Навіть не сподіваючись на винагороду...

11.05.2005
Навіть не сподіваючись на винагороду...

Україна — США — 1:1.

Лакмусовий папірець малинового кольору

      Перемігши данців і виконавши своє головне завдання — залишитися в елітному дивізіоні, збірна України дозволила собі взяти день відпочинку. П'ятого травня наша команда виїхала на природу, де почесний президент «Сокола» Олександр Омельченко-молодший організував для української делегації святкування міні-успіху. Щоправда, після матчу зі збірною Латвії головний тренер «синьо-жовтих» Олександр Сеуканд сумнівався у доцільності цього кроку, бо, як виявилося, пікнік на тiрольському узбіччі не дозволив нашим хокеїстам підійти у всеозброєнні до зустрічі з прибалтійцями.

      Хоча початок зустрічі з командою Латвії,  здавалося, дав певну надію на вдалий результат поріділій армії українських вболівальників (після першого етапу група наших фанів з 11 чоловік повернулася на Батьківщину). Касянчук перевірив на надійність нев'янучого Артура Ірбе, Варламов «вистрілив» повз ворота. Після чудового пасу Бобровникова з флангу Савенко не зміг влучити з «п'ятачка», і вихід Сальникова й Литвиненка проти одного захисника українці також змарнували. Візуально ігрова перевага була на боці нашої команди, проте хлопці Леоніда Береснєва швидко й небезпечно атакували. Однак Симчук відбивав усе, що летіло в його ворота. До певного часу...

      Поступово вирізнилася краща фізична готовність латвійського колективу. Деякі українські хокеїсти не могли вже витримувати запропонований темп: провідний форвард «Сокола» Роман Сальников на чемпіонаті світу виглядає чи не найгірше, Вадиму Шахрайчуку діяти на повну силу заважає травма, захисники В'ячеслав Тимченко та Денис Ісаєнко явно поступаються своїм опонентам у швидкості.

      Під час однієї з атак «малинових» дістав ключкою по спині Юрій Гунько і впав на лід. Піднятися самотужки захисник не міг, і вперше на чемпіонаті хокеїст залишив майданчик на ношах. Як пізніше розповіли кореспонденту «УМ» і сам потерпілий, і лікар команди, у Юрія защепило нерв, тому медики не рекомендували йому спочатку рухатися, побоюючись ускладнень із хребцями. Але дослідження в шпиталі не виявило серйозної травми, тож наш захисник з'явився на льоду вже у матчі з американцями.

      На жаль, невдовзі після цього інциденту латвійцям вдалося відзначитися: не вгледіли за суперниками Шахрайчук і Варламов. А потім гра українців зовсім розклеїлася — моментами наша збірна виглядала просто безпорадною. У зоні суперника затриматися не вдавалося, та й оборона надійністю не вражала. Часом наші хокеїсти надто невдало проводили зміни по ходу матчу: замість того, щоб підтримати атаку, їхали на лаву відпочинку; через це траплялися провали й у захисті. Знову від голу не врятувала друга ланка, а третя шайба «дiсталася»  в контратаці, коли «синьо-жовті» пішли вперед і спробували закинути бодай щось.

      Таким чином, поєдинок показав, що на сьогодні навіть із суперниками рівня Латвії українці фактично в найсильнішому складі боротися на рівних не спроможні. Що буде за кілька років, коли завершать кар'єру нинішні лідери, не хочеться й думати. На відміну від України, латвійці поступово проводять зміну поколінь — виходять на арену молоді Спруктс, Ципуліс, Широков.

* * *

Олександр Сеуканд, головний тренер збірної України:

      — Ми доволі часто граємо з латвійцями й добре знаємо один одного. Наша команда сподівалася в цьому матчі поповнити свій очковий запас. Але з таким рухом, який ми продемонстрували, переграти суперника неможливо, до того ж мої підопічні занадто часто заробляли вилучення. Тренери намагалися щось змінити, тасуючи склад ланок, але позитивного результату, на жаль, це не принесло. Сподіваюся, що в зустрічах iз Канадою і США наші спортсмени матимуть додаткову мотивацію проявити себе.

