Чому Валерка не зголив вуса

07.05.2005

      Другий день поспіль футбольна Голландія у розпачі. Спочатку ПСВ пропустив від «Мілана» гол на 91-й хвилині, через що не потрапив у фінал Ліги чемпіонів. А позавчора АЗ iз Алкмаара перекреслив сподівання Мірчі Луческу на те, що «Шахтар» програв майбутньому володарєвi трофея, коли дозволив Мігелю Гарсії зі «Спортинга» забити гол на 122-й (!) хвилині другого півфіналу. У основний час підопічні Ко Адріансе виграли з таким самим рахунком (2:1), з яким поступилися в Лісабоні. На 18-й хвилині додаткового часу захисник «АЗів» Ялінс забиває, здавалося б, «золотий» гол після розіграшу кутового. Але він же разом з колегами по амплуа прогавив португальського гравця після такого самого навішеного стандарту...

      Перед іншим повторним півфінальним поєдинком Кубка УЄФА наставник московських армійців Валерій Газзаєв пообіцяв позбутися своїх знаменитих вусів, якщо його підопічні не вийдуть у фінал. І хоча нульова нічия на полі «Парми» давала підстави вважати фаворитами дуелі саме армійців, тренер усе ж вельми ризикував своєю «гордістю». Хоча б тому, що проти російського клубу була статистика: ЦСКА раніше не обігрував італійців у рідних стінах (1:2 у сезоні 1991/92 з «Ромою» та 1:1 у 2002/2003 рр. із тією ж «Пармою»). Натомість пармезанці у своїх чотирьох попередніх єврокубкових півфіналах були переможцями, у 1995-му та 1999 роках вигравали Кубок УЄФА, а в цьому сезоні на виїзді поступилися лише у двох матчах iз шести. Утім зараз тренер італійської команди П'єтро Карміньяні працює в умовах фінансової кризи, через що на поле поруч із «майже проданими» зірками Джилардіно та Морфео виходять 17-річний Дессена та лише на рік старший Саві. У національному чемпіонаті «Парма» веде боротьбу за виживання, віддаючи перевагу саме внутрішній арені, а не Кубку УЄФА. ЦСКА ж нині просто нестримний.

      І цього разу москвичі зробили ставку на атаку. Поки майстри «катеначчо» акцентували свою увагу на забивних форвардах Оличі та Вагнері Лаві, героєм зустрічі став півзахисник Даніель Карвалью. Уже в дебюті зустрічі бразильський вундеркінд вгатив так потрібний господарям швидкий гол, а на початку другого тайму з передачі свого співвітчизника Вагнера Лава подвоїв рахунок. Той самий Карвалью став асистентом Василя Березуцького, який встановив остаточний рахунок — 3:0. Гості ж мали лише один момент, щоб забити гол престижу, але м'яч після удару Джилардіно влучив у поперечину. А ще в одному моменті з трибун стадіону «Локомотив» кинули на поле петарду, яка оглушила воротаря гостей Буччі (його довелося міняти на Фрея вже на 19-й хвилині), й італійці подали протест із приводу результату до УЄФА. Утім навряд чи єврочиновники покарають господарів технічною поразкою.

      Цікаво, чи ризикуватиме Газзаєв вусами у фіналі, адже боротися за почесний трофей 18 травня його команді доведеться на рідній арені «Спортинга» — лісабонському стадіоні «Жозе Алваладе».

      Насамкінець хотілося б звернути увагу наших футбольних олігархів на такий факт: ЦСКА, який за гроші спонсора — «Сибнефті» — може купити будь-якого гравця, у вирішальному матчі вийшов на поле з шістьма (!) росіянами в основі (Акінфєєв, Ігнашевич, брати Березуцькі, Алдонін та Жирков). Щодо Жиркова, то він після перегляду селекціонерами київського «Динамо» був визнаний... безперспективним, непридатним до ігрової моделі чемпіонів України. Ну-ну, побачимо, як наші гранди виступатимуть восени у Лізі чемпіонів з обов'язковими трьома українцями в «основі», якщо одночасно зазнають травм чи дискваліфікацій Шовковський, Гусєв і Несмачний, Тимощук, Белік і Воробей...

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Півфінали

ЦСКА (Росія) — «Парма» (Італія) — 3:0 (перший матч — 0:0)

      Голи: Карвалью, 10, 53; В.Березуцький, 60

      Вилучення: Бонера, 90 («П»)

АЗ (Голландія) — «Спортинг» (Португалія) — 3:2 (дод. час; перший матч — 1:2)

      Голи: Перес, 6; Хусегемс, 79; Ялінс, 108 — Лідсон, 45+4; Мігель Гарсія, 120+2