На «Птаха в космосі» й ціна космічна

11.05.2005
На «Птаха в космосі» й ціна космічна

Той самий рекордний «Птах».

      Найкоштовнішим скульптурним творінням у світі відтепер вважається робота Константина Бранкузі, французького митця румунського походження. Днями абстрактний «Птах у космосі», виконаний у 1920 році з темного мармуру, побив усі рекорди дорожнечі: на аукціоні «Крістіз» його продали за 27 млн. 456 тис. доларів. При цьому, повідомляє офіційний сайт www.Christies.com, спочатку організатори торгів оцінили цей лот лише у 8—12 тисяч доларів.

      Але, мабуть, зіграло свою роль реноме майстра. Адже минулого року інша скульптура Бранкузі — «Данаїда» — була продана також за найбільші на той час гроші, понад 18 млн. доларів. Нинішня ж фігурка хоч і не є супервидатною — Константин Бранкузі «наклепав» із різних матеріалів аж 27 усіляких «птахів», але до аукціону «космічний» виріб тривалий час перебував у мистецькому салоні, де часто бували такі видатні люди мистецтва, як Аполлінер і Пікассо, Модільяні, Маринетті й Леже. З 1937 року й до нинішнього часу «Птах у космосі» перебував у іншому приватному зібранні.

      Останні торги «Крістіз» узагалі виявилися дуже прибутковими й принесли організаторам 142 млн. доларів. Приміром, скульптура Джакометті «Дама Леоні» пішла за 8,41 «лимона», «Мати й дитина, що лежать» продалися за 5,72 млн. Картину Пікассо «Голова й рука жінки» забрали за 13,45 млн., а «Великі дерева» Сезанна — за 11,77 млн. «зелених». Такі зараз ціни...