
Разом з усім світом: цьогоріч українці святкуватимуть Різдво 25 грудня

Минули роки, а традиція святкувати Різдво Христове 25 грудня в католиків та православних досі залишається.

З вересня 2023 року Православна церква України офіційно перейшла на новоюліанський календар.

 

Відповідно, деякі важливі церковні свята посунулись на 13 днів у порівнянні зі старим календарем.


Цьогорічне Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня — разом з переважною частиною християнського світу.

 

Водночас при схваленні переходу на новий календар у ПЦУ зазначали, що віряни можуть відзначати церковні свята як за новим, так і старим календарями, однак Різдво 7 січня нині вже не є офіційним державним святом.


Насправді більшість православних, католиків і греко-католиків святкують Різдво Христове в один день — 25 грудня. Ця дата вважається умовним Днем народження Ісуса Христа, попри її відсутність у Біблії та в жодному іншому релігійному документі.


Як пояснюють деякі історики, стародавні римляни традиційно відзначали 25 грудня як свято «Непереможного Сонця»: саме тоді, за звичаєм, темрява відступала, а світловий день починав збільшуватися. При відході від язичництва цього дня започаткували народження «Правдивого сонця» — Ісуса Христа.


Минули роки, а традиція святкувати Різдво Христове 25 грудня в католиків та православних досі залишається. Однак за різними календарями: на Заході — здебільшого за григоріанським, а, приміром, у росії, Грузії, Сербії та (до недавнього часу) Україні — юліанським, неточність якого нині поглибилася на 13 днів.


Українські землі, які тривалий період були у складі російської імперії, жили за старим юліанським календарем. За цим стояли, як не дивно, політичні мотиви: «Католик православному не брат».


Власне, в ПЦУ і пояснюють перехід України до григоріанського календаря прагненням повністю відокремитися від традицій російської церкви.

 

До того ж більшість православних церков уже давно послуговуються більш точною системою літочислення — новоюліанською.


Дискусії про це тривали давно, однак із початком повномасштабної війни росії частка наших громадян, котрі не хочуть святкувати Різдво в один день із сусідом-убивцею, збільшилася.


Новий календар ПЦУ та УГКЦ майже збігається з григоріанським у римо-католиків (окрім правил обчислення Великодня). Тож цьогоріч Україна разом із цивілізованим світом святкуватиме Різдво належним чином — до Нового року.

 

Валерія МУСХАРІНА