Транспортна «ковдра» на всіх

02.08.2005

      Міністерство транспорту і зв'язку звітувало про перше півріччя своєї роботи. Сьогодні введення в експлуатацію автотрас Київ—Одеса та Київ—Чоп та запровадження швидкісного маршруту Київ—Москва, за словами керівника відомства Євгена Червоненка, є його головними завданнями. Уже до жовтня планується ввести в експлуатацію вищеназвані автотраси. Кредит під забудову автомагістралі Київ—Одеса, наданий банком Deutshe Liver, є досить великим. Звичайно, це мало б бути причиною високооплачуваності користування цією трасою. Але поки що, наголошує міністр, дорога буде для всіх безплатною. Хоча в недалекому майбутньому, спираючись на досвід Чехії, Австрії та інших західних країн, за користування трасою платитимуть лише власники вантажних автомобілів. Оплата не стосуватиметься звичайних громадян. Що ж до швидкісного маршруту Київ—Москва, то він почне працювати вже в серпні. Такий потяг вартістю 365 мільйонів гривень рухатиметься зі швидкістю 200 кілометрів за годину.

      Євген Червоненко також повідомив, що у сфері автоперевезення планується налагодити автобусне сполучення у 168 сільських населених пунктах. Міністр пообіцяв з'ясувати, куди поділися автовокзали. Адже саме в сфері міжміських перевезень існує, на його думку, корупція. Отже, як вважає він, слід реорганізувати роботу автовокзалів та покарати винних у їх нецільовому використанні. Спільно з Міністерством освіти та науки у віддалених селах запровадять комп'ютери з підключенням інтернет-мережі, аби полегшити навчальний процес під час тяжких кліматичних умов узимку.

      Міністр зауважив, що дехто називає «лобіюванням інтересів Червоненка» пропозицію Ради міністрів Автономної Республіки Крим побудувати на базі Ялтинського торгового порту яхтклуб та спортивну автотрасу «Формули-1». Щодо другого, то всім відомо про слабкість міністра — захоплення автоперегонами. Але твердження про свої лобістські зусилля щодо цього проекту Євген Червоненко спробував спростувати, аналізуючи його пріоритети. Міністр переконує, що завдяки помаранчевій привабливості України та працьовитим рукам, функціонування «Формули-1» покращить наш інвестиційний клімат: «Формула-1» — це не тільки спорт, а й інвестиції, це сотні, мільйони прямих і непрямих податків». А от перша пропозиція уже отримала «добро» Мінтрансзв'язку. «До першого вересня затвердимо план будівництва яхт-клубу, — зазначив пан Червоненко. — Вартість цього проекту — від 350 мільйонів доларів до півтора мільярда». Можливо, це справді добра альтернатива для Ялтинського торгового порту, який через відсутність великих обсягів вантажоперевезень працює неефективно. Натомість яхт-клуб, будівництво якого розпочнуть вже наступного року, дозволить створити три тисячі постійних робочих місць. Цей яхт-клуб буде своєрідною візиткою України, вважає міністр.

Оксана ГОЦУР.