Наших планів громаддя

02.08.2005
Наших планів громаддя

Тимошенко заодно й обвал пiд Севастополем проiнспектувала.

      Дві важливі для автономії держпрограми Кабмін України під головуванням Юлії Тимошенко концептуально розглянув і схвалив на своєму першому регіональному виїзному засіданні 30 липня у Сімферополі. Вони взаємопов'язані і, за задумом урядовців, мають стартонути у наступному році; розраховані, відповідно, на 10 і 14 найближчих років. Найдешевша з них, «питна», «коштує» всього 1 млрд. гривень, тоді як реалізація «Морського берега» обійдеться аж у 15—20 млрд. доларів (10% цієї суми мають скласти бюджетні витрати, решта — інвестиції). Щодо останньої, то йдеться про розвиток і вирішення проблем інфраструктури берегової смуги півострова довжиною 1500 і шириною 10 кілометрів, а також розвиток тутешнього рекреаційного комплексу. Сюди входить визначення земель оздоровчого, природоохоронного, рекреаційного значення , проведення її інвентаризації, розробка генеральних планів забудови прибережних населених пунктів і схем планування території АРК, інженерний захист узбережжя, будівництво і реконструкція об'єктів водозабезпечення, очисних споруд, визначення пріоритетів промислового розвитку регіонів залежно від їхньої спеціалізації тощо.

      Розробники виходять із того, що 85 відсотків загальнодержавних запасів лікувальної грязі, 60 відсотків мінеральної і 50 відсотків термальної води розташовані саме вздовж Кримського узбережжя. А ще поблизу, в акваторії Чорного і Азовського морів, близько третини сумарних запасів вуглецю держави. Весь цей природний ресурс оцінюють у 58,9 млрд. американських доларів. Вартість же прибережної землі ( а це понад 15 тис. кв. км) після її справжньої інвентаризації і оцінки сягне 24,2 млрд. доларів. Загалом дохід України від реалізації програми «Морський берег Криму» складе 75—100 млрд. доларів, при цьому з них у бюджети надійде 11 млрд. Взагалі ж результатом втілення у життя програми має стати створення на півострові потужної лікувально-оздоровчої бази і мережі висококласних готелів, пансіонатів із розвиненою системою послуг, аби змінилась структура контингенту відпочивальників (побільшало вдвічі) і завдяки цьому в чотири рази зросли прибутки рекреаційної сфери.

      Великі надії уряд Юлії Тимошенко покладає і на програму «Питна вода Криму». І передовсім — на потужного інвестора (з ним нібито вже ведуться переговори), котрий візьме на себе не тільки аудит, реконструкцію, модернізацію, а й експлуатацію, логістику місцевої системи водозабезпечення. Кабмін уже виділив понад 30 млн. гривень на терміновий ремонт водогону Феодосія—Владиславiвка та інших аналогічних об'єктів у Білогірському, Ленінському та Чорноморському районах. Про це та інше розповіла по завершенні виїзного засідання уряду Юлiя Тимошенко журналістам. Наприклад, про те, що «певнi» приватнi компанії розглядають пропозицію уряду побудувати в припортовій зоні Феодосії нафтопереробний завод, мовляв, на це вже виділена земля. Щодо наболілого — виділення земельних ділянок раніше депортованим громадянам, — то Прем'єр повідомила, що вже у вересні буде розглянута і затверджена (до речі, у закритому режимі) Радміном АРК відповідна постанова. Нею передбачається, зокрема, що право на безплатне отримання землі матимуть особи, які повернулися з депортації і раніше не отримували від держави ділянок чи квартир у Криму. Причому ділянки їм надаватимуть у тих місцях, з яких вони були депортовані. Як виняток — учасники бойових дій, інваліди, сім'ї, у яких виховуються п'ятеро і більше дітей, репресовані особи, а також спеціалісти, які необхідні в тому чи іншому регіоні. Проте за умови, що квота вихідців з інших регіонів не перевищує 20 відсотків виділеної землі.

      Не оминула Юлія Володимирівна і питання стосовно інформації про замах на неї, що готувався. «Уряд,— сказала вона,— приймає цілу низку таких рішень, які викликають дискомфорт у тих людей, які звикли через корупцію, через певні преференції, через родинні стосунки вирішувати багато своїх бізнес-питань. Сьогодні ми не тільки не даємо так вирішувати питання, ми проводимо дійсно певний перегляд стосунків у минулій владі. Від цього люди не в захваті, тому я твердо знаю, у кого є такі наміри, і я дала СБУ повністю всю інформацію».

      А ще, відповідаючи на запитання Сергія Лещенка з «Української правди» та інших представників мас-медіа, Тимошенко запевнила, що має «дуже аскетичний побут» і їй « не потрібні ніякі зайві гроші для цього». А щоб журналiсти у цьому остаточно переконалися, запросила їх на чай до себе на орендовану в передмісті Києва дачу.

 

ЦИТАТИ

Юлія Тимошенко в Криму про...

опозицію, яка оговтується:

      — Я знаю, що готується реванш. Я знаю, що готуються дуже потужні фінанси. Серйозно зараз перерозподіляються інформаційні ресурси — телевізійні канали, газети. Буде бій політичний, який може бути з великими ускладненнями далеко не політичного характеру. Куди буде втягнутий бізнес, будуть втягнуті партії, громадські організації, народ. Але це не значить, що цей бій буде Україною програний.

представників влади, з якими їй не по дорозі:

      — ...Інша частина проблеми — до нової влади прийшли різні люди, які мають різні цілі, які бачать політику інструментом для бізнесу. Я хочу бути по інший бiк барикад від таких людей. Це небезпечне кровозмішення — бізнесу і політики.

ціни, які лякають:

      — Через провал Верховною Радою законів про державну інтервенцію на ринку продовольства в уряду є дві позиції, по яких нас потужно принижують — м'ясо і цукор. Я можу вас запевнити, що протягом місяця ситуація буде нормалізована. І коли депутати, засмаглі, відпочилі, рум'яні, повернуться з морів, вони побачать тенденцію зниження цін.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>