Засіб для зцілення чи корупції? Що думають експерти про легалізацію медичного канабісу

13.03.2024
Засіб для зцілення чи корупції? Що думають експерти про легалізацію медичного канабісу

Легалізація медичного канабісу наразі важлива як ніколи.

Широкомасштабне вторгнення росії в Україну серйозно відобразилося на психологічному стані населення нашої держави.
 
Так, згідно з першим (від початку великої війни) дослідженням МОЗ, понад 90% опитаних українців мали прояви хоча б одного із симптомів посттравматичного стресового розладу, а 57% громадян зазначили, що постійно перебувають у зоні ризику розвитку ПТСР. 
 
За приблизними оцінками дослідників, понад 2 млн пацієнтів потребували ліків на основі медичного канабісу до повномасштабного вторгнення росії.
 
Очевидно, через війну ця цифра збільшуватиметься до щонайменше 6 млн людей, зокрема поранених військових та цивільних.
 

Про медичний канабіс та його лікувальні властивості

Канабіс є загальним терміном, який використовується для позначення кількох психоактивних препаратів рослин роду коноплі (Cannabis).
 
Ще у 2017 році Всесвітня організація охорони здоров’я визнала канабіноїди ефективним засобом у лікуванні багатьох захворювань і розладів. В Україні ж із того часу ця тема хоч і супроводжується підтримкою певних організацій, але й провокує шквал суперечок. 
 
Низка науковців доводять, що ліки на основі медичної марихуани можуть не лише значно полегшити симптоми посттравматичного стресового розладу, а й допомогти хворим на онкологію, Альцгеймера, глаукому, анорексію, ВІЛ/СНІД, розсіяний склероз тощо.
 
Найбільша кількість доказів терапевтичних ефектів канабісу пов’язана з його здатністю не стільки вилікувати певну хворобу, як значно полегшити хронічний біль, нудоту та блювоту внаслідок хіміотерапії, а також спастичність (комплекс симптомів, що характеризується підвищеним тонусом м’язів, надмірно активними глибокими сухожильними рефлексами, клонусом, аномальними спинальними рефлексами і спазмами м’язів при скороченні). 
Загалом у канабісі виділяють близько 550 активних біологічних речовин. Як це працює?
 
Тетрагідроканабінол (ТГК) є головним психоактивним компонентом канабісу, що чинить протизапальну, нейропротекторну, анальгезивну, протиблювотну, протионкологічну дію, а також стимулює апетит.
 
Однак це інтоксикаційний агент, що викликає й безліч негативних побічних ефектів: тривогу, панічні атаки, прискорення серцевого ритму, гіперемезис, ризик розвитку звикання тощо.
 
ТГК здатен викликати контроль над вмістом цієї речовини, через що й ліг каменем спотикання в багаторічній дискусії про легалізацію медичного канабісу. 
 
На відміну від канабідіолу (КБД) — непсихоактивної речовини, що також виявлена в коноплях серед інших канабіноїдів, вона не викликає ейфоричних ефектів або зміни стану свідомості, до того ж взаємодіє з ендоканабіноїдною системою, котра впливає на весь організм людини. Зокрема, канабідіол має протиблювотні, протисудомні, антипсихотичні та анальгезивні властивості.
 
Терпени — це ключові хімічні сполуки, що містяться в канабісі та інших рослинах. Вони можуть взаємодіяти з ТГК і КБД та змінювати дію канабіноїдів, що якраз і призводить до поліпшення ефективності медичного канабісу.
 
Терпени можуть мати різні терапевтичні властивості: мірцен — протизапальні та анальгезивні, ліналоол — седативні, заспокійливі та розслаблювальні, лімонен — протизапальні, а ще допомагають підвищенню настрою.
 

Закон про медичний канабіс. Від заперечень до реалізації

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема державах ЄС, Канаді, Великій Британії та США. Нині канабіс у медичних цілях легалізовано і в Україні. 
 
Законопроєкт №7457, який 21 грудня 2023 року підтримали 248 нардепів Верховної Ради, передбачає дозвіл на використання медичного канабісу в медицині, науці та промисловості. Однак цей шлях не був простим і однозначним. 
 
