Суди не завадили прибуткам

02.08.2005

      Останні резонансні події навколо великого підприємства хімічної галузі — сіверськодонецького «Азота» — можуть претендувати на номінацію «Торжество справедливості» у нових політичних умовах української реальності. Насамперед тому, що наприкінці червня цього року Генеральна прокуратура припинила кримінальну справу, порушену для перевірки обставин утворення ЗАТ «Сіверськодонецьке об'єднання «Азот». Розслідування встановило, що в процесі утворення цього підприємства не було порушено закону, оцінку майнового комплексу провели правильно. Більше того, за словами представника «Азоту», Генпрокуратура подала протест на рішення Київського апеляційного суду, який відхилив апеляцію підприємства на рішення Печерського суду Києва, що визнав неправомірним створення ЗАТ. До речі, це рішення «Азот» також оскаржив у Верховному Суді України.

      Нагадаємо, що державна частка у статутному фонді ЗАТ «Сіверськодонецьке об'єднання «Азот» становить 40 відсотків. Решта — це інвестиції великої американської компанії Worldwide Chemical LLC, яка є дочірньою структурою всесвітньо відомої корпорації IBE Trade. Завдяки капіталовкладенням цієї компанії, перший транш яких склав 60 мільйонів доларів, «Азот» сьогодні не лише розрахувався зі своїми колишніми кредиторами, а й проводить реконструкцію виробництва, на якому експлуатують  устаткування зі ступенем спрацьованості більше 80 відсотків. За словами технічного директора «Азоту» Івана Волохова, на підприємстві розроблені й починають втілюватися нові маловитратні технології. Водночас президент компанії-інвестора IBE Trade Алекс Ровт вважає, що поряд із модернізацією сіверськодонецького підприємства його працівники потребують підвищення соціальних стандартів. Тому з 1 липня зарплату більш як 10 тисячам працівників підприємства було збільшено на 25 відсотків, її середній рівень тепер становить 1300 гривень.

      Упевненість у тому, що ситуацію навколо «Азоту» буде вирішено конструктивно, посилила відповідь Президента України на лист американського сенатора Чарльза Е. Шумера, присвячений проблемам сіверськодонецької компанії. Віктор Ющенко запевнив сенатора в тому, що приватний капітал в Україні є недоторканним. Трохи пізніше, виступаючи на міні-Давосі, Президент згадав про можливість продажу пакета акцій, який є у власності держави. Зрозуміло, що підприємство, яким сьогодні є «Азот» завдяки своєму американському співзасновнику, котрий забезпечує постійні ринки збуту продукції в усьому світі, не може не привернути уваги як об'єкт для приватизації навіть із 40-відсотковою часткою державної власності. Співробітники сіверськодонецького підприємства сподіваються, що нинішній інвестор Worldwide Chemical LLC візьме участь у приватизаційному процесі і стане 100-відсотковим власником ЗАТ, якому він уже забезпечив прибуткову діяльність.

Наталія НЕЗОВИБАТЬКО.