Приниження «королів»

10.03.2006

      Якщо робити висновки про силу національних чемпіонатів «великої п'ятірки» за підсумками 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, то лідерами виявляться італійська серія А та іспанське прімеро, які вже делегували половину учасників чвертьфінальних матчів. Могло б бути й більше, але іспанці позбулися «баласту» й водночас найтитулованішого клубу континенту — мадридського «Реалу». А ось італійці можуть одержати ще й третього чвертьфіналіста, якщо «Інтер» зуміє виграти або зіграти 0:0 чи 1:1 удома з «Аяксом» після гостьових 2:2 — цей матч відбудеться 14 березня. Найбільшого ж фіаско зазнала німецька бундесліга, яка втратила у головному клубному турнірі двох останніх своїх повпредів. Двох команд позбулася й Англія, але в неї ще залишився у вісімці кращих «Арсенал». І це при тому, що «каноніри» на внутрішній арені перебувають в очевидній кризі. Можливо, підопічним Арсена Венгера у рік відкриття нового клубного стадіону вдасться потрапити до складу учасників наступної Ліги чемпіонів через виграш цьогорічного трофею?

      Поки в центрі уваги перебували гранди, у наступну стадію досить невимушено вийшли дві «темні конячки» — «Ліон» та «Бенфіка». І немає гарантії, що саме французи та португальці не «виживуть» в італо-іспанському оточенні, як кілька років тому це вдалося зробити «Порту». Тренер тієї міцної команди Жозе Моуріньйо не зміг повторити свій «домашній» успіх на чужині. І це при тому, що в «Челсі» португалець одержав у розпорядження всіх, кого забажав. Щоправда, провідний англійський клуб був змушений припинити свій похід у Суперлізі після зустрічі з іншим суперклубом. «Барселона» розібралася з лондонськими «аристократами» завдяки двом козирям: по-перше, не поступилася суперникові у його хваленій організації гри з ухилом на надійність в обороні, а по-друге, каталонці мають у складі Роналдіньйо. Якщо в когось ще виникало питання, чому саме його двічі визнали найкращим у світі, то маєте чергову «візуальну» відповідь. Бразилець, як риба у воді, почувається в поєдинку, долю якого може вирішити одна-єдина помилка. Ось і цього разу Роналдіньйо несподівано пішов на оборону «Челсі» самотужки просто по центру, а зібравши навколо себе «натовп», «накрутив» двох суперників і зненацька точно пробив у ворота повз Петра Чеха. Цей гол і вирішив усе, бо в гостей не знайшлося імпровізатора, який спромігся б перевести гру в додатковий час, забивши два голи. Єдине, що «викрутили» англійці, — це гол з пенальті на останніх секундах, та й то це рішення арбітра було «подарунком» заможній команді.

      Матч у Мілані наступного дня виявився найцікавішим на цій стадії взагалі й приніс беззаперечну перемогу підопічним Карло Анчелотті. «Россо-неррі» повернулися у коло фаворитів завдяки продуктивній грі своїх форвардів. Причому в середу вони змагалися насамперед у вмінні грати головою. Філіппо Індзагі на початку кожного з таймів забив по голу з «другого поверху», при цьому в дебюті гри він ледь не зіткнувся з Шевченком, який теж був готовим до завершення атаки. Український форвард свій восьмий гол у поточній Лізі чемпіонів і 55-й — у єврокубках загалом забив у тому ж стилі після навісу Япа Стама. (Принагідно нагадаємо, що свій перший єврокубковий м'яч наш гравець «поклав» цьому самому Оліверу Кану). А довершив розгром Кака, який реалізував вихід віч-на-віч після пасу Андрія. До речі, Шева, який капітанствував у цій грі за відсутності Мальдіні, ще й не реалізував пенальті — така собі маленька компенсація шановному Кану за приниження.

      На волосинці від вильоту перебував ще один потужний учасник Ліги чемпіонів — «Ювентус». Лише випадок урятував туринців. А прізвище цього «випадку» — Візе. Молодий голкіпер «Вердера» показував чудову гру впродовж усього матчу, а наприкінці, коли господарі вже опустили руки, вирішив... здійснити кілька перекидань із м'ячем, заволодівши ним після навісу. «Плямистий» вирвався з рук, а Емерсон відреагував на це миттєво, відправивши снаряд у порожні ворота...

      І нарешті «Бенфіка», вигравши «насухо» завдяки прагматичному футболу в «Ліверпуля», офіційно оголосила «конкурс» на місце нового кращого клубу Європи.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу.

Повторні матчі

«Барселона» (Іспанія) — «Челсі» (Англія) — 1:1 (перший матч — 2:1)

      Голи: Роналдіньйо, 78 — Лемпард, 90+2 (пен.)

«Ювентус» (Італія) — «Вердер» (Німеччина) — 2:1 (2:3)

      Голи: Недвед, 65; Емерсон, 88 — Міку, 13

«Вільяреал» (Іспанія) — «Рейнджерс» (Шотландія) — 1:1 (2:2)

      Голи: Арруабаррена, 49 — Ловенкрадс, 12

«Ліон» (Франція) — ПСВ (Голландія) — 4:0

      Голи: Тіагу, 26, 45; Вільтор, 71; Фред, 90

      Вилучення: Коку, 43 (ПСВ)

«Мілан» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 4:1 (1:1)

      Голи: Індзагі, 8, 47; Шевченко, 25; Кака, 59 — Ісмаель, 35

«Арсенал» (Англія) — «Реал» (Іспанія) — 0:0 (1:0)

«Ліверпуль» (Англія) — «Бенфіка» (Португалія) — 0:2 (0:1)

      Голи: Самброса, 36; Мікколі, 89