Як пише BBC, уперше питання легалізації порушив колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій іще в 2016 році, проте його в останній момент відкликали. За три роки, в 2019-му, Рада національної безпеки і оборони, Міністерство у справах ветеранів і понад 40 лікарів-онкологів України знову нагадали про проблему.
 
Однак було «не на часі»: змінилася українська влада, почалася парламентська криза — і черговий законопроєкт укотре залишився без розгляду. Команда президента Володимира Зеленського тоді не мала чіткої позиції щодо цього. 
 
«Медична марихуана, я вважаю, що це нормально, в краплях вона продається. Я, до речі, консультувався з цього приводу з Євгеном Комаровським (відомий лікар-педіатр, Комаровський неодноразово виступав із підтримкою медичного канабісу. — Ред.). Я підтримую легалайз крапельок», — казав Зеленський у передвиборчому інтерв’ю РБК-Україна.
Численні дослідження вказують на те, що КБД має розслаблювальний, 
заспокійливий і протизапальний ефект, — BBC.
Фото з сайту LB.ua. 
 
Незважаючи на це, після обрання у жовтні 2019 року він не дотримався обіцянок, повідомляють у BBC: «Я думаю, це неактуально. Не зараз. Це не пріоритет. Ми не виписали з вами всі ризики, з цим пов’язані, ми не знаємо, чи готове наше суспільство». 
 
У 2021 році депутати від «Слуги народу», фракції «Голос» і «Європейської Солідарності» знову намагалися довести депутатам важливість прийняття закону. Однак марно: «за» проголосували лише 186 депутатів із необхідних 226.
 
Упродовж червня 2022 року, в розпал російського вторгнення, законопроєкт №7457 він Міністерства охорони здоров’я знову зареєстрували у Верховній Раді України. 
 
«Він був готовий іще в лютому, але почалась війна, і ми це питання відклали. Але за кілька місяців його реанімували, — згадує заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда в коментарі BBC. — Якщо говорити про початок-середину весни, то спершу ми думали, як втримати систему. А далі ми почали думати, як відновити довоєнну роботу, які ставити пріоритети». 
 
21 грудня 2023 року депутати нарешті ухвалюють законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу (обговорюючи його до ночі). У лютому 2024-го президент підписує важливий документ, який набуде чинності через пів року з моменту публікації. 
 
«Дякуємо від імені лікарської спільноти за прийняте рішення, адже медичний канабіс — це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу тощо», — заявили в Міністерстві охорони здоров’я. 
 
Відомство ще затверджує перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначати ліки на основі медичного канабісу. Також у МОЗ додали, що після першого читання закон доопрацювали — до нього подали майже 900 правок, з яких врахували понад сто. 
 
На ухвалення законопроєкту також позитивно відреагували деякі спільноти пацієнтів, зокрема «Пацієнти України», «Українська асоціація медичного канабісу», «Афіна. Жінки проти раку» та «100% життя» — Мережа ЛЖВ». 
 
«Завдяки можливості імпорту пацієнти вже за пів року зможуть отримати ліки в аптеках, що мають відповідну ліцензію. Крім того, після розробки усіх необхідних підзаконних актів Україна зможе самостійно виготовляти такі ліки», — розповіла «УП. Життя» Інна Іваненко, виконавча директорка благодійного фонду «Пацієнти України». 
 
Згідно з законом, пацієнти з тяжкими захворюваннями матимуть змогу за призначенням лікаря вживати препарати на основі медичного канабісу, і їм не доведеться їхати за кордон або шукати їх нелегально.
 
У фонді кажуть, що медики зможуть виписувати електронні рецепти на ліки на основі медканабісу, наукові установи — досліджувати канабіс та його похідні, а бізнес — вирощувати коноплі та виробляти з них ліки за «чітко регламентованим ліцензуванням». 
 

Що передбачає закон? 

Законопроєкт регулюватиме обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Безконтрольне вирощування, розповсюдження та зберігання канабісу для рекреаційного вживання (у якого основна речовина — психоактивний ТГК) залишається злочином, за який особа несе кримінальну відповідальність.
 
