Україна починається з тебе. Віктору Ющенку вручили відзнаку «Медаль Ґарета Джонса. Правда і Честь»

27.12.2023
Україна починається з тебе. Віктору Ющенку вручили відзнаку «Медаль Ґарета Джонса. Правда і Честь»

Віктор Ющенко в Інституті журналістики КНУ імені Шевченка. (Фото навчального закладу.)

У Києві на завершення року 90-ліття пошанування пам’яті про стійкість українців у часи влаштованого московським кремлем Голодомору-геноциду в Інституті журналістики Шевченкового університету відбулася знакова подія.

 

«Медаль Ґарета Джонса. Правда і Честь» вручили третьому президенту України Віктору Ющенку, який цю тему зробив для внутрішньої політики однією з пріоритетних і постійно фокусував на ній увагу на міжнародному рівні.

 

Цю відзнаку вчена рада вишу заснувала в пам’ять про валлійського журналіста, який першим відкрив світові очі на трагічні події в Україні 1932—1933 років.


На думку третього президента України, ця трагедія, під впливом колись радянської, а потім російської пропаганди, тривалий час викликала багато дискусій у нашому суспільстві.

 

Але сьогоднішня статистика свідчить про те, що фактично 78 відсотків українців повністю об’єдналися навколо визнання Голодомору саме геноцидом нашої нації.


«Це лихо сьогодні вже стало глибоко консолідуючою темою, — сказав Віктор Ющенко. — Тобто теми пам’яті, мови і Голодомору є базовими, фундаментальними речами для нашої консолідації. Фактично за якихось 15-20 років як нація ми пройшли унікальну освіту пам’яті».


У ході дискусії та обміну думками студенти запитали у гостя, що потрібно завжди тримати в серці, коли згадуватимемо про Голодомор.

 

У відповідь почули: «Я б дуже хотів, щоб у серці ми носили ті мобілізуючі слова, які часто перед молоддю повторював В’ячеслав Максимович Чорновіл, коли хотів покласти головний аргумент для українського Руху: «Пам’ятай, Україна починається з тебе».

 

Якщо такі слова скажуть 45 мільйонів українців, нам буде жодний ворог не страшний. Ми настільки міцні, що все зло, усе брехливе падає у своїх можливостях».


Як повідомила пресслужба Інституту журналістики, на зустрічі також відбулася презентація студентських видавничих та продюсерських проєктів про Голодомор-геноцид в Україні і Ґарета Джонса, підготовлені з ініціативи та під керівництвом викладачів кафедри видавничої справи та редагування Марини Женченко та Ярослави Приходи.