Ура! Канікули!

09.07.2005
Ура! Канікули!

(Василя ГРИБА.)

      Нарешті (це Володимир Литвин так сказав). Відмучилися. Тепер можна спокійно роз'їжджатися по Канарах—Туреччинах—Ялтах—Хацапетівках — залежно від того, де парламентарій запланував відпочити від праведних законодавчих і політичних трудів. Щоправда, сирени у вухах нардепам гудітимуть іще довго — після кількох днів «повітряної тривоги», яку наші сердешні обранці терпляче висиджували від ранку до вечора, на те, що «голова — як пожежний дзвін», скаржилися навіть деякі опозиціонери.

      Але якщо відпочивати від роботи парламентарії (звісно, ті, хто проігнорує запланований тиждень роботи у комітетах і фракціях) почнуть тільки сьогодні, то від завивання сирен їм вдалося відпочити вже вчора.

      Останній пленарний день сьомої сесії Верховної Ради IV скликання видався напрочуд тихим і мирним. Мабуть, через те, що у п'ятничному порядку денному «СОТові» законопроекти не стояли — й без того роботи вистачало. Принагідно всім нам випала нагода переконатися в тому, що насправді «блокаторів» трибуни турбували зовсім не сумісники, яких хоч і менше, але все таки й досі трохи є (про що свідчив оновлений, кольоровий і яскравий плакат, повішений на зміну порваному в одній із попередніх баталій). Плакат із портретами сумісницьких «залишків» спокійненько собі висів, а комуністи, «регіонали» та есдеки (о) мирно сиділи в залі, не кидаючись груддю на «помаранчеву» амбразуру. Більше того, останні в особі Нестора Шуфрича навіть скооперувалися з БЮТ, скориставшись правом двох фракцій виголосити заяву. Просили ухвалити законопроект, у якому йшлося про автоматичне складення протягом 15 днів повноважень народними депутатами, призначеними у виконавчу владу.

      А напередодні ВР, яка героїчно (а головне — теж мирно) пропрацювала аж до 21-ї години, остаточно ухвалила ще один важливий закон — «Про вибори народних депутатів». Автор — Юрiй Ключковський, планка проходження для партій і блоків — 3 відсотки. Про його переваги над попереднім розповідати довго, тому наразі не будемо. Досить назвати цифру, яка висвітлилася на табло під час голосування: «за» — 319. «Прокотили» пропорційний закон, який уперше дозволяється брати участь у спостереженні за виборами громадським організаціям (у статуті яких є відповідний пункт), по суті, тільки комуністи. Окрім того, парламент ухвалив Житловий кодекс, ратифікував купу міжнародних угод і нарешті призначив суддів. Словом, на канікули розходилися зі спокійною душею: і перед виборцями зобов'язання виконали, і себе не образили, і пакет законопроектів по СОТ, з одного боку, не дозволили ухвалити (виграш комуністів-опозиції), а з іншого — не провалили остаточно, бо виграли час для того, аби ці проекти вдосконалити (заспокоєння для провладних фракцій). Канікули!

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин:

        Я роблю все для того, щоб були захищені інтереси Верховної Ради і народних депутатів. Мені доводиться складно маневрувати для того, щоб зберегти обличчя Верховної Ради. Повірте, в мене більших інтересів немає. (...) І я просив би ще раз підкреслити:  шановні колеги, давайте спокійно працювати, бо мені є дещо сказати більше, ніж ви думаєте. Ви хочете мене втопити? Ми можемо втопитися тільки разом. Ми повинні все робити для того,  щоб зберегти Верховну Раду. І я переконаний, що ми будемо робити все для того, щоб Верховна Рада була вищим представницьким органом українського народу.

 

МАНДАТИ

      Учора на президії висів уже третій плакат із серії «Ганьба депутатам-сумісникам». На цьому екземплярі — значно красивішому й меншому за попередні — було враховано складання мандатів у попередні дні. Додамо, що в четвер увечері ВР із задоволенням припинила депутатські повноваження міністра фінансів Віктора Пинзеника («НУ»), а вчора зранку — голови Фонду держмайна Валентини Семенюк (СПУ). Загалом сумісниками залишаються близько десяти нардепів. «Ліками» проти них має стати цілком логічний Закон «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають повноваження народного депутата України з іншими видами діяльності», проштовхнутий нарешті фракцією СДПУ(о). Напередодні, о 9-й вечора, змучені парламентарії «обламалися» за це голосувати; учора есдеки на чолі з Шуфричем навіть пробували блокувати у зв'язку з цим трибуну і таки домоглися свого: перед самим закриттям сесії законопроект отримав аж 326 голосів «за». Тепер законодавство передбачає, що у випадку, якщо особа впродовж 15 календарних днів незаконно суміщає повноваження народного депутата з іншими видами діяльності на посадах, призначення на які та звільнення з яких здійснює Президент або Кабінет Міністрів, то без добровільного складення повноважень народного депутата рішення про звільнення цієї особи з посади приймається, відповідно, Президентом або урядом. Крім того, прийнято поправку до Закону «Про статус народного депутата України», яка визначає: особа, призначена на посаду, що є несумісною з депутатським мандатом, допускається до виконання обов'язків на такій посаді не раніше дня припинення в установленому порядку повноважень народного депутата.

      А ще вчора Центральна виборча комісія зареєструвала народними депутатами Богдана Буцу, Михайла Степанова, Ярослава Федорчука та Володимира Цибулька. Перші троє вже встигли прийняти присягу як члени парламенту в стінах ВР і розійтися, відповідно, по фракціях НСНУ, Соцпартії та БЮТ. А ось поетові-постмодерністу Цибульку — 94-му номеру списку «Нашої України» — не пощастило. Він аж два місяці — поки не почнеться восьма сесія парламенту — ходитиме з тимчасовим посвідченням нардепа.

      Загалом виходить так, що перетворенню на парламентаріїв політики з «тилів» виборчих списків 2000 року завдячують ідейним ворогам із нині опозиційних фракцій, які виштовхали з ВР сумісників. Ще раніше до парламенту і фракції «НУ» приєдналися списочники Антон Ружицький та Юрій Діденко. А від'єднатися має Володимир Мойсик, якого обрали суддею Верховного Суду України. «Благословивши» при цьому побажанням не бути сумісником.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>