Отже, тепер виробництво ліків та їх обіг контролюватимуть на кожному етапі й закріплятимуть відповідними дозволами. 
 
Так, канабіс досі входить до таблиці І «особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено», але з певними уточненнями. Зокрема, стаття 15 передбачає, що канабіс для медичних цілей можуть вирощувати лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію.
 
Відсоток тетрагідроканабінолу (психоактивної речовини, описаної раніше) у сухій масі рослин канабісу для медичного застосування визначатиме Кабмін: після відповідних лабораторних випробувань.
 
Вирощувати канабіс зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції, пояснює нардеп Ярослав Железняк. 
 
Обіг канабісу для медичних цілей або лікарських препаратів на основі цієї рослини відстежуватиметься в електронному реєстрі ehealth. Кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта. А кожна одиниця фасованої продукції буде маркована спеціальним штрих-кодом. 
 
Ліки на основі медичних конопель відпускатимуть винятково за призначенням лікаря за електронним рецептом та відповідно до медичних показань (як, приміром, наразі відпускають морфін). Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки винятково в кількості, визначеній одним рецептом.
 
Виготовлення нових наркотичних засобів або психотропних речовин буде можливим лише для медичних, наукових і науково-технічних цілей. Цим займатимуться лише окремі наукові установи, які мають ліцензію. Вони зобов’язуватимуться реєструвати їх та проводити визначені законопроєктом клінічні дослідження. 
 

Критика закону. Чому експерти проти?

На думку співзасновника «Конопляного маршу свободи» Тараса Ратушного, законопроєкт усе ж таки має прогалини, які блокуватимуть наукові дослідження канабісу і виробництво вітчизняних ліків.
 
«У законі головне — визначеність і чіткість. Тому всі винятки з правила (тут — заборона обігу) мають подаватись однаково. В законі це оформлено номерами статей через кому: 15 (вирощування), 17 (виробництво), 19 (оперативно-розшукова діяльність), 20 (наукова діяльність). Але окремо дописують винятки для медичних конопель, і це раптом абзац тексту.
 
Цей текст може бути уточненням, але для цього в переліку винятків мусять з’явитися ще дві цифри: ст. 16 (розробка) і ст. 21 (медичне використання) — як кінцева мета розробки та подальшого виробництва активних речовин з медичних конопель. Тоді абзац про ліки з медичних конопель («лише у формі лікарського засобу») в ст. 21 стане важливим уточненням», — написав він у фейсбуці.
 
Він пояснив, що канабіс необхідно перенести з таблиці І (з особливо небезпечними речовинами, обіг яких заборонено) до таблиці ІІ, де вказані наркотичні засоби з обмеженим обігом. 
 
Після першого читання прихильники законопроєкту сподівалися на правки, однак канабіс так і залишився у таблиці І. Тарас Ратушний вважає, що медичне використання канабісу досі недостатньо чітко прописане.
 
До того ж деякі противники закону про легалізацію медичного канабісу вважають Українську державу неготовою до нього, підсумовує BBC у своєму матеріалі «Довгий шлях до закону».
 
Так, Міжнародна антинаркотична асоціація, — організація, що пропагує профілактику алкоголізму та наркоманії і підтримує комерційні реабілітаційні центри для нарко- і алкозалежних, наголошує: через корупцію медична марихуана загрожує опинитися не в тих руках. 
 
Відомий український педіатр Євген Комаровський також висловлював подібну думку: «Канабіс дуже ефективний при посттравматичному стресовому розладі. Тому зараз — під час війни — препарати на його основі потрібні Україні. Їх необхідно легалізувати і широко використовувати, — коментував лікар українським ЗМІ. — Але мені не подобається, що в країні з корупцією з’являється новий об’єкт для продажу, дозвіл на вид діяльності і ліцензія». 
 
Утім МОЗ наполягає, що підготовлений законопроєкт передбачає достатній рівень контролю завдяки системі електронних рецептів, яку запровадили кілька років тому, саме щоб контролювати обіг рецептурних препаратів. 
За словами представників міністерства, легалізація медканабісу — це крок уперед для української медицини, і «нам потрібно увесь час ставати кращими — для того, аби ми могли показати, що ми спроможна країна».