Мінфін «потрясе» банки

19.10.2005
Мінфін «потрясе» банки

Голова Державної податкової адміністрації Олександр Кірєєв. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Міністр фінансів пообіцяв запровадити зміни в оподаткуванні банків — і таки зробив це, незважаючи на спротив ділових кіл. Разом із проектом бюджету на наступний рік до парламенту внесли відповідний законопроект. Тому не виключено, що глухий спротив може перерости у блокування основного фінансового документа країни. Ідеться про скасування деяких податкових пільг банкам. НБУ цю ініціативу не підтримав, але Мінфін уперто стоїть на своєму. За підрахунками Державної податкової адміністрації (ДПА) й Мінфіну, як повідомило «Дзеркало тижня», втрати бюджету через пільги з оподаткування резервних і страхових відрахувань банків становлять близько 250 мільйонів гривень на рік.

      Податківці вже не перший рік висувають банкірам претензії. Скажімо, широкого розголосу  набуло протистояння Асоціації українських банків (АУБ)  і ДПА в часи, коли останню очолював Микола Азаров. Цього разу «наїзди» виникли у червні, і очолила цей похід тодішня Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Виявилося, що фінансова звітність банків може містити показники прибутку, які сильно відрізняються від прибутків, зазначених у деклараціях для податкових органів. Розкритикували тоді й звичайну для банків практику «надування» капіталу банків. Оприлюднення конкретних цифр тоді не на жарт збентежило банкірів. Заступник голови ДПА Григорій Оперенко повідомив, що за підсумками першого кварталу 2005 року близько 50 з-понад 160 діючих банкiв мали податкове навантаження (відношення сплаченого податку на прибуток до валового доходу, — Авт.) менше відсотка. А голова ДПА Олександр Кірєєв 5 липня  на прес-конференції  повідомив, що в результаті перевірки діяльності українських банків в 2004 році з'ясувалося: з-поміж 20-ти найбільших банків дев'ять застосовують схеми мінімізації сплати податків. Крім того, тоді зачепили реноме кількох  провідних банків, назвавши їх серед «підозрюваних».

      У відповідь президент АУБ Олександр Сугоняко пояснив через ЗМІ, що узагальнені заяви щодо ухилення банків від оподаткування без доведення таких обвинувачень у суді є неприпустимими. Він також  наголосив, що мінімізація податків не є злочином ані за європейським, ані за українським законодавством, і засудив спробу  запровадити індикативне оподаткування доходів банків. Що ж до іноземних банкірів, то вони, судячи з коментарів,  схиляються до думки: мовляв, ніщо так позитивно не впливає на оздоровлення банківської системи, як достовірність її звітності.

      Банківська система в Україні має річний оборот близько 15 млрд. грн., а її капітал становить близько 20 млрд. грн. Тож навряд чи плановані зміни в оподаткування зроблять банки жебраками. А ДПА, можливо, все-таки оприлюднить список банків, які несумлінно сплачують податки. Таке повідомлення зробив під час «гарячої» телефонної лінії в Кабміні пан Кірєєв. За його словами, 20  жовтня,  коли надійдуть декларації про доходи за квартал, буде проаналізовано ситуацію, і якщо виявиться, що згадані банки не почули податківців, то доведеться вдатися до «публічних» засобів впливу. «Обов'язково використаємо цю зброю», — пообіцяв голова ДПА. Якщо це справді станеться (а могло статися й раніше), то учасники 4-го міжнародного східноєвропейського форуму з питань управління банківськими ризиками, який відбудеться в Києві на початку листопада, зможуть просто на місці виявити свою фаховість.