Ще один крок до «шолома»: Марта Костюк стала фіналісткою турніру WTA 500

24.04.2024
Ще один крок до «шолома»: Марта Костюк стала фіналісткою турніру WTA 500

Марта Костюк проводить найкращий сезон у кар’єрі. (Фото: sport.ua.)

Після серії турнірів у США найсильніші українські тенісистки повернулись до Європи, аби готуватись до головного змагання ґрунтового сезону — Ролан Гарроса, що стартує менш ніж за місяць.
 
І перші результати представниць нашої збірної на новому покритті дозволяють з оптимізмом чекати їхніх виступів на «шоломі».
 
Найкраще відкрила ґрунтову частину тенісного календаря Марта Костюк, яка цьогоріч радує своєю стабільністю.
 
Після дебютного чвертьфіналу на хардовому Australian Open 21-річна киянка встигла стати фіналісткою турніру серії WTA 500 у Сан-Дієго та дійти до півфіналу «тисячника» в Індіан-Веллсі. А фінал минулого тижня на Grand Prix 500 у Штутгарті лише підтвердив невипадковість цьогорічного прориву.
 
Ба більше, на шляху до найсерйознішого фіналу в кар’єрі Марті вдалось обіграти одразу трьох представниць топ-10 табеля про ранги.
 
Спочатку українка зуміла відіграти аж п’ять матчболів у протистоянні з фіналісткою австралійського «шолома» Чжен Циньвень (6:2, 4:6, 7:5), а потім у драматичному 3-годинному трилері здолала третю ракетку планети, чинну чемпіонку US Open Коко Гофф (3:6, 6:4, 7:6). Далі — звитяга над чинною чемпіонкою Вімблдона, чешкою Маркетою Вондроушовою (7:6, 6:2).
 
А от на четвертий поспіль подвиг у матчі за головний трофей та автомобіль Porsche від спонсора турніру сил у Марти не вистачило: українка не змогла нав’язати боротьбу казашці Рибакіній (2:6, 2:6).
 
«Звісно, програвати у фіналі боляче. На жаль, я не змогла дати бій. Я думаю, на 90% на це вплинула втома. Насправді те, що я змогла витримати весь цей тиждень, було чимось неймовірним, і я ніколи не очікувала, що зможу це зробити. Я дуже задоволена цим тижнем. Та й загалом поки для мене це неймовірний рік», — прокоментувала свій виступ Марта.
 
«Моя кар’єра почалася зі статистикою 0-14 проти суперниць із першої десятки рейтингу, зараз я намагаюся трохи вирівняти ситуацію. У мене вже було кілька звитяг, але перемоги над володарками «шоломів» у Штутгарті — це дійсно щось неймовірне. Сподіваюся, і мені одного разу вдасться виграти «шолом», — з оптимізмом дивиться у майбутнє Костюк.
 
Завдяки двом фіналам на останніх трьох турнірах Марта піднялась на рекордну для себе 21-шу позицію у рейтингу. Також українка йде 7-ю в чемпіонській гонці, вісім переможців якої наприкінці року зіграють на підсумковому WTA Finals.
 
Вдалим вийшов минулий тиждень і для третьої ракетки України Ангеліни Калініної, яка на ґрунтових змаганнях WTA 250 у Руані зупинилась за крок від фіналу. Цей тиждень вона розпочинає 32-ю в табелі про ранги.
 
Натомість на харді продовжує виступати Дар’я Снігур, яка, маючи перший номер посіву, впевнено виграла турнір ITF W50 у французькому Кальві. Таким чином Дар’я, в активі якої тепер дев’ять титулів рівня ITF, піднялась на 125-ту позицію світового рейтингу.
 
Далі ж на наших представниць топ-100 очікує «тисячник» у Мадриді. До змагального ритму після матчів за збірну повертаються Еліна Світоліна і Леся Цуренко, після кількатижневої паузи повернеться на корт і Даяна Ястремська.