Успіх та удари долі: історія зірки 90-х Тіма Каррі, який зіграв Пеннівайза в серіалі «Воно»

24.04.2024
Успіх та удари долі: історія зірки 90-х Тіма Каррі, який зіграв Пеннівайза в серіалі «Воно»

Попри все, абсолютно важливо підтримувати почуття гумору. (Фото з сайту krots.top.)

Тімоті Джеймс Каррі народився в британському місті Уоррінгтон.
 
Він нічим не відрізнявся від однолітків, зміни відбулися вже в середній школі — Тім серйозно захоплювався Шекспіром, і рішення прийшло саме по собі.
 
Каррі почав вивчати драматичне мистецтво спочатку в Кембриджі, а потім в університеті Бірмінгема.
 
Досить швидко він проклав шлях до лондонської сцени, зіграв у королівській шекспірівській трупі.
 
Поступово почав отримувати перші ролі в кіно- і телевізійних проєктах. Та для того, щоб по-справжньому заявити про себе, потрібен був прорив. І він стався 1975 року. Тім знявся в шокуючому музичному шоу «Шоу жахів Роккі Хоррора».
 
Кар’єра розвивалася доволі успішно. Каррі зіграв Вільяма Шекспіра в однойменному британському мінісеріалі, з’явився в комедійному детективі «Положення» та фантазії від Рідлі Скотта «Легенда», а також у Пуаро — «Казки зі склепу» та «Полювання на червоний жовтень».
 
Паралельно актор зробив кар’єру рок-музиканта. Ще 1978 року компанія A&M Records випустила його дебютний сольний альбом «Прочитайте мої губи».
 
Основну роботу Тім Каррі отримав 1990 року, знявшись у двосерійному фільмі жахів за Стівеном Кінгом «Воно», де зіграв клоуна.
 
Його Пеннівайз виявився еталонним, про що зазначив сам Кінг, який критично ставився до екранізації своїх творів.
 
Тім відмінно виконав свою роботу і чекав нових пропозицій. Пропозиції «повалили» — одна з них від режисера Кріса Коламбуса, який готував сіквел свого хіта «Один удома».
 
Каррі запропонували роль консьєржа — дуже, здавалося б, просту. Але Тім вклав у неї набагато більше, ніж було написано в сценарії.
 
Власне, він завжди робив це — доповнював запропонований йому образ, розширював його і виводив на новий якісний рівень. Причому іноді — винятково за рахунок голосу.
 
Голос, як правило, був гордістю актора — виразний, харизматичний. Із початку 1990-х Тім почав активно займатися озвученням, переважно мультфільмів.
 
Не забував про кіно: після другої частини «Один удома» він знявся в «Зарядженій зброї», «Тіні», «Дуже страшному кіно-2» та «Докторі Кінсі».
 
А потім сталося горе. 2000 року Тім втратив кохану сестру Джуді. Він довго не міг упоратися з болем і відхилив усі пропозиції щодо роботи. 2012 року Тіма вразив інсульт.
 
Актор був прикутий до інвалідного візка і втратив можливість говорити. Знадобилося кілька складних курсів реабілітації, і мова відновилася, але на ноги, на жаль, він так і не став.
 
Сьогодні актор рідко з’являється на публіці, рідко дає інтерв’ю, проте продовжує працювати, озвучуючи мультфільми та комп’ютерни ігри.
 
19 квітня Тіму Каррі виповнилося 78 років. 
 
Марія НЕВЗГЛЯД