Оптимістичний погляд: закриваючи пробіли в календарі, «Шахтар» демонструє характер та дух переможців

24.04.2024
Оптимістичний погляд: закриваючи пробіли в календарі, «Шахтар» демонструє характер та дух переможців

У другому за п’ять днів побаченні з «Зорею» «Шахтар» вирвав перемогу на останніх хвилинах матчу. (Фото з сайту shakhtar.com.)

Нинішній чемпіонат іще триває, а УАФ уже дивиться в майбутнє й складає календар на наступний сезон.
 
Його старт запланували на 27 липня, коли після дворічної перерви знову має відбутися матч за Суперкубок України.
 
Пара учасників цього протистояння, як відомо, формується за підсумками попереднього сезону.
 
А позиції в поточних національних турнірах такі (їхні переможці якраз і мають грати за Суперкубок), що і чемпіонат країни й Кубок реально може виграти одна команда.
 
У кубковому фіналі між «Шахтарем» та «Ворсклою», котра не виграє в ЧУ вже п’ять матчів поспіль, — фаворит більш ніж очевидний.
 
Та й у прем’єр-лізі позиції «гірників» для здобуття «золота» значно кращі, ніж у їхнього головного конкурента, котрий поступається чотирма пунктами. 
 
Після рестарту чемпіонату в донецького клубу 100-відсотковий результат: дев’ять перемог у дев’яти матчах. Тож головна інтрига кінцівки сезону — хто першим зможе зупинити переможну ходу «гірників».
 
Не сказати, що фінішний календар «Шахтаря» дуже легкий. Попереду в команди Марино Пушича в 28-му та 29-му турах — матчі проти потужних конкурентів, «Динамо» та «Дніпра-1» відповідно.
 
Максимально принциповим у чемпіонській гонці для «помаранчево-чорних» буде саме поєдинок проти динамівців, над якими в донецького клубу наразі чотириочкова фора.
 
З огляду на поточну ситуацію в турнірній таблиці, «гірників» у вітчизняному «класико» повністю влаштує й нічия. І тоді навіть невдача у грі проти «дніпрян» залишить «гірників» на чільній позиції.
 
Звісно, подібні «мінімалістичні» прогнози стосуються тієї ситуації, коли до цієї важливої «спарки» «Шахтар» (та й «Динамо» також) підійде без очкових втрат.
 
А варіанти очкових втрат можливі. Динамівців найближчим часом чекає принциповий виїзд до Дніпра на гру з місцевим колективом.
 
Після трьох поспіль нічиїх у колективу Юрія Максимова точно не найкращий настрій, тож на гру проти «біло-синіх» «Дніпро-1», думається, налаштовуватиметься по-особливому.
 
У «гірників» же після зустрічі в наступному турі з ЛНЗ далі за розкладом — спарена дуель проти «Чорноморця» (один з матчів — це перенесений поєдинок 12-го туру).
 
Без сумніву, ігровий ритм, коли доводиться грати по два матчі на тиждень, потребує від команди додаткових ресурсів. І саме тут на перший план виходять чемпіонські характеристики клубу.
 
З минулого року в «гірників» накопичилося кілька перенесених матчів ЧУ, які нині певним чином обтяжують їхній поточний календар.
 
Другий за п’ять днів поєдинок проти «Зорі» потребував від лідера чемпіонату додаткових зусиль. Якщо в першому поєдинку футболісти «Шахтаря» здобули впевнену перемогу 3:1, то у «повторній» зустрічі виграти було значно складніше (переможний гол «Шахтар» забив на 87-й хвилині).
 
«У другому таймі ми зробили певні заміни, щоб іще більше атакувати, випустили всіх наших гравців атаки, яких могли, і були нагороджені за сміливість, стиль гри й терпіння. Тому я дуже пишаюся своєю командою і тим, як ми знову повернулися в гру, після того як поступалися 0:1. Тож ми ще раз показали характер і дух переможців, у другому таймі наш стиль гри був досить непоганим», — заявив наставник «Шахтаря» Пушич.
 
Позитивно-оптимістичну атмосферу намагається підтримувати в команді й головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський. Кілька невдалих поєдинків позбавили динамівців статусу прихованого лідера чемпіонату.
 
Проте тренер «біло-синіх» просить підопічних фокусуватися в правильному напрямі: «Те, що було, — це вже історія, вона залишиться з нами, хочемо ми цього чи ні. Але ми не можемо дивитися в минуле і хвилюватися з приводу тих подій, які вже відбулися. Ми прагнемо дивитися вперед, не стоячи спиною до свого майбутнього». 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 25-й тур. «Чорноморець» — «Кривбас» — 1:2, «Ворскла» — «Колос» — 0:2, «Верес» — Дніпро-1» — 1:1, «Олександрія» — ЛНЗ — 1:2, «Динамо» — «Полісся» — 3:0, «Минай» — «Рух» — 1:1, «Металіст-1925» — «Оболонь» — 1:1, «Шахтар» — «Зоря» — 2:1.
Перенесений матч 10-го туру. «Шахтар» — «Зоря» — 3:1. Перенесений матч 16-го туру: «Минай» — «Динамо» — 1:3.
Турнірне становище: «Шахтар» — 58 (24 матчі), «Динамо» — 54 (24), «Кривбас» — 51, «Дніпро-1» — 45, «Рух» — 41, «Полісся» — 39, ЛНЗ — 32, «Ворскла» — 30, «Чорноморець» — 29 (24), «Колос» — 28 (24), «Зоря» — 26 (24), «Олександрія» — 25, «Оболонь» — 21, «Верес» — 20 (24), «Металіст-1925» — 19, «Минай» — 16.