Костянтин Симчук, воротар збірної України:

      — Наша поразка цілком логічна, Латвія більше прагнула перемоги й досягла свого. Ми насамперед поступилися не фізично, а морально, причому психологічно ми програли ще до початку зустрічі. Другу шайбу я пропустив через рикошет від ковзана Климентьєва, а в третій — просто програв дуель. Проте постараємося зібратися на матчі з північноамериканцями.

      Загалом, думаю, Україна продемонструвала максимум своїх можливостей на цій першості. Ми самовіддано провели стартові три поєдинки, виконали завдання-мінімум, а далі дався взнаки наш менталітет — розслабилися.

      Поки що наша збірна тримається у вищому дивізіоні, але потрібно міняти ставлення до хокею в державі. Навіть двобої світової першості на українському ТБ показують, як порнографічні передачі, — вночі! Коли ми повернемося до Києва, проведемо прес-конференцію, де закликатимемо владу звернути увагу на наш вмираючий вид спорту.

Леонід Береснєв, головний тренер збірної Латвії:

      — Нам було непросто переграти українців. Після першої перерви ми заволоділи ініціативою й мали значно більше гольових моментів, ніж суперник, і змогли їх реалізувати. Два очки в матчі проти збірної України дозволили зберегти надії на продовження боротьби на стадії «плей-оф».

Яніс Спруктс, нападаючий збірної Латвії:

      — У дебютному періоді ми більше дбали про захист, очікуючи на помилки з боку українців. Перший гол дав нам друге дихання, ми більше часу стали проводити в нападі й змогли закріпити свою перевагу. Невелику втому я відчуваю, але не настільки, щоб вона заважала діяти на повну потужність. Українці ж, навпаки, виглядали втомленими. Так, вони мали на день більше для відновлення сил, але, на мою думку, це не мало вирішального значення.

Нічия на День Перемоги

      Після безбарвного програшу латвійцям мало хто вірив у можливість гідного для нас результату протистояння з однією з кращих на сьогодні команд світу — збірною США. Не вірили в це й букмекери, оцінюючи шанси підопічних Сеуканда як 10 до 1: поставивши один євро на виграш «синьо-жовтих» або навіть на нічию, можна було отримати у десять разів більше. Тим паче, біль не дозволив вийти на лід Вадиму Шахрайчуку, а захисник В'ячеслав Тимченко залишився в запасі, за рішенням тренерів. Однак, попри те що українцям уже ніби нічого не було потрібно, вони серйозно готувалися до поєдинку з сильним суперником.

      Цікаво було підгледіти за підготовкою наших гравців до матчу за півтори години до його початку. Симчук кидав у стіну й ловив тенісний м'яч, Завальнюк і Гунько робили гімнастичні вправи на підлозі в коридорі, декілька українців грали у міні-футбол. Команда, яка навіть не сподівається отримати винагороду за свій виступ в Інсбруку, вийшла битися за свою честь у День перемоги, 9 травня.

      Неозброєним оком було помітно, що українці поступаються американцям у швидкості й техніці, але чіпкий захист із кількома непоганими спробами контратак робив нашу команду небезпечною для американців. А коли вже на 36-й секунді гри словацький рефері Рудольф Лауфф невідомо за що вилучив Дмитра Цируля, стали зрозумілими симпатії Феміди.

      Американці не виглядали настільки мобільними, як напередодні в переможному для них матчі зі шведами (5:1). Наші ж хокеїсти за найменшої загрози воротам Симчука, не вагаючись, просто викидали шайбу подалі. Наче в меншості. Контратаки вдавалися нечасто, до кидків справа доходила ще рідше. У не надто заповненому палаці «Олімпіахалле» постійно було чути вигуки нашого воротаря, котрий керував партнерами не гірше за тренера.

      Мабуть, українці заколисали суперника, що ті в другому періоді дозволили створити відразу кілька небезпек біля воріт Тая Конкліна. Спочатку Семенченко, Касянчук і Гніденко, який зіграв на турнірі вперше, невдало розпорядилися шайбою, вийшовши втрьох проти одного захисника, а потім Варламов із двома оборонцями «на плечах» не реалізував побачення з голкіпером американців. Але незабаром котратака Семенченка й Касянчука викликала аплодисменти на трибунах: форвард «Гомеля» завадив суперникові дістатися шайби, а Костянтин технічно спрямував її у ціль.

      Запахло сенсацією. Лише в більшості на початку третьої 20-хвилинки янкі зрівняли рахунок. Знову втрутився у події суддя, вигадавши вилучення Семенченка, котрий лише притис суперника до борту, як це робиться десятки разів упродовж гри. Кидок від синьої лінії Симчук не бачив, а шайба влетіла у самісінький кут. Потім рефері вилучив іменитого Майка Модано за затримку Бобровникова й одночасно... Василя за симуляцію. Як подібне може трапитися — навряд чи хтось знає.

      Напруга наростала. Українці билися до останнього, і кілька разів на майданчику спалахували сутички, Варламов навіть не пожалів свого заокеанського друга, провівши проти нього ефектний силовий прийом. Про рівень активності свідчить статистика кидків по воротах — 39:9 на користь американців. А про майстерність Симчука — 38 «сейвів» у цьому матчі й 185 — за весь чемпіонат, найбільше з-поміж колег по амплуа.

      ...За півтори хвилини до завершення двобою арбітр визнав винним у зсуненні воріт українців саме Симчука й призначив булліт. Але наш голкіпер став справжнім героєм, нейтралізувавши спробу Заха Парізе.

      Наші хлопці раділи пристойному результату, а американці залишали лід, понуривши голови. Збірна України вдруге у своїй історії здобуває нічию з топ-командою. Кілька років тому «синьо-жовті» з рахунком 3:3 завершили матч з росіянами, причому також вели у рахунку.

* * *

      По дорозі з роздягальні до медіа-центру, де відбуваються післяматчеві прес-конференції, Олександр Сеуканд пожартував, що Америка тепер не надасть Україні кредитів. А потім поскаржився на упереджене суддівство словацького рефері. На зустрічі з представниками мас-медіа «коуч» був лаконічним:

      — Ми передбачали, що матч для нас буде дуже важким. Але наш суперник провів напередодні виснажливий поєдинок з командою Швеції, що мало зіграти на нашу користь. Ми дуже хотіли уникнути швидкого голу в свої ворота, і це вдалося. Хлопці проявили характер й досягли гідного результату.

Костянтин Касянчук, нападаючий збірної України:

      — Коли закидав шайбу, мені добре допоміг Семенченко, усунувши захисника в бік, а я поцілив туди, куди й хотів, — поміж щитків воротаря.

      Загалом, ми провели в Австрії вже п'ятий матч, тому втома, звісно, накопичилася. Якщо проти латвійців дозволяли один одному кататися й комбінувати, то в поєдинку з американцями на майданчику було більше силової боротьби. Нічийний результат для нас непоганий, але ми могли й виграти.

Пітер Лавіолет, головний тренер збірної США:

      — Ми мали велику кількість шансів закинути шайбу, але реалізувати змогли лише один. Українці дуже добре діяли в захисті, а їхній голкіпер видав просто супергру.

 

ТАБЛО

Група F (Інсбрук)

Латвія — Україна — 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

      Шайби: Тамбієв (Ніживій), 33:38 (1:0). Скрастіньш (Анкіпанс, Ципуліс), 45:15 (2:0). Семенов (Тамбієв), 57:05 (3:0)

      Кращі гравці: Тамбієв — Савенко

      Штраф: 4 — 12; кидки: 30 — 17

США — Україна — 1:1 (0:0, 0:1, 1:0)

      Шайби: Касянчук (Семенченко), 30:15 (0:1). Хауер (Уайт), 42:45 (1:1 — більш.)

      Нереалізований штрафний кидок: Парізе, 58:35 (США)

      Кращі гравці: Завальнюк — Хауер

      Штраф: 12 — 18; кидки: 39 — 9

      Інші матчі: США — Фінляндія — 4:4 (1:1, 0:0, 3:3; Парк, 13 (більш.); Хауер, 46; Модано, 47; Перріш, 60 — Пярссінен, 4 (більш.); Хагман, 48; О. Йокінен, 54 (більш.); Рууту, 55), Канада — Швеція — 4:4 (2:1, 1:3, 1:1; Торнтон, 9; Хітлі, 9; Доан, 23; Неш, 44 (більш.) — Д. Седін, 17; Палссон, 27; Самуельссон, 29; Зеттерберг, 39; К. Йонссон, 54), Канада — Фінляндія — 3:3 (0:1, 1:1, 2:1; Редден, 40; Неш, 49; Марло, 50 — Хагман, 12; Хентунен, 25 (більш.); Калліо, 47), Швеція — США — 1:5 (0:1, 0:2, 1:2; Францен, 51 — Кнабл, 20; Щасни, 27 (менш.); Коул, 28; Модано, 48; Джионта, 49), Латвія — Фінляндія — 0:0.

Турнірне становище в групі F:

      І     В     Н     П     Ш     О

1. США      5     2     2     1     14 — 10     6

2. Швеція   4     3     0     1     14 — 12     6

3. Канада   4     2     1     1     16 — 13     5

4. Фінляндія      5     1     3     1     12 — 13     5

5. Латвія   4     1     1     2     8 — 9 3

6. Україна  4     0     1     3     4 — 11      1

      Група E (Відень): Росія — Швейцарія — 3:3 (2:2, 1:1, 0:0; Дацюк, 3; Ковальчук, 6 (більш.); Ковальов, 39 — Лемм, 2 (більш.); ді П'єтро, 9; Штрайт, 23), Білорусь — Казахстан — 2:0 (0:0, 1:0, 1:0; Єркович, 30 (більш.); Кольцов, 60 (п.в.)), Словаччина — Чехія — 1:5 (0:2, 1:3, 0:0; Штрбак, 28 (більш.) — Сікора, 2; Страка, 15; Т. Каберле, 31 (більш.); Гемськи, 32; Кубіна, 33 (більш.)), Словаччина — Швейцарія — 3:1 (0:0, 2:1, 1:0; Шатан, 35 (більш.); Госса, 39; Палффі, 45 — Рутеманн, 24 (більш.)), Чехія — Росія — 1:2 (1:0, 0:1, 0:1; Виборни, 17 (більш.) — Ковальчук, 33 (більш.); Сьомін, 49 (більш.)), Росія — Казахстан — 3:1 (0:0, 3:0, 0:1; Дацюк, 24; Овечкін, 28; Зінов'єв, 36 — Дударєв, 58), Швейцарія — Білорусь — 2:0 (1:0, 0:0, 1:0; Безіна, 2; Циглер, 60 (п.в.)).

Турнірне становище в групі Е:

      І     В     Н     П     Ш     О

1. Росія    5     3     2     0     13 — 8      8

2. Чехія    4     3     0     1     10 — 4      6

3. Словаччина     4     2     1     1     9 — 10      5

4. Швейцарія      5     2     1     2     9 — 10      5

5. Білорусь 4     1     0     3     3 — 6 2

6. Казахстан      4     0     0     4     2 — 8 0

      Група G («за виживання»): Словенія — Данія — 4:3 (0:3, 1:0, 3:0; Ян, 38; Копітар, 44; Розич, 45; Терглав, 52 (менш.) — Дамгард, 5 (більш.); Дегн, 12; Нільсен, 13), Німеччина — Австрія — 2:2 (2:0, 0:1, 0:1; Катан, 3; Барта, 17 — А. Лакос, 23; Велзер, 52 (більш.)), Данія — Австрія — 4:3 (1:3, 2:0, 1:0; Нільсен, 2 (менш.), 48; Грей, 33; Грін, 37 — Ф. Лакос, 12; Унтерлуггауер, 19 (більш.); Лукас, 19), Словенія — Німеччина — 1:9 (0:3, 0:5, 1:1; Контрец, 50 — Гоц, 4 (менш.), 34; Кройцер, 11 (більш.); Хехт, 20 (більш.), 29; Бенда, 28; Фурхнер, 28 (більш.); Боос, 31 (більш.); Мартінец, 49).

Турнірне становище в групі G:

      І     В     Н     П     Ш     О

1. Німеччина      2     1     1     0     11 — 3      3

2. Данія    2     1     0     1     7 — 7 2

3. Словенія 2     1     0     1     5 — 12      2

4. Австрія  2     0     1     1     5 — 